Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βίαιες επαναπροωθήσεις σε θάλασσα και ξηρά;

Φωτογραφία (από κινητό) από το εσωτερικό του κρατητηρίου-αποθήκης στο Χειμώνιο Εβρου, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό, όπου φέρεται να κρατήθηκαν οι οικογένειες των προσφύγων πριν επαναπροωθηθούν στην Τουρκία

Βίαιες επαναπροωθήσεις σε θάλασσα και ξηρά;

  • A-
  • A+

Περιστατικό βίαιης επαναπροώθησης Σύρων προσφύγων την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου στον Εβρο καταγγέλλει, μέσω της «Εφ.Συν.», το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.

Η συγκεκριμένη καταγγελία του Δικτύου προστίθεται σε άλλες δημοσιοποιημένες μαρτυρίες, που δείχνουν ότι -στη σκιά της επίσημης πολιτικής της νέας κυβέρνησης- οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής του Εβρου εξακολουθούν να διενεργούν άτυπα παράνομες βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων, όπως αυτές που είχαν καταγραφεί σε αναλυτικές εκθέσεις της γερμανικής οργάνωσης ProAsyl και της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Είναι ξεκάθαρο από την έρευνά μας ότι, παρά τις κυβερνητικές καταδίκες, οι βίαιες επαναπροωθήσεις εξακολουθούν να συμβαίνουν. Οχι μόνο είναι παράνομες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και παρακινούν έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό απελπισμένων προσφύγων να ξεκινήσουν επικίνδυνα ταξίδια στο Αιγαίο», ανέφερε στις 25 του περασμένου Ιουνίου εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας σε σχετική ανακοίνωση.

Η συγκεκριμένη αναφερόταν ενδεικτικά σε μαρτυρία Σύρου που, μαζί με άλλους συμπατριώτες του, υπήρξε θύμα επιχείρησης επαναπροώθησης στις 14 Απριλίου από ομάδες αστυνομικών που είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους με μπαλακλάβα (ορειβατικός σκούφος). «Αρχισαν να μας χτυπούν με γροθιές και να μας κλοτσούν, ενώ είχαμε πέσει στο έδαφος. Με έπιασαν από τα μαλλιά και μας έσπρωξαν προς το ποτάμι», ανέφερε.

Σύμφωνα με την καταγγελία του Δικτύου για το περιστατικό της 13ης Αυγούστου, μια γυναίκα από τη Συρία, κουρδικής καταγωγής, και τα πέντε ανήλικα παιδιά της συνελήφθησαν τις πρωινές ώρες της Παρασκευής και κρατήθηκαν μαζί με άλλους πρόσφυγες σε αποθήκη–κρατητήριο του παραμεθόριου χωριού Χειμώνιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία γεωγραφικού εντοπισμού μέσω google.

Παρ' όλο που υπήρξαν φωτογραφίες μέσω κινητού από τον χώρο κράτησης, οι αστυνομικές αρχές αρνούνταν ότι κρατούνταν τα συγκεκριμένα άτομα σε περιοχή της ευθύνης τους.

Τις μεταμεσονύκτιες ώρες, η οικογένεια μεταφέρθηκε με φορτηγό μαζί με άλλες δύο οικογένειες στις όχθες του Εβρου. Εκεί αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε φουσκωτό και να πλεύσουν προς τις τουρκικές όχθες, όπου αργότερα συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετος σε παρόμοιες πρακτικές και πως, όταν λάβει γνώση της καταγγελίας, θα διενεργήσει αμέσως έρευνα.

Κείμενο-καταγγελία του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών στην «Εφ.Συν.»

Γκανγκστερική επαναπροώθηση οικογενειών με μικρά παιδιά

«Στις 13 Αυγούστου, η κουρδικής καταγωγής Σύρα μητέρα F.D. μαζί με τα 5 παιδιά της, ηλικίας από 9 έως 17 ετών, κατόρθωσε να περάσει τα σύνορα και να μπει στην Ελλάδα, όπου ήδη βρίσκεται ο πατέρας των παιδιών, που έχει ζητήσει άσυλο.

Τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, η Αστυνομία συνέλαβε τα μέλη της οικογένειας και τα οδήγησε σε μία αποθήκη–κρατητήριο. Ο ακριβής εντοπισμός της θέσης κράτησης μέσω google έδειχνε το παραμεθόριο χωριό Χειμώνιο, όπου βρίσκεται και δύναμη συνοροφύλαξης.

Από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής αλληλέγγυα δικηγόρος κινήθηκε ενημερώνοντας τις Αρχές για την προσφυγική ιδιότητα των κρατούμενων και για την ανάγκη προστασίας της οικογένειας. Τα ονόματα, οι ιδιότητες και οι ηλικίες των μελών της οικογένειας τέθηκαν υπόψη των τοπικών αρχών και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, στην οποία υπάγεται το Χειμώνιο.

Ομως τόσο οι τοπικές αστυνομικές αρχές του Χειμωνίου, όσο και η Αστυνομική Διεύθυνση, διά του εκτελούντος χρέη προϊσταμένου υποδιοικητή, αρνήθηκαν ότι κρατείται σε οποιοδήποτε σημείο της περιφέρειας της ευθύνης τους άτομο με τα ονόματα που είχαν γνωστοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή, από την οικογένεια κατέφθαναν μηνύματα με φωτογραφίες του κρατητηρίου όπου κρατούνταν μαζί με άλλες οικογένειες, γυναίκες και νήπια. Η άρνηση των Αρχών συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, ενώ εκπρόσωποι του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών επικοινωνούσαν συνεχώς με τη Διεύθυνση, εκφράζοντας τη μέγιστη ανησυχία τους και επισημαίνοντας ότι η πεισματική άρνηση των αρχών παρέπεμπε σε πρόθεση επαναπροώθησης, πράγμα που θα ήταν αντίθετο στον νόμο και στην εκφρασμένη πολιτική του αρμόδιου υπουργείου Μετανάστευσης.

Τις μεταμεσονύκτιες ώρες, η οικογένεια της Κούρδισσας μητέρας με τα 5 παιδιά μαζί με δύο άλλες οικογένειες φορτώθηκαν σε ένα φορτηγό και οδηγήθηκαν στον Εβρο, όπου εξαναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε φουσκωτό άγνωστης προέλευσης και να πλεύσουν προς την όχθη της Τουρκίας.

Μέσα στο άγνωστο πλεούμενο, στο άγνωστο εχθρικό ποτάμι και ενώ η προχωρημένη νύχτα ήταν ασέληνη και εντελώς σκοτεινή, φορτώθηκαν με την απαίτηση να γυρίσουν στην άγνωστη, αντίπερα όχθη του ποταμιού γυναίκες, παιδιά και νήπια, ενώ η υπεύθυνη αστυνομική αρχή συνέχισε μέσα στη νύχτα και την επόμενη μέρα να αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε σχέση με το γεγονός.

Τα θύματα της βάρβαρης επιχείρησης κατέληξαν την επόμενη μέρα στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας, όπου και τέθηκαν υπό κράτηση. Το φωτογραφικό υλικό αποδεικνύει αδιάσειστα την ευθύνη της αστυνομικής αρχής για τη σύλληψη και επαναπροώθηση, ενώ η πεισματική άρνηση των υπευθύνων της προϊσταμένης αρχής να κινητοποιηθούν αποκαλύπτει τη δική τους γνώση, τη συνέργεια και τη συνευθύνη τους για τη διεκπεραίωση της επιχείρησης.

Η επαναπροώθηση, και μάλιστα άτυπη, προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας και έχουν τεθεί υπό την ευθύνη των αρχών, είναι παράνομη και γίνεται εγκληματική όταν γίνεται με τους όρους που περιγράφτηκαν και σε βάρος μικρών παιδιών και νηπίων, έγκλημα που στην αντίστροφη περίπτωση για τους άτυχους πρόσφυγες που θα πιαστούν στο τιμόνι μιας βάρκας που φτάνει στις ακτές μας, θα τιμωρηθεί με ποινές της τάξης των 25 χρόνων, ως έκθεση σε κίνδυνο ζωής.

Το Δίκτυο:

■ Καταγγέλλει την εγκληματική ενέργεια και την ασύδοτη και αδιάντροπη κάλυψή της από τους υπεύθυνους και τους προϊσταμένους τους.

■ Επισημαίνει ότι το γεγονός αποκαλύπτει και επιβεβαιώνει τις μέχρι τώρα ανεξακρίβωτες πληροφορίες ότι οι επαναπροωθήσεις συνεχίζονται κανονικά στον Εβρο και σήμερα.

■ Ζητά την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση των ευθυνών στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και σε όσους ευθύνονται για τη συγκάλυψη αυτού του εγκλήματος, που λίγο έλειψε να στοιχίσει μια ακόμη τραγωδία.

■ Απαιτεί να σταματήσουν αμέσως οι επαναπροωθήσεις στον Εβρο και όπου αλλού.

Οχι άλλα Φαρμακονήσια. Το δικαίωμα στο άσυλο είναι δικαίωμα στη ζωή».

⇒ Σχετικό θέμα: Αναπάντητα ερωτήματα για επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τον έκλεψαν, τον χτύπησαν και τον έστειλαν στην Τουρκία
Αλλη μια ανατριχιαστική μαρτυρία πρόσφυγα: 34χρονος Κούρδος από το Ιράν βρέθηκε, από αιτών άσυλο στην Αλεξανδρούπολη, ξυλοκοπημένος και επαναπροωθημένος παράνομα στην απέναντι όχθη του Έβρου.
Τον έκλεψαν, τον χτύπησαν και τον έστειλαν στην Τουρκία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το φιάσκο του Έβρου
Μέσα σε λίγες ώρες τα φιλοκυβερνητικά μέσα άλλαξαν γραμμή, και εκεί που διέδιδαν κινδυνολογικά σενάρια αυξημένης κινητικότητας προσφύγων - μεταναστών στον Έβρο, το πρωί αναγκάστηκαν να τα μαζέψουν
Το φιάσκο του Έβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελίες για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων
Τη βίαιη επαναπροώθηση 252 προσφύγων και μεταναστών από τον Εβρο στην Τουρκία καταγγέλλουν στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δύο Αιγύπτιοι, ο Αχμέντ Τζουμά και ο Ουαλίντ Τζαμάλ.
Καταγγελίες για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
Αντιδρά ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην εγκατάσταση του αερόπλοιου τύπου Ζέπελιν στον ουρανό της Σάμου και ζητά να ακυρωθεί η χρήση του δικτύου του πανεπιστημίου για τη μεταφορά των δεδομένων του.
Αντιδράσεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το Ζέπελιν της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο
«Ανοιχτά σύνορα - όχι άλλοι πνιγμοί στο Αιγαίο - ρίξτε τους φράχτες», τρία συνθήματα, γραμμένα σε πανό στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά, έδωσαν τον τόνο της αντιρατσιστικής κινητοποίησης που έκαναν την...
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί
Φονική επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό ανοιχτά της Σάμου καταγγέλλει στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε το ένα από τα τρία παιδιά του...
Καταγγέλλεται δολοφονική επαναπροώθηση προσφύγων ανοιχτά της Σάμου, πνίγηκε 4χρονο παιδί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας