• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.1°C / 8.0°C
  1 BF
  96%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 8.0°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 9.4°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 4.9°C
  0 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.3°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  4°C 3.9°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.3°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 8.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  1 BF
  99%

O Παντού κινδυνεύει με επιστροφή στην πιο αιματοκυλισμένη χώρα του κόσμου

 • A-
 • A+
Πόσοι γνωρίζουν ότι στην Κεντρική Αφρική και σε μια χώρα όπου ζουν περισσότεροι από 90 εκατ. άνθρωποι – Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – ο εμφύλιος πόλεμος που κρατάει περίπου 30 χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους αθροιστικά, ενώ επίσης εκατομμύρια είναι εκείνοι που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, εντός και εκτός συνόρων. Στην τελευταία περίπτωση ανήκει και ο Παντού, ένα παιδί που σήμερα είναι 20 ετών και έφτασε στη χώρα μας στις αρχές του 2019 ασυνόδευτο, μέσα σε μια φουσκωτή λέμβο από την Τουρκία.

Εδώ και ενάμιση χρόνο ο Παντού διαμένει στην ανοιχτή δομή προσφύγων και μεταναστών στην Κόρινθο, ενώ σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου εξετάζεται η υπόθεση ασύλου του από τη δευτεροβάθμια επιτροπή, με τον κίνδυνο απέλασης και άρα την επιστροφή στην πιο αιματοκυλισμένη χώρα στον κόσμο, να είναι πιο ορατός από ποτέ.

Η περίπτωση του Παντού δεν είναι η μοναδική, είναι η συνέχεια των πολλών περιπτώσεων που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορούν ασυνόδευτα παιδιά που ενηλικιώθηκαν στην Ελλάδα και που με την κατάργηση της διάταξης για τη δυνατότητα των δικαστών των ανεξάρτητων Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών να παραπέμπουν σε άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους όταν κρίνουν ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή προστασία της παιδικής ηλικίας ή έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί με τη χώρα, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κινδυνεύουν άμεσα με απέλαση.

Συναντήσαμε τον Παντού στο αγαπημένο του μέρος, εκεί όπου ξεχνιέται και προσπαθεί να κρατήσει τα όνειρά του ζωντανά. Στο Καλογεροπούλειο Ιδρυμα, όπου παιδιά από τη δομή έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τη μουσική, σε συνεργασία και με το Εl sistema Greece. Όπως ο ίδιος μας διηγείται “η μουσική με κάνει να χαλαρώνω, να ξεχνιέμαι, αλλά και να προσπαθώ να γίνω καλύτερος, ώστε μια μέρα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική”.

Ο Παντού κατάφερε να ταξιδέψει από το Κονγκό και να φτάσει ως τη χώρα μας έχοντας πάντα μαζί την αγαπημένη του τρομπέτα. Δεν την άφησε, ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες που είχε να αντιμετωπίσει στο Αιγαίο. Παρά την περίοδο της πανδημίας, προσπάθησε να έρθει κοντά με την ελληνική γλώσσα, όπου κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης με προσωπική θέληση, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται στο Ναύπλιο για να μπορεί να συντηρείται αλλά και να εντάσσεται όσο περισσότερο μπορεί στην κοινωνία, χωρίς πάντως να παραμελεί τις πρόβες, τα μαθήματα και τις συναυλίες του.

“Θέλω να ζήσω στην Ελλάδα, στο Κονγκό δεν θα έχω καλό τέλος μου είχε πει ένας σημαντικός άνθρωπος – που με βοήθησε για να καταφέρω να φύγω – την περίοδο όπου ο πρόεδρος της χώρας δεν αποδεχόταν την ήττα του στις εκλογές και επέβαλλε στρατιωτικό νόμο και βία εναντίον των πολιτών”, μας λέει ο Παντού που με δάκρυα στα μάτια και με ένα μεγάλο “γιατί” ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του αναφέρει ότι “δεν έχω καμία επικοινωνία με τους δικούς μου ανθρώπους λόγω του καθεστώτως, δεν ξέρω αν ζουν ή αν έχουν πεθάνει”.

Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα είχε γράψει για τον Παντού:

“Ο Παντού είναι μαθητής μας στο Καλογεροπούλειο Ωδείο

Συγκινηθήκαμε όταν μάθαμε από τους υπευθύνους του El sistema Greece την ιστορία του. Όταν έφυγε από την πατρίδα του πήρε μαζί του την τρομπέτα του. Έφθασε στην Ελλάδα χωρίς παπούτσια κρατώντας όμως την τρομπέτα αγκαλιά.

Δειλά μπήκε μέσα στο Ίδρυμα σκυμμένος πάντα από φόβο. Τον αγκάλιασε το El sistema, του έφεραν αμέσως σιγαστήρα για να μπορεί μέσα στην Δομή να μελετάει και τον ενέταξε στην ορχήστρα της και στα ομαδικά μαθήματα.

Επειδή διακρίθηκε για το επίπεδο του και την αγάπη του για πρόοδο τον εντάξαμε στην τάξη του κ.Βασιλείου σε ιδιαίτερο μάθημα ως υπότροφο μας. Η συμμετοχή του δε στη Νεανική Ορχήστρα του Ιδρύματος είναι ξεχωριστή, όπως και κάθε σπουδαστή μας.

Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα είναι αγκαλιά για όλους τους νέους από όπου και αν κατάγονται. Παρακαλούμε μην διώξετε τον Παντού, είναι άδικο.

Η ευγένεια του, η επιμέλεια του, η συνέπεια του, δείχνουν πως αξίζει να του δοθεί άσυλο. Θα έχουμε κερδίσει έναν πολύ καλό μουσικό και έναν καλό άνθρωπο.

Όλοι εμείς οι άνθρωποι του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος σας λέμε πως ο Padou είναι δικό μας παιδί.

Απαιτούμε να του δώσετε την ευκαιρία να ζήσει ανάμεσα μας!

Μαρία Χρισταρά, Παναγιώτης Θεοδοσίου”

Πέραν του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας της Κορίνθου που βρίσκεται στο πλευρό του Padou, η περίπτωση του έφτασε ως τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω πρωτοβουλίας του τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Γιώργου Ψυχογιού, αλλά και πολλών ακόμα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνυπογράφουν την εν λόγω αναφορά.

Ο Παντού κινδυνεύει με επιστροφή σε μια από τις πιο επικίνδυνες εμπόλεμες ζώνες και αυτό μας αφορά όλους!

* Ευγενική παραχώρηση και αναδημοσίευση από την ενημερωτική ιστοσελίδα της Κορίνθου klife.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ο Παντού είναι δικό μας παιδί. Πρέπει να ζήσει ανάμεσά μας»
Οι υπεύθυνοι του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Κορίνθου, συμμαθητές και καθηγητές του Παντού, αλληλέγγυες οργανώσεις και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αξιώνουν να δοθεί άσυλο στο προσφυγόπουλο από το Κονγκό.
«Ο Παντού είναι δικό μας παιδί. Πρέπει να ζήσει ανάμεσά μας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
Εναν μήνα πριν κλείσει χρόνος από το τραγικό πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, όχι μόνο δεν έχουν ενημερωθεί οι τρεις επιζώντες για τα αποτελέσματα των ερευνών για τις πιθανές ευθύνες των Αρχών αλλά και...
Δεν πήρε άσυλο ο τραγικός επιζών του Αγαθονησίου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα
Με αφορμή 39 μαρτυρίες για δεκάδες περιστατικά επαναπροωθήσεων, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης από τις αρχές που υποστηρίζουν παγίως ότι... «αυτά δεν...
Κι όμως αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεύτερο «καμπανάκι» για τις απελάσεις προσφύγων
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου αποφάσισε να εξετάσει κατά προτεραιότητα την προσφυγή Σύρου αρμενικής καταγωγής, του οποίου το αίτημα ασύλου στην Ελλάδα είχε κριθεί απαράδεκτο σε δεύτερο...
Δεύτερο «καμπανάκι» για τις απελάσεις προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκδιώξεις στην Τουρκία χωρίς τήρηση στοιχειωδών κανόνων
Παρά τη ραγδαία υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τις απελάσεις προσφύγων και μεταναστών, υπό την πίεση της Ε.Ε. να εκτελεστεί όπως όπως η αμφισβητούμενη ευρωτουρκική συμφωνία....
Εκδιώξεις στην Τουρκία χωρίς τήρηση στοιχειωδών κανόνων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το χρονικό μιας παράνομης απέλασης
Πώς η αστυνομία συνέλαβε και μεθόδευσε την απέλαση δέκα Σύρων προσφύγων -χωρίς να τους ενημερώσει για το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο-, «γλιστρώντας» από τον έλεγχο της Ύπατης Αρμοστείας και παραβιάζοντας κάθε...
Το χρονικό μιας παράνομης απέλασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας