• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 14.8°C
  5 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.1°C
  7 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.6°C / 15.0°C
  6 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  4 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.1°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.3°C
  4 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 17.8°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.4°C
  6 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  6 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  3 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 9.5°C / 14.0°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 12.7°C
  3 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  5 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  31%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  3 BF
  76%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να περιμένετε όπως περιμένουμε κι εμείς»

 • A-
 • A+
Η περιπέτεια Γεωργιανού μετανάστη για να ανανεώσει την άδεια διαμονής.

Κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει πώς θα καταφέρει ο Μ.Γ., μετανάστης από τη Γεωργία, 31 ετών (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), να ανανεώσει την άδεια διαμονής του που λήγει σήμερα, με κίνδυνο από αύριο να κινδυνεύει να χάσει την ασφαλιστική κάλυψη για την εργασία του.

Κινδυνεύει επιπλέον, αν δεν μπορέσει να στοιχειοθετήσει λόγους ανωτέρας βίας για τη μη έγκαιρη υποβολή της αίτησης ανανέωσης, να θεωρηθεί εκπρόθεσμη η αίτηση και να απορριφθεί, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη νόμιμη διαμονή του στην Ελλάδα και γενικότερα για τις σχέσεις του με τον νόμο.

Βεβαίωση

Στις αρχές του μήνα, ο Μ.Γ. επικοινώνησε με ηλεκτρονικό μήνυμα με την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ζητώντας ραντεβού για να ανανεώσει την ειδική βεβαίωση νόμιμης διαμονής που είχε εκδοθεί πέρσι τον Φεβρουάριο για ένα έτος.

Πρόκειται για ειδική βεβαίωση που χορηγείται σε περιπτώσεις μεταναστών στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι που απαιτούν την παραμονή τους στη χώρα στο πλαίσιο της ποινικής προδικασίας, της εκτέλεσης της ποινής ή της αποφυλάκισής τους με όρους (νόμος 4251/2014, άρθρο 25, παράγραφοι 4 και 5).

Από την υπηρεσία τον παρέπεμψαν στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που αποτελεί τον μόνο τρόπο για να υποβάλουν οι μετανάστες αίτηση έκδοσης ή ανανέωσης των αδειών διαμονής. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης που εκδόθηκε στα μέσα Νοεμβρίου σχετικά με τους όρους και τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων (674588/2022, άρθρο 7, παρ. 2, ΦΕΚ 5801/Β/14-11-2022), από τις 12 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για την ανανέωση ειδικής βεβαίωσης νόμιμης διαμονής, όπως αυτή που διαθέτει ο Μ.Γ., υποβάλλονται αποκλειστικά στην πλατφόρμα με προθεσμία δύο μήνες πριν από τη λήξη τους.

Ωστόσο, καμία από τις κατηγορίες των αδειών διαμονής που αναγράφονται στην πλατφόρμα δεν φαίνεται να αφορά τις συγκεκριμένες ειδικές βεβαιώσεις. Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η απάντηση ήταν κατηγορηματική: «Δεν δεχόμαστε καταθέσεις διά ζώσης και θα αναμένετε να αναρτηθούν». Στενή φίλη του Μ.Γ., Ελληνίδα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το υπουργείο Μετανάστευσης στη Γραμματεία. Οπως λέει η ίδια, ενημέρωσε ότι λήγει η άδεια του Μ.Γ. και ρώτησε πότε έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η πλατφόρμα. «Δεν ξέρουμε!» ήταν η απάντηση. Στη συνέχεια ρώτησε γιατί δεν έχει βγάλει ανακοίνωση το υπουργείο που να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους τι γίνεται σε περίπτωση που λήγει η άδεια, πού να απευθυνθούν και αν θα δοθεί παράταση. Οπως λέει, η απάντηση ήταν αφοπλιστική: «Τι θέλετε να κάνουμε; Ενα σωρό άδειες έχουν λήξει. Να περιμένετε όπως περιμένουμε κι εμείς».

Πηγές του υπουργείου σημειώνουν ότι έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα και ότι προσπαθούν να βρουν λύση. Προς το παρόν, ο Μ.Γ. και άλλοι μετανάστες περιμένουν να λήξει η άδεια διαμονής τους, χωρίς να ξέρουν τι να κάνουν ή σε ποια περιπέτεια θα βρεθούν στη συνέχεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πισωγύρισμα και στον Κώδικα Μετανάστευσης
Το άρθρο 162 προβλέπει για τους ασυνόδευτους ανηλίκους που ενηλικιώνονται ότι δικαιούνται άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας μόνο αν διαθέτουν ήδη άδεια διαμονής ως ανήλικοι.
Πισωγύρισμα και στον Κώδικα Μετανάστευσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο βίος αβίωτος για πρόσφυγες, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες
Το άλλοτε πρότυπο πρόγραμμα φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων που υλοποιούσε μέχρι το καλοκαίρι του 2020 η Υπατη Αρμοστεία, έχει μετατραπεί στα χέρια του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σε επίπονη εμπειρία για...
Ο βίος αβίωτος για πρόσφυγες, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Συνέντευξη Τύπου της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Μέρι Λόλορ ● Δραματικές οι διαπιστώσεις ύστερα από τη δεκαήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας.
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χάος και απόγνωση για όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΕSTIA
Για τουλάχιστον τέσσερις μήνες το υπ. Μετανάστευσης δεν έχει καταβάλει την προβλεπόμενη χρηματοδότηση στις δημοτικές εταιρείες και τις οργανώσεις που είναι οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος.
Χάος και απόγνωση για όσους εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΕSTIA
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Για όλους τους Σαϊντού!»
Δεκάδες συμμαθητές και φίλοι του 18χρονου πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα τον συνόδευσαν στην Αρχή Προσφυγών, όπου εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο.
«Για όλους τους Σαϊντού!»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης
Εντονες αντιδράσεις προκαλούν σε εργαζομένους στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου τα νέα ασφυκτικά μέτρα ελέγχου της εισόδου, που εγκαινίασε αιφνιδιαστικά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας