Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λέρος: με προσχήματα η δημοτική αρχή εμποδίζει την ανθρώπινη φιλοξενία προσφύγων

Γεφύρι της Αρτας κοντεύει να καταντήσει το κτίριο του ΠΙΚΠΑ που παραχωρήθηκε στον δήμο καθώς ο δήμαρχος υπαναχωρεί προτείνοντας εντελώς ακατάλληλο κτίριο

Λέρος: με προσχήματα η δημοτική αρχή εμποδίζει την ανθρώπινη φιλοξενία προσφύγων

  • A-
  • A+

Στη Λέρο, για λόγους... ανεξήγητους, ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας απέσυρε την αρχική του συναίνεση να παραχωρηθεί το ένα από τα δύο κτίρια του ΠΙΚΠΑ ως χώρος φιλοξενίας προσφύγων κι ενώ ο υπουργός Υγείας ακριβώς για τον λόγο αυτόν το είχε παραχωρήσει με επείγον έγγραφο στη δημοτική αρχή.

Μάλιστα, ενώ αρχικά δύο μόνον από τους συμβούλους στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασαν σφοδρές αντιρρήσεις, τελικά η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα με την επιλογή ενός άθλιου κτιρίου στις εγκαταστάσεις του Ψυχιατρείου της Λέρου ως χώρου φιλοξενίας, παρά το γεγονός ότι εκεί νοσηλεύονται περίπου 200 ασθενείς.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τον περασμένο χειμώνα, χάρη στις πρωτοβουλίες και την προσφορά του Δικτύου Αλληλεγγύης Λέρου, το κτίριο «Αρτεμις» (εντός του χώρου του Νοσοκομείου Λέρου) παραχωρήθηκε για τη φιλοξενία προσφύγων. Στη διάρκεια του χειμώνα τα άτομα δεν ξεπερνούσαν τα 60, το κτίριο ήταν καθαρό και φροντισμένο και οι συνθήκες διαβίωσης αξιοπρεπείς.

Οταν το καλοκαίρι δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων, με αποτέλεσμα κάτω από άθλιες συνθήκες να στοιβάζονται στην αυλή του λιμεναρχείου, η αστυνομία συχνά προωθούσε στο «Αρτεμις» 200 και 300 άτομα, που φυσικά ήταν αδύνατο να χωρέσουν και να φιλοξενηθούν εκεί. Πρόσφατα, μάλιστα, στοιβάχτηκαν και αφέθηκαν κλειδωμένοι τουλάχιστον 15 ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς καμία φύλαξη, περί τους 300, σε ασφυκτικές συνθήκες.

Ηταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι (υπό κράτηση) αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν: κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα συνέβαινε σε περίπτωση, π.χ., πυρκαγιάς. Ευτυχώς, ύστερα από διαμαρτυρίες του Δικτύου, ο χώρος παραχωρήθηκε ξανά για προσωρινή φιλοξενία σε συνθήκες ελευθερίας.

Ηδη από τον Μάρτιο είχε προταθεί στο υπουργείο Υγείας να δοθεί τουλάχιστον το ένα από τα δύο κτίρια του ΠΙΚΠΑ που ήταν άδειο και με μικρές βελτιώσεις (κυρίως στις τουαλέτες) να μπορέσει να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες.

Το υπουργείο και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκαναν αποδεκτό το αίτημα και μάλιστα με επείγον έγγραφο παραχώρησαν και τα 2 κτίρια του ΠΙΚΠΑ στον δήμο για να τα αξιοποιήσει, με τη διασφάλιση ότι οι περίπου 60 ασθενείς (κυρίως υπερήλικοι και κατάκοιτοι) θα μεταφερθούν στις δομές του νοσοκομείου.

Ο δήμαρχος αρχικά, λοιπόν, συναίνεσε, ενώ το δίκτυο αλληλεγγύης αμέσως προχώρησε στη συγκέντρωση των απαιτούμενων χρημάτων (περίπου 1.000 ευρώ) για την αποκατάσταση των 6 τουαλετών ώστε να μην καθυστερήσει με γραφειοκρατία η λειτουργία του κτιρίου.

Οι υποδομές του ΠΙΚΠΑ είναι μακριά από τις γειτονιές, διαθέτουν υπερυψωμένο φράκτη, ενώ οι Γιατροί χωρίς Σύνορα προσφέρθηκαν να διαμορφώσουν ένα πλέγμα ανάμεσα στα δύο κτίρια.

Εντούτοις οι δημοτικοί σύμβουλοι μετέπεισαν τον δήμαρχο και με τη άμεση μάλιστα έγκριση του αναπληρωτή διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας επιλέχτηκε ως χώρος «φιλοξενίας» ένα κτίριο (το παλαιό Διοικητήριο - πρώην τμήμα του Ψυχιατρείου) παντελώς ακατάλληλο, το οποίο, εκτός του ότι είναι ερείπιο, βρίσκεται δίπλα σε χώρους όπου φιλοξενούνται τουλάχιστον 150 ασθενείς του ψυχιατρείου με τους οποίους θα προαυλίζονται σε κοινό χώρο οι πρόσφυγες, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τους ασθενείς αλλά και για τα προσφυγόπουλα.

Το κυριότερο, όμως, όλων είναι ότι το κτίριο χρειάζεται πολύ περισσότερα χρήματα (περίπου 500.000 ευρώ) και χρόνο για να επισκευαστεί, ενώ η ανάγκη φιλοξενίας των προσφύγων είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Αν λοιπόν δεν υπάρχει η γνωστή πρακτική τού στρίβειν διά του αρραβώνος, άμεσα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πρέπει να παραχωρήσει το έτοιμο κτίριο του ΠΙΚΠΑ στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής ώστε να παρακαμφθούν οι χρονοβόρες και καταστροφικές για την υγεία των προσφύγων νέες επιλογές του δημοτικού συμβουλίου.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανταποκριθεί θετικά και τώρα, όπως και την πρώτη φορά, στα πλαίσια της εξεύρεσης ανθρώπινης λύσης για τους πρόσφυγες σεβόμενο τις ανάγκες και την ιδιαιτερότητα των ψυχικά ασθενών.

Τέλος, είναι απορίας άξιο (σε τέτοιες εποχές οικονομικής κρίσης) πώς, αντί για ένα ακατοίκητο κτίριο που χρειάζεται όχι πάνω από 4-5.000 ευρώ για να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες αξιοπρεπής χώρος φιλοξενίας, είναι προτιμότερο ένα άλλο που χρειάζεται 500.000 ευρώ, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των ψυχικά ασθενών και που θα χρειαστεί για να κατασκευαστεί κρίσιμο για τη ζωή των προσφύγων χρόνο...

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δυσαρέσκεια για τους δημάρχους
Σε συνάντηση που είχε χθες στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με την υφυπουργό Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εμφανίστηκε επιθετικός στις στείρες...
Δυσαρέσκεια για τους δημάρχους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λέρος, όπως Κως
Εκατοντάδες πρόσφυγες στη Λέρο, αφημένοι επί ένα τριήμερο στα χώματα, σε οικόπεδο με σκουπίδια δίπλα στο Λιμεναρχείο, έφτασαν χθες βράδυ στα όριά τους, με αποτέλεσμα ακόμα και οι λιμενικοί, που προσπαθούν επί...
Λέρος, όπως Κως
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τα ερωτήματα για την τραγωδία του Αγαθονησίου είναι αμείλικτα
Τρεισήμισι μήνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι ο 25χρονος Ντάραμπ από το Αφγανιστάν, συγγενής οχτώ επιβαινόντων στη βάρκα εκ των οποίων επέζησε μόνο η θεία του, εξακολουθεί να ρωτά: Γιατί η...
Τα ερωτήματα για την τραγωδία του Αγαθονησίου είναι αμείλικτα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη
Αλλη μια υπόθεση απάνθρωπης μεταχείρισης ενός άρρωστου μετανάστη έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο παρόμοιων ιστοριών που εκτυλίσσονται (και) στην Πέτρου Ράλλη. Η καταγγελία προέρχεται από την ασκούμενη...
Στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η φαεινή ιδέα του δημοψηφίσματος
Σε ρεσιτάλ μισαλλοδοξίας και ξενοφοβικού παραληρήματος από μικρή μερίδα πολιτών εξελίχθηκε η συνάντηση ενημέρωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Στυλίδας αναφορικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας...
Η φαεινή ιδέα του δημοψηφίσματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας