• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.0°C
  4 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.6°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 31.0°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.1°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.9°C / 23.4°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.9°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 26.8°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 28.3°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 29.0°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 28.4°C
  1 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  77%

Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ύστερα από ένα τριήμερο καταστολής, αφέθηκαν χθες να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη

ΑP PHOTO/ BORIS GRDANOSKI

Το «θαύμα» της Ειδομένης

 • A-
 • A+

Επειτα από ένα τριήμερο συγκρούσεων της αστυνομίας της ΠΓΔΜ και των προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί στη νεκρή ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ξαφνικά χθες -σαν από θαύμα- εξομαλύνθηκε η κατάσταση, αποκαταστάθηκε η ροή των προσφύγων και η ανθρωπιστική κρίση έδωσε τη θέση της σε συνθήκες ανθρώπινες για τους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή, ένα άλλο θαύμα δείχνει να συντελείται στις τηλεοπτικές οθόνες, όπου οι «μετανάστες» ή «λαθρομετανάστες», που εμφανίζονται στα ρεπορτάζ και στις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διαπληκτίζονται μεταξύ τους στα νησιά και να δημιουργούν προβλήματα στις -όχι πάντως και τόσο φιλόξενες- τοπικές αρχές, μετατρέπονται ως διά μαγείας σε «πρόσφυγες», όταν φτάνουν με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στον Πειραιά και, πολύ περισσότερο, όταν συνωστίζονται στην Ειδομένη, για να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Ισως η εξήγηση να βρίσκεται στην όξυνση της αντιπολιτευτικής διάθεσης λόγω της προεκλογικής περιόδου...

Πάντως, διεθνείς οργανισμοί, οργανώσεις και αλληλέγγυοι πολίτες που δρουν στην Ειδομένη χαρακτήριζαν χθες «ιδανική» την κατάσταση και εύχονταν να συνεχιστεί.

Αγνωστο είναι βέβαια για πόσο μπορεί να πιάσει τόπο η ευχή, καθώς μια νέα διακοπή της προσφυγικής ροής, είτε στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία είτε στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, όπου ετοιμάζεται φράχτης, για να εμποδίσει την είσοδο των προσφύγων, μπορεί να οδηγήσει και πάλι στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Ωστόσο, ακόμα και σ’ αυτή την απευκταία περίπτωση, η σύμπραξη οργανώσεων και αλληλέγγυων πολιτών από τη βόρεια Ελλάδα έχει δημιουργήσει αυτήν τη φορά τη βάση για να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

Στην περιοχή καταφτάνουν συνεχώς πολίτες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας διένειμε περίπου 1,5 τόνο ροδάκινα πρώτης ποιότητας.

Στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και στην οργάνωση της ροής εμπλέκονται, υπό τον συντονισμό της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις, όπως η Praksis, η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, πρωτοβουλίες αλληλέγγυων, αλλά και η τοπική αστυνομία.

Αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης, επισημαίνεται όμως ότι πάντα υπάρχει ανάγκη για αδιάβροχα, τέντες, σλίπινγκ μπαγκ και άλλα είδη που θα χρησιμεύσουν στο μεγάλο ταξίδι των προσφύγων.

Οργανωμένα

Από χθες το μεσημέρι, όταν ξεκίνησε οργανωμένα η ροή των προσφύγων σε ομάδες των 70 με 100 ατόμων ανά ώρα, μέχρι περίπου τις 9 το βράδυ, είχαν περάσει τα σύνορα 1.270 πρόσφυγες. Περίπου άλλοι τόσοι είχαν περάσει το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής.

Η οργάνωση χαρακτηρίζεται υποδειγματική: πίσω από την ομάδα που ετοιμάζεται ανά ώρα να περάσει τα σύνορα, έχει διαμορφωθεί χώρος με σκίαστρα, όπου διανέμονται τροφή και είδη ανάγκης σε άλλη ομάδα, που ετοιμάζεται να διαδεχτεί την πρώτη. Ακόμα πιο πίσω, εθελοντές και οργανώσεις εντοπίζουν ευάλωτους ανθρώπους και τους βοηθούν να προωθηθούν στη σειρά.

«Είναι πάρα πολύ θετικό που η κρίση εκτονώθηκε, τουλάχιστον για την ώρα. Η κινητικότητα της προσφυγικής ροής από τη Συρία ξεπερνά τις δυνατότητες της εθνικής πολιτικής κάθε χώρας από την οποία περνά. Είναι ζήτημα πολύ δύσκολο και ευρύτερο και πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ε.Ε., η οποία πρέπει να θεσπίσει τρόπους νόμιμης διέλευσης και αναλογικής κατανομής των προσφύγων.

»Στο μεταξύ, όσον αφορά την Ελλάδα, έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει στοιχειώδης ανθρωπιστική αντιμετώπιση των αναγκών, όπως πράγματι γίνεται από οργανώσεις και εθελοντές από το Κιλκίς, το Πολύκαστρο και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά για πολύ καιρό. Είναι πολύ σημαντικό να συμβάλουν και οι τοπικές αρχές σε τομείς, όπως αυτός της καθαριότητας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Γιώργος Τσαρμπόπουλος, που πέρασε τη χθεσινή μέρα στην Ειδομένη.

- Στο μεταξύ, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμενόταν να παραλάβει χθες το βράδυ άλλους 2.500 πρόσφυγες από τη Λέσβο, όπου με τις νέες καθημερινές αφίξεις ο αριθμός τους κυμαίνεται σε περίπου 9.500. Την ίδια ώρα, άλλοι 300 πρόσφυγες από τη Λέσβο και τη Λήμνο αποβιβάστηκαν με το πλοίο της γραμμής «Αριάδνη» στο λιμάνι της Καβάλας.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απελπισμένοι στην Ειδομένη
Η κατάσταση απελπισίας που ζουν τους τελευταίους μήνες στην Ειδομένη οι πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ με τελικό προορισμό τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης...
Απελπισμένοι στην Ειδομένη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λείπει η χρηματοδότηση
Η μετεγκατάσταση 66 χιλ. κατατρεγμένων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θεωρείται θετική εξέλιξη, μολαταύτα η υλοποίησή της απαιτεί νέο σχεδιασμό της Υπηρεσίας Ασύλου, προσλήψεις προσωπικού και, το...
Λείπει η χρηματοδότηση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ταυτοποίηση προσφύγων στον Εβρο, αν χρειαστεί
Την προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στον Εβρο, στο ενδεχόμενο μαζικής διέλευσης προσφύγων από την Τουρκία, στην περιοχή θα υπάρχουν περιπολίες από τον Στρατό αλλα...
Ταυτοποίηση προσφύγων στον Εβρο, αν χρειαστεί
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Λέρος: ανθίζει πάλι το χαμόγελο στα πρόσωπα των εθελοντών
Οσο το επιτρέπει η διαρκής φροντίδα να μη μείνουν πεινασμένοι, διψασμένοι και χωρίς φάρμακα οι πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στη Λέρο, ένα χαμόγελο σχηματίζεται στα πρόσωπα των εθελοντών του νησιού και όσων...
Λέρος: ανθίζει πάλι το χαμόγελο στα πρόσωπα των εθελοντών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ειδομένη όπως... Αφρική
Η κατάσταση των προσφύγων που συνωστίζονται στην Ειδομένη για να περάσουν στην ΠΓΔΜ και από κει σε χώρες της Ευρώπης, αναδεικνύεται στο νέο πεδίο στο οποίο θα κριθούν τα ανακλαστικά της κυβέρνησης ως προς την...
Ειδομένη όπως... Αφρική
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δικαιώματα σε οπισθοχώρηση
Εκθεση της οργάνωσης «Αίτημα» εμφανίζει τεράστια αύξηση των κρατούμενων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική ενδοχώρα, διαπιστώνει ακαταλληλότητα των χώρων κράτησης, ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και...
Δικαιώματα σε οπισθοχώρηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας