• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.7°C / 25.7°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 23.4°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 22.7°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 21.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.2°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.5°C / 24.4°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  64%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενός ανδρός αρχή η διαχείριση 2 δισ. ευρώ

 • A-
 • A+
Στον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλο Γεωργιάδη περνούν απευθείας οι αρμοδιότητες της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, ύψους 2 δισ. ευρώ, με την παράλληλη κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης που τα διαχειριζόταν έως τώρα. ● Δεκάδες εκατομμύρια μοιράζει το υπουργείο σε εταιρείες συμβούλων.

Στα χέρια του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη συγκεντρώνονται στο εξής απευθείας οι αρμοδιότητες της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, μετά την κατάργηση της κομβικής Γενικής Διεύθυνσης Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΓΔΣΥΔΜΕΥ) με το Π.Δ. αρ. 20 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ την επομένη βγήκε η απόφαση της αυτοδίκαιης λήξης των καθηκόντων της προϊσταμένης Φλωρεντίας Βοκοτούζη.

«Από την έναρξη ισχύος του παρόντος όλες οι αρμοδιότητες της ΓΔΣΥΔΜΕΥ, η οποία καταργείται με την παρ. 1 του άρθρου 1, ασκούνται από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. […] Κάθε αμφισβήτηση, που τυχόν προκύψει κατά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων από τις παλαιές στις νέες οργανικές μονάδες που ρυθμίζονται με το παρόν, επιλύεται με απόφαση του υπουργού» σημειώνεται στο άρθρο 4 του Π.Δ. («Καταργούμενες - μεταβατικές διατάξεις).

Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι η κατάργηση της Γενικής Διεύθυνσης αποτελεί εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο, ότι οι αρμοδιότητες εντάσσονται πλέον στον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικκής και ότι στην πράξη δεν αλλάζει απολύτως τίποτα.

Ωστόσο, η κατάργηση μιας κομβικής Διεύθυνσης που καλούνταν να διαχειριστεί τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού ταμείου για το προσφυγικό την περίοδο 2021-2027 και η συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων της κατευθείαν στο πρόσωπο του γενικού γραμματέα προκαλούν ερωτήματα, σε μια στιγμή που στο υπουργείο γίνεται πάρτι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με εταιρείες συμβούλων.

Είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα των Data Journalists («Πάρτι αναθέσεων - 63,5 εκατ. ευρώ σε συμβούλους παραμονές εκλογών», https://www.datajournalists.co.uk, 25/2/2023), σύμφωνα με το οποίο στις 13 Ιανουαρίου το υπουργείο Μετανάστευσης ανακοίνωσε συμφωνία-πλαίσιο για την «παροχή υπηρεσιών Τεχνικής Βοήθειας στο πλαίσιο των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων - Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Μέσο για τη χρηματοδοτική στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και την πολιτική των θεωρήσεων».

Πάτροκλος Γεωργιάδης

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ (η εκτιμώμενη αξία αρχικού έργου ήταν 33,7 εκατ.), ανάδοχοι είναι τρεις εταιρείες και το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως: Επικοινωνία, πληροφόρηση και προβολή - Υποστήριξη κατά την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Επικοινωνίας και των προτεινόμενων ενεργειών - Προβολή στα ΜΜΕ - Υλοποίηση Διαφημιστικής Καμπάνιας στα ΜΜΕ στην Ελλάδα - Δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης (εκδηλώσεις - ημερίδες - events) και λοιπών εκδηλώσεων.

Και επιπλέον Σχεδιασμός και Παραγωγή Εντυπου, Ηλεκτρονικού, Οπτικοακουστικού και λοιπού Ενημερωτικού Προωθητικού Υλικού - Δημιουργία και αξιοποίηση λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Ιστοσελίδας - Ερευνα Κοινού - Υποστήριξη στην αξιολόγηση αιτημάτων χρηματοδότησης πράξεων - Υποστήριξη στη διαδικασία αξιολόγησης, ένταξης και τροποποίησης Πράξεων - Αξιολόγηση, μελέτες και συλλογή δεδομένων - Παροχή συμβουλευτικών και τεχνικών υπηρεσιών στην ΕΥΣΥΔ-ΜΕΥ και τους δικαιούχους σχετικά με τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση των δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα Ταμεία.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και σε άλλη τετραετή συμφωνία-πλαίσιο που ανακοίνωσε το υπουργείο στις 14 Φεβρουαρίου για την «παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου για την υλοποίηση των έργων και των υπηρεσιών αρμοδιότητάς της», έργο προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ.

Συνθήκες διαβίωσης

Την ώρα βέβαια που ο κ. Γεωργιάδης μοιράζει δεκάδες εκατ. ευρώ για παροχή συμβουλών, την ίδια στιγμή ανακοινώνει ότι δεν φτάνουν τα ευρωπαϊκά χρήματα για βασικές υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων. Στα μέσα Ιανουαρίου, σε εκδήλωση στο Ζάππειο, παρουσία του πρωθυπουργού, ο γενικός γραμματέας ανακοίνωνε ότι το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης «μπορεί για παράδειγμα να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μόνο για ένα μικρό διάστημα στην αρχή και όχι για το σύνολο της προγραμματικής περιόδου» και σημείωνε ότι τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού ταμείου καλύπτουν μόνο το 30% των συνολικών αναγκών μέχρι το 2029.

Ο κ. Γεωργιάδης απέδιδε τότε το υψηλό κόστος «στο γεγονός ότι η χώρα μας έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα του Ταμείου αυτού την πλήρη τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και τη διασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για όλους τους πολίτες τρίτων χωρών». Δεν διευκρίνιζε αν στη διασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων περιλαμβάνονται οι συμβουλές επικοινωνίας και κάθε είδους τεχνικές συμβουλές από εταιρείες συμβούλων έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
Η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος ερευνά τις πηγές χρηματοδότησης και την οικονομική διαχείριση της οργάνωσης HumanRights360 σε σχέση με το βαρύτατο αδίκημα της επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας.
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δικαστικής παραπομπής της χώρας μας για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις.
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
«Μια βάρκα που δεν έφυγε ποτέ από τα τουρκικά παράλια μεταφράζεται σε ζωές που ποτέ δεν κινδύνευσαν, σε αξίες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν, σε ιστορίες που ο επίλογός τους δεν γράφτηκε ποτέ με θλίψη» Ν....
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απολογούμενη για ζητήματα προσφύγων η Ελλάδα
Με δύο επιστολές-φωτιά η επίτροπος της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον εγκαλεί τη χώρα μας για διακρίσεις στην κοινωνική προστασία των προσφύγων και για διατάξεις του νόμου Μηταράκη περί κράτησης. Τι απαντούν πηγές του...
Απολογούμενη για ζητήματα προσφύγων η Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μαύρη τρύπα» στα κονδύλια του προσφυγικού
Στα ύψη έχει εκτινάξει το κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αποτέλεσμα να μένει χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το 70% των αναγκών του υπουργείου.
«Μαύρη τρύπα» στα κονδύλια του προσφυγικού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το άσπρο μαύρο από Ν. Μηταράκη για την «Εφ.Συν.» - Η δήλωση του υπουργού και η απάντηση της εφημερίδας
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έσπευσε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» σχετικά με τις διώξεις κατά των δύο υπερασπιστών δικαιωμάτων, του Παναγιώτη Δημητρά και του Τόμυ Ολσεν.
Το άσπρο μαύρο από Ν. Μηταράκη για την «Εφ.Συν.» - Η δήλωση του υπουργού και η απάντηση της εφημερίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας