• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 26.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 27.2°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.4°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 22.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  2 BF
  92%

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Equal Society, που διαχειρίζεται το Κοινωνικό Συσσίτιο, οι προσωπικές συνεντεύξεις προβλέπονται ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό προφίλ των ωφελούμενων

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αδιάκριτες ερωτήσεις για ένα πιάτο φαγητό

 • A-
 • A+

O Χ.Σ. είναι 50 ετών, μακροχρόνια άνεργος, κάτοικος Κολωνού, δικαιούχος της κάρτας κοινωνικής αλληλεγγύης του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης του υπουργείου Εργασίας, ενώ πολλές φορές έχει απευθυνθεί στις κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων, όπως ο «Κόμβος Αλληλοβοήθειας».

Εχει καταθέσει αίτηση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα Βασικής Υλικής Συνδρομής και Επισιτιστικής Βοήθειας του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ), καθώς πληροί όλες τις προϋποθέσεις και έχει μηδενικό εισόδημα.

Ομως, όταν πρόσφατα απευθύνθηκε στο Κοινωνικό Συσσίτιο που λειτουργεί στη γειτονιά του στον Κολωνό, στην οδό Αλικαρνασσού 49, σε δομή σύμπραξης του Δήμου Αθηναίων με ΜΚΟ, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη:

«Ενώ είχα προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι είμαι μακροχρόνια άνεργος, άπορος και δημότης Αθηναίων, κάρτα αλληλεγγύης, εκκαθαριστικό, φορολογική δήλωση, η κοινωνική λειτουργός ζήτησε να απαντήσω σε προσωπικές ερωτήσεις, για τους γονείς μου, τους λόγους που έφτασα σε αυτή την κατάσταση κ.λπ., διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρχει εχεμύθεια.

»Ρώτησα, σε περίπτωση που δεν θέλω να απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις, μπορώ ωστόσο να έρθω να φάω; Η απάντηση ήταν “όχι, δεν μπορείτε”. Ενιωσα ότι προσβάλλεται η ανθρώπινη αξιοπρέπειά μου. Τι είδους εκβιασμός είναι αυτός, σου δίνουμε φαγητό μόνο αν μας αποκαλύψεις προσωπικά δεδομένα; Αυτό δεν έχει γίνει σε άλλες κοινωνικές δομές που έχω απευθυνθεί».

«Η αξιοπρέπειά τους είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία», είναι το σύνθημα του Κοινωνικού Συσσιτίου για τους 100 άπορους και άστεγους που σιτίζει καθημερινά η Equal Society στον Κολωνό. Αξιοπρέπεια που ο Χ.Σ. νιώθει ότι του τη στέρησε η τακτική της υποχρεωτικής προσωπικής συνέντευξης, με αντάλλαγμα το φαγητό

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Equal Society, που διαχειρίζεται το Κοινωνικό Συσσίτιο σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αθηναίων, οι προσωπικές συνεντεύξεις προβλέπονται ώστε να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό προφίλ των ωφελούμενων, που θα συνυπάρχουν καθημερινά με άλλους σε ένα φροντισμένο χώρο, που θυμίζει περισσότερο ταβέρνα παρά προνοιακή δομή, να παρέχονται εξατομικευμένες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης, σεμινάρια απασχόλησης, ακόμα και δραστηριότητες για τα παιδιά και οικογενειακή συμβουλευτική.

«Πείτε του να ξανάρθει»

«Ποτέ όμως δεν έχουμε αρνηθεί ένα γεύμα, ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς κάρτα απορίας. Υπάρχουν άτομα που στην αρχή ήταν διστακτικοί να απαντήσουν σε προσωπικές ερωτήσεις, σιγά σιγά ανοίχτηκαν και έρχονται πλέον με την οικογένειά τους. Πείτε στον καταγγέλλοντα να ξανάρθει», ήταν η απάντηση από τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Εqual Society Φώτη Παπαδόπουλο.

Στην Αλικαρνασσού 49, εκτός από κοινωνικό συσσίτιο, λειτουργεί υπνωτήριο, σε σύμπραξη με τους Γιατρούς του Κόσμου και την Κλίμακα, ενώ σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων πρόκειται για δομή που λειτουργεί υποδειγματικά και έχει αγκαλιαστεί από τη γειτονιά.

Επιπλέον, ο κόμβος Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 και Φιλαδελφείας, στο παλιό Φρουραρχείο, έναντι του Σταθμού Λαρίσης) στηρίζει συνολικά 8.150 οικογένειες, με ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, ενώ στο συσσίτιο του ΚΥΑΔΑ (Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35) ο δήμος παρέχει 1.100 μερίδες φαγητού ημερησίως.

Ως τις 26 Αυγούστου συνεχίζονται οι αιτήσεις για ένταξη στο ΤΕΒΑ (πληροφορίες www.eiad.gr, στον σύνδεσμο ΤΕΒΑ).

Για τον Δήμο Αθηναίων γίνονται αιτήσεις σε 28 εξουσιοδοτημένα σημεία. Στις 6 Αυγούστου, ο δήμαρχος Γ. Καμίνης έστειλε προσωπικές επιστολές σε 20.000 δημότες για το ΤΕΒΑ.

Μέχρι τότε είχαν ήδη κατατεθεί πάνω από 130.000 αιτήσεις πανελλαδικά, που αντιστοιχούν σε 287.000 άτομα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να μην προχωρήσει η εκκένωση της «κοινωνικής πολυκατοικίας» στην Μπουμπουλίνας 36
Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων να βάλει τέλος στη λειτουργία της «κοινωνικής πολυκατοικίας» στην οδό Μπουμπουλίνας 36, όπου βρήκαν καταφύγιο άστεγοι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών...
Να μην προχωρήσει η εκκένωση της «κοινωνικής πολυκατοικίας» στην Μπουμπουλίνας 36
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ο κόσμος είναι πάντοτε βροχερός»
Οσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση «Μαζί» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για το ταξίδι, ιστορίες ένταξης, τα προβλήματα, αλλά και τα όνειρα δέκα προσφύγων και μεταναστών....
«Ο κόσμος είναι πάντοτε βροχερός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ActionAid βάζει στο «Επίκεντρο» τον Κολωνό
Η είδηση θα μπορούσε να είναι πως μια ανθρωπιστική οργάνωση με 45χρονη εμπειρία στην καταπολέμηση της φτώχειας αναλαμβάνει δράση στην Ελλάδα, δημιουργώντας το «Επίκεντρο» –έναν πολυχώρο δράσης, σε μια περιοχή...
Η ActionAid βάζει στο «Επίκεντρο» τον Κολωνό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανεκτικοί με τους πρόσφυγες δύο στους τρεις Αθηναίους
Ερευνα του δήμου έδειξε ότι οι περισσότεροι (72%) συμφωνούν πως τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία και (65%) με την εγγραφή τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όμως το 44%...
Ανεκτικοί με τους πρόσφυγες δύο στους τρεις Αθηναίους
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Συσκευασμένα τρόφιμα σε 11.000 δικαιούχους
Παροχή τροφίμων σε ομάδες 11.000 δικαιούχων, άστεγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας προβλέπει πρόγραμμα που ξεκίνησε να υλοποιεί από χθες η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης...
Συσκευασμένα τρόφιμα σε 11.000 δικαιούχους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
635.000 οικογένειες στο «περίμενε»
Από αναμονή σε αναμονή πάει η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος του ΟΓΑ, αν και το υπουργείο Εργασίας είχε διαβεβαιώσει ότι θα είχαν εκταμιευθεί μέχρι τις 23 Οκτωβρίου. Καθυστέρηση και στην επιδότηση...
635.000 οικογένειες στο «περίμενε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας