• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  2 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.2°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  2 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.6°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 1.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 1.5°C / 7.2°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.3°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 6.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 0.0°C
  2 BF
  84%
AP Photo/Michael Svarnias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νίπτουν τας χείρας για τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+
Η Υπηρεσία Ασύλου της Ε.Ε. υποστηρίζει ότι οι καταγγελίες των προσφύγων δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της.

Η Υπηρεσία Ασύλου της Ε.Ε. (ΥΑΕΕ) επιλέγει να κρατά κλειστά τα μάτια και το στόμα απέναντι σε μαρτυρίες παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στην Ελλάδα, θεωρώντας ότι δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της, παρόλο που οι επαναπροωθήσεις εμποδίζουν ακριβώς την πρόσβαση των προσφύγων στη διαδικασία ασύλου.

Η στάση της υπηρεσίας περιλαμβάνεται σε γραπτή απάντηση της εκτελεστικής διευθύντριας Νίνα Γκρέγκορι σε δικηγόρους της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, που αποκάλυψε η ενημερωτική ιστοσελίδα Solomon (wearesolomon.com). Σύμφωνα με το Solomon, οι δικηγόροι Μίνως Μουζουράκης και Μαριάννα Τζεφεράκου έστειλαν επιστολή στην ΥΑΕΕ ζητώντας να πληροφορηθούν τις ενέργειές της σχετικά με περιστατικά επαναπροώθησης που ανέφεραν πέντε πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματός τους για άσυλο.

Η απάντηση της κ. Γκρέγκορι γεννά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό του ευρωπαϊκού δικαίου, το οποίο οφείλει να τηρεί η υπηρεσία εκ του καταστατικού της, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, πόσο μάλλον όταν αφορούν κατεξοχήν την πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Η κ. Γκρέγκορι ισχυρίζεται ότι οι αναφορές επαναπροωθήσεων βρίσκονται «εκτός του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας και του σχετικού Μηχανισμού Αναφοράς περιστατικών».

Σε σχετική ερώτηση του Solomon, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Ανίς Κασάρ ισχυρίζεται ότι η ΥΑΕΕ είναι υποχρεωμένη να «αναφέρει παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, αν συμβαίνουν», αλλά προσθέτει: «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο έλεγχος των συνόρων -και συνεπώς των πιθανών επαναπροωθήσεων– βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Frontex. H YAEE δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης στον έλεγχο των συνόρων».

Προκαλεί αίσθηση ότι η ΥΑΕΕ αντιλαμβάνεται τις επαναπροωθήσεις με τη στενότερη δυνατή έννοια, ως ζήτημα συνοριακού ελέγχου και όχι ως επιχειρήσεις που παραβιάζουν τον πυρήνα του δικαιώματος στο άσυλο. Αίσθηση προκαλεί επίσης ότι η υπηρεσία δεν αισθάνεται καν την υποχρέωση να ενημερώσει για τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων την υπηρεσία που θεωρεί αρμόδια, τη Frontex. Σε ερώτηση του Solomon αν η ΥΑΕΕ ενημέρωσε τη Frontex, η απάντηση ήταν ότι οι επιχειρήσεις της ΥΑΕΕ «δεν περιλαμβάνουν τη Frontex, και οι δραστηριότητές μας και οι γραμμές αναφοράς είναι συνεπώς διακριτές από τις δικές τους».

Είναι εμφανές ότι, μετά το σκάνδαλο συγκάλυψης των αναφορών για τις ελληνικές επαναπροωθήσεις από τη Frontex, που οδήγησαν στην ατιμωτική παραίτηση του πρώην διευθυντή της Φαμπρίς Λετζέρι, άλλη μια ευρωπαϊκή υπηρεσία επιλέγει να κλείσει τα μάτια σε καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια η υπηρεσία λειτούργησε υπερδιπλασιάζοντας το προσωπικό της και αναλαμβάνοντας μεγάλο τμήμα της διαχείρισης της διαδικασίας ασύλου σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ερευνα από την OLAF

Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η υπηρεσία έχει ανακοινώσει δραματικές περικοπές του προσωπικού στις αρχές του 2023, αφήνοντας ξεκρέμαστους εργαζόμενους που εργάζονταν σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες, ως εργολαβικοί εργαζόμενοι με συμβάσεις λίγων μηνών και αναγκαστική 45νθήμερη διακοπή εργασίας προκειμένου να μη θεμελιώσουν εργασιακά δικαιώματα μονιμότητας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Solomon, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, η γνωστή OLAF, έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με καταγγελίες εργαζομένων για κακοδιαχείριση και ευνοιοκρατία κατά της υπηρεσίας και της εκτελεστικής της διευθύντριας. Από την πλευρά της, η υπηρεσία αμφισβητεί τα κίνητρα των εργαζομένων και τους κατηγορεί ότι δεν χρησιμοποίησαν τις διαδικασίες λογοδοσίας της ίδιας της υπηρεσίας, αλλά δημοσιοποίησαν τις καταγγελίες τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
58 μαρτυρίες για 2.157 επαναπροωθήσεις
Στην ενδιάμεση έκθεση της ΕΕΔΑ, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας, 43 θύματα αναφέρουν πάνω από 50 περιστατικά pushbacks από τον Απρίλιο του 2020 ώς τον Οκτώβριο του 2022.
58 μαρτυρίες για 2.157 επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία
Κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ ζητούν τα ρέστα για τους 38 του Εβρου, προσπαθούν να κατασκευάσουν εσωτερικούς εχθρούς και συγκαλύπτουν τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις.
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ηχηρό ράπισμα για κράτος δικαίου και επαναπροωθήσεις
Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch διαπιστώνει σοβαρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα το 2022, ιδίως στις παράνομες επιχειρήσεις «αποτροπής» στα σύνορα.
Ηχηρό ράπισμα για κράτος δικαίου και επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Spiegel επανέρχεται: «Και σε ελληνικό έδαφος οι 38 του Έβρου»
Την αποτυχία και την αναξιοπιστία των ελληνικών αρχών επισημαίνει το περιοδικό, επικαλούμενο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν στη νησίδα τουλάχιστον στις 25 Ιουλίου, παρόλο που η ελληνική...
Το Spiegel επανέρχεται: «Και σε ελληνικό έδαφος οι 38 του Έβρου»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οδύνη και οργή ξεφυλλίζοντας τη νέα «Μαύρη Βίβλο των Επαναπροωθήσεων»
Περιστατικά φρίκης από την εφαρμογή εγκληματικών αντιπροσφυγικών πολιτικών με την ανοχή, αν όχι με τη συγκάλυψη, της Κομισιόν.
Οδύνη και οργή ξεφυλλίζοντας τη νέα «Μαύρη Βίβλο των Επαναπροωθήσεων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας