• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 12.6°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.2°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 9.9°C / 13.2°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 2.9°C / 7.7°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.3°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  5 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  3 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 5.9°C / 8.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 6.5°C / 11.7°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  1 BF
  91%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 12.7°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  85%

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαίρη Λόλορ με τον διευθυντή της ΜΚΟ «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» Παναγιώτη Δημητρά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανησυχία για τις διώξεις κατά Δημητρά και Ολσεν

 • A-
 • A+
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόπειρα φίμωσης όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

Την ανησυχία της για τα εξοντωτικά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στον υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παναγιώτη Δημητρά (Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι) εκφράζει η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαίρη Λόλορ.

Η κ. Λόλορ επισημαίνει ότι από τη στιγμή που έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση επιστολή στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για τη δίωξη του κ. Δημητρά, του επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της παρουσίας στο αστυνομικό τμήμα κάθε 15 ημέρες, εγγύηση 10.000 ευρώ και απαγόρευση να ασχολείται με την οργάνωσή του και συναφείς δραστηριότητες. Αρχικά ο εισαγγελέας και η ανακρίτρια της Κω είχαν συμφωνήσει στην επιβολή απαγόρευσης της ενασχόλησης με την οργάνωση, αλλά είχαν διαφωνήσει μεταξύ τους ως προς τα υπόλοιπα μέτρα, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί η διαφωνία στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση στις 28 Δεκεμβρίου, από κοινού με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών, Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες, η κ. Λόλορ είχε εκφράσει σοβαρή ανησυχία για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί από την Εισαγγελία Κω εναντίον του κ. Δημητρά, του Τόμι Ολσεν (Aegean Boat Report), της Ρουχί Αχτάρ (Refugee Biriyani & Bananas) και της Μαντί Γουίλιαμσον (In-Sight Collaborative), για διευκόλυνση εισόδου και διαμονής παράτυπων μεταναστών, παρ’ όλο που οι οργανώσεις είχαν ενημερώσει τις Αρχές για την παρουσία των προσφύγων στην Ελλάδα και την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο.

«Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία ότι οι αναφερόμενες εναντίον τους έρευνες […] μπορεί να ισοδυναμούν με λανθασμένη χρήση του ελληνικού νομικού πλαισίου για να τιμωρηθεί το έργο τους ως υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικότερα η ενημέρωση των ελληνικών αρχών για την παρουσία στην ελληνική επικράτεια ατόμων που επιδιώκουν να ζητήσουν άσυλο, δικαίωμα που το εγγυάται η ευρωπαϊκή και διεθνής νομοθεσία […] Υπογραμμίζουμε ότι η έναρξη ποινικής διαδικασίας βασισμένης στην ενημέρωση των ελληνικών αρχών για την παρουσία στην ελληνική επικράτεια ατόμων που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους να αναζητήσουν άσυλο θα ήταν μη συνεπής με το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως με τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σημείωναν ο ειδικός εισηγητής και η ειδική εισηγήτρια.

Σε απάντηση των ελληνικών αρχών, που έστειλε αρμοδίως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και δημοσιοποίησε η κ. Λόλορ, δεν γίνεται αναφορά στις συγκεκριμένες υποθέσεις, με το αιτιολογικό ότι βρίσκονται στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης από τη Δικαιοσύνη.

Η δίωξη και τα περιοριστικά μέτρα κατά του κ. Δημητρά έχουν καταγγελθεί από πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως εξωφρενική απόπειρα φίμωσής του.

Στις 15 Μαρτίου

Η κ. Λόλορ ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει την τελική έκθεσή της για την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα στις 15 Μαρτίου. Στις προκαταρκτικές επισημάνσεις της μετά την επίσκεψη, είχε υπογραμμίσει την ανησυχία της για το ασφυκτικό και εχθρικό πλαίσιο που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι ακτιβιστές και για την ποινικοποίηση του έργου τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Aνησυχεί για την δίωξη Π. Δημητρά η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ
Ο Παναγιώτης Δημητράς διώκεται από την Εισαγγελία της Κω μαζί με τον Τόμι Ολσεν για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την διευκόλυνση της εισόδου και διαμονής προσφύγων στην Ελλάδα, επειδή συγκέντρωσε...
Aνησυχεί για την δίωξη Π. Δημητρά η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανησυχία ΟΗΕ για τις διώξεις ακτιβιστών σε Λέσβο και Κω
Ειδικοί εισηγητές του Οργανισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν με επιστολή τους προς την ελληνική κυβέρνηση ενστάσεις για την έρευνα των Αρχών.
Ανησυχία ΟΗΕ για τις διώξεις ακτιβιστών σε Λέσβο και Κω
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Συνέντευξη Τύπου της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Μέρι Λόλορ ● Δραματικές οι διαπιστώσεις ύστερα από τη δεκαήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας.
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θύμα έξι επιχειρήσεων επαναπροώθησης μέσα σε έξι μήνες
Στα διεθνή δικαστήρια αποφάσισε να αναζητήσει δικαίωση η 30χρονη Ιρανή πρόσφυγας Παρβίν Α. για τη βία, τους εξευτελισμούς και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της επανειλημμένα από τις ελληνικές αρχές πριν από...
Θύμα έξι επιχειρήσεων επαναπροώθησης μέσα σε έξι μήνες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δύο οργανώσεις εκθέτουν την Υπατη Αρμοστεία
Συγκάλυψη, αποσιωπήσεις, καθυστερήσεις και αδράνεια καταλογίζουν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η γερμανική οργάνωση ProAsyl και η ελληνική οργάνωση Refugees Support Agean (RSA) σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική...
Δύο οργανώσεις εκθέτουν την Υπατη Αρμοστεία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μποϊκοτάζ αντιρρησιών συνείδησης στην επιτροπή που τους «ελέγχει»
Οχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί ακάθεκτη η Γνωμοδοτική Επιτροπή με ερωτήσεις που αφορούν από τη συμμετοχή των εξεταζόμενων σε κοινωνικά κινήματα μέχρι την υποθετική τους στάση απέναντι στο ενδεχόμενο ληστείας...
Μποϊκοτάζ αντιρρησιών συνείδησης στην επιτροπή που τους «ελέγχει»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας