Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.6° 26.0°
2 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
27.1° 25.3°
2 BF
37%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
26.6° 24.9°
4 BF
48%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
55%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.7° 24.9°
3 BF
53%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
25.0° 22.9°
0 BF
46%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 19.2°
3 BF
26%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
25.7° 25.7°
3 BF
42%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
25°C
25.4° 24.4°
4 BF
66%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.9° 24.6°
3 BF
33%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.4° 25.8°
3 BF
36%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.6° 23.7°
2 BF
60%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
3 BF
47%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.4° 26.9°
0 BF
29%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
26°C
26.8° 25.5°
1 BF
38%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.1° 27.7°
5 BF
50%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
28.0° 26.2°
3 BF
22%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.4° 24.3°
3 BF
57%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
25.7° 23.6°
3 BF
51%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.6° 19.6°
0 BF
49%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Κόλαφος από την ειδικό του ΟΗΕ για στοχοποίηση και διώξεις ακτιβιστών στην Ελλάδα

Η Μαίρη Λόλορ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Κατάστασης των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ άρθρο στο οποίο επισημαίνει την στοχοποίηση και τις διώξεις ακτιβιστών και οργανώσεων από την ελληνική κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη, με τρόπο που παρεμποδίζεται το έργο τους και παραβιάζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η κ. Λόλορ κάνει συγκεκριμένη αναφορά στις ποινικές διώξεις που αντιμετωπίζουν ο Παναγιώτης Δημητράς (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) και Τόμι Ολσεν (Aegean Boat Report) και τη στοχοποίηση που έχει δεχτεί ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος από υψηλόβαθμα μέλη της κυβέρνησης και από φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης.

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ παρουσιάζει αύριο, Τετάρτη, 15 Μαρτίου, την έκθεση με τα ευρήματά της από την επίσκεψή της στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

Τότε, αμέσως μετά την επίσκεψη, η κ. Λόλορ είχε προχωρήσει σε βαρύτατες καταγγελίες για το ασφυκτικό πλαίσιο που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βλ. Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων).

Αναλυτικά το άρθρο

Αυτή την εβδομάδα θα παρουσιάσω στoν ΟΗΕ έκθεση που επικεντρώνεται στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Θα περιγράφει λεπτομερώς τους κινδύνους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στη χώρα άνθρωποι που δρουν ειρηνικά για να προωθήσουν και να προστατέψουν τα δικαιώματα άλλων.

Τον Ιούνιο του 2022, πραγματοποίησα ερευνητική αποστολή στη χώρα με πρόσκληση της κυβέρνησης. Διαπίστωσα ότι ενώ πολλοί υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα μπορούν να λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό με ασφάλεια, η μεταχείριση όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών, των προσφύγων και όσων ζητούν άσυλο είναι συχνά σοκαριστική.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, άκουσα επανειλημμένα αξιόπιστες και συνεπείς μαρτυρίες για πράξεις ευθείας αντεκδίκησης εναντίον ανθρώπων μόνο και μόνο επειδή βοηθούσαν άλλους. Αυτές περιλαμβάνουν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που στοχοποιήθηκαν με ψευδεπίγραφες ποινικές διαδικασίες, διοικητικές κυρώσεις, εκστρατείες συκοφάντησης και με απειλές για πράξεις αλληλεγγύης προς μετανάστες, πρόσφυγες και όσους ζητούν άσυλο. Υπογράμμισα κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις σε μια προκαταρκτική δήλωση στο τέλος της επίσκεψής μου και έκτοτε πήρα προς μεγάλη μου απογοήτευση αναφορές για πολλές περιπτώσεις ακόμη.

Συναντήθηκα με τον υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παναγιώτη Δημητρά κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου και η ομάδα μου έχει τακτική επαφή μαζί του εδώ και αρκετά χρόνια. Μετά την επίσκεψή μου, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και για διευκόλυνση παράνομης εισόδου και παραμονής στην Ελλάδα. Ένας άλλος υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τον οποίο βρισκόμαστε σε τακτική επαφή, ο Τόμι Ολσεν, είναι επίσης στόχος της υπόθεσης. Η υποτιθέμενη εγκληματική τους δραστηριότητα; Ότι ειδοποίησαν τις ελληνικές αρχές για την παρουσία ανθρώπων εντός της ελληνικής επικράτειας οι οποίοι ζητούν άσυλο.

Συνάντησα επίσης τον Ιάσονα Αποστολόπουλο ενώ βρισκόμουν στην Ελλάδα. Από τον Νοέμβριο του 2021, έχει υποστεί επανειλημμένες συκοφαντικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο όπως και από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, συκοφαντικές αναφορές που όλες τους συνδέονται με το έργο του στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον περσινό Ιούλιο έγραψα στην ελληνική κυβέρνηση για να εκφράσω τις ανησυχίες μου για τη μεταχείρισή του. Στην απάντησή της, η κυβέρνηση παρέκαμψε τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες μου, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στον Ιάσονα. Εκτοτε έγινε αντικείμενο περαιτέρω συκοφαντιών από τουλάχιστον έναν υπουργό της κυβέρνησης.

Αυτές είναι μόνο δύο περιπτώσεις. Υπήρξαν όμως πολύ περισσότερες. Κάθε μία περίπτωση αποτρέπει τους ανθρώπους από το να δρουν με αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και όσους ζητούν άσυλο και υπονομεύει το έργο όλων των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Τέτοιες επιθέσεις συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο περιορισμών στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό, περιορισμών που έχουν χρησιμοποιηθεί για να παρεμποδίσουν τους υπερασπιστές τους οποίους η κυβέρνηση θα έπρεπε να βλέπει σαν συμμάχους στην τήρηση των υποχρεώσεών της με βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε άψογα για τη διευκόλυνση της επίσκεψής μου και θα δοθεί η ευκαιρία στο κράτος να σχολιάσει την έκθεσή μου κατά την παρουσίασή της τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά τις ανησυχίες μου. Αυτό στο οποίο βασίζομαι τώρα είναι η επίδειξη πραγματικής πολιτικής βούλησης για να εφαρμοστούν οι συστάσεις της έκθεσής μου.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει εντάξει το μεταναστευτικό στο πλαίσιο ενός παραδείγματος ασφάλειας, διευκολύνοντας τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων, οι οποίες γελοιοποιούν τη δέσμευση της Ελλάδας και της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή και λογοδοσία. Η διαχείριση της μετανάστευσης θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με μια πολιτική ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να διασφαλίζεται ότι τηρούνται πλήρως τα δικαιώματα όλων των ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των προσφύγων και όσων επιδιώκουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο.

Το κράτος θα πρέπει να συνεργαστεί με τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σκοπό αυτό, αλλά θα πρέπει επίσης να επαναφέρει τις σχέσεις του μαζί τους, ξεκινώντας με το κλείσιμο κάθε ανοιχτής ποινικής έρευνας που τιμωρεί το έργο των ανθρωπίνων διακιωμάτων.

Θα δώσω συνέχεια στις συστάσεις της έκθεσής μου και είμαι έτοιμος να βοηθήσω την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια κουλτούρα αλληλεγγύης και υποστήριξης γύρω από το έργο των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κόλαφος από την ειδικό του ΟΗΕ για στοχοποίηση και διώξεις ακτιβιστών στην Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας