• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 6.9°C
  4 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 2.8°C
  6 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.5°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 1.6°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  4 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.1°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.6°C / 6.9°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  5 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.3°C
  8 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.9°C
  1 BF
  69%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 3.8°C
  3 BF
  65%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.4°C / 6.0°C
  4 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  4 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.8°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  69%

Ο Παντού με τον δάσκαλο τρομπέτας Βασίλη Βασιλείου στις εγκαταστάσεις του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ο Παντού είναι δικό μας παιδί. Πρέπει να ζήσει ανάμεσά μας»

 • A-
 • A+
Οι υπεύθυνοι του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Κορίνθου, συμμαθητές και καθηγητές του, αλληλέγγυες οργανώσεις και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αξιώνουν να δοθεί άσυλο στο προσφυγόπουλο από το Κονγκό που έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος και έχει ήδη ενταχθεί στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο του στη μουσική.

Το περασμένο Σάββατο, η Μαρία Χρισταρά, πρόεδρος του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος στην Κόρινθο, μίλησε στους μαθητές του ωδείου για τον κίνδυνο απέλασης που αντιμετωπίζει ο συμμαθητής τους, ο Παντού από το Κονγκό, αν απορριφθεί ξανά η αίτησή του για άσυλο που εξετάζεται από τη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου την ερχόμενη Τρίτη.

Το θερμό χειροκρότημα των παιδιών συγκίνησε την κ. Χρισταρά και δείχνει την αγωνία των συμμαθητών του Παντού να μην ξεριζωθεί ξανά ένα προσφυγόπουλο, που έφτασε πριν από λίγα χρόνια στην Ελλάδα ασυνόδευτος ανήλικος αγκαλιά με την τρομπέτα του και σήμερα συμμετέχει στη Νεανική Ορχήστρα του Ιδρύματος, παρακολουθεί ιδιαίτερο μάθημα ως υπότροφός του και συμμετέχει στα ομαδικά μαθήματα που παρέχει το ίδρυμα σε προσφυγόπουλα της δομής φιλοξενίας της Κορίνθου σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο El Sistema Greece.

Καθώς η κυβέρνηση έχει καταργήσει τη δυνατότητα παροχής του λεγόμενου καθεστώτος ανθρωπιστικής προστασίας, ο μόνος δρόμος για τον Παντού είναι να του αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα, όπως συνέβη πρόσφατα με τον Σισέ και τον Σαϊντού και με άλλους πρόσφυγες, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει για κάθε προσφυγόπουλο που έχει καταφέρει με μόχθο να ενταχθεί στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον και θέλει να συνεχίσει να ζει και να προσφέρει στη χώρα μας.

Ο Παντού έφτασε στην Κόρινθο πριν από ενάμιση χρόνο από το ΚΥΤ της Σάμου. H κ. Χρισταρά τον θυμάται όταν πρωτομπήκε στο Ιδρυμα «δειλά, σκυμμένος από φόβο». Μιλά για την ευγένεια και τη συστολή του, όπως και για την επιμέλεια και τη συνέπειά του στα μαθήματα και για την κλίση του στη μουσική. Διηγείται ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο Παντού κατάφερε μέσα σ’ ένα βράδυ, μελετώντας με την τρομπέτα του στη δομή με σιγαστήρα, να μάθει τον εθνικό ύμνο και να παίξει την επομένη με την ορχήστρα του ιδρύματος στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χαριλάου Τρικούπη στον Ισθμό.

Μαζί με τον Παναγιώτη Θεοδοσίου, καλλιτεχνικό διευθυντή και μαέστρο της ορχήστρας του ιδρύματος, η κ. Χρισταρά συνυπογράφει δημόσια έκκληση: «Το Καλογεροπούλειο Ιδρυμα είναι αγκαλιά για όλους τους νέους από όπου και αν κατάγονται. Παρακαλούμε μη διώξετε τον Παντού, είναι άδικο. Η ευγένειά του, η επιμέλειά του, η συνέπειά του δείχνουν πως αξίζει να του δοθεί άσυλο. Θα έχουμε κερδίσει έναν πολύ καλό μουσικό και έναν καλό άνθρωπο. Ολοι εμείς οι άνθρωποι του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος σας λέμε πως ο Παντού είναι δικό μας παιδί. Απαιτούμε να του δώσετε την ευκαιρία να ζήσει ανάμεσά μας».

Ενδιαφέρον για να συνεχίσει ο Παντού να έχει μια ζωή με προοπτική στην Ελλάδα έχει δείξει το El Sistema, που βρίσκεται σε επικοινωνία με αλληλέγγυους της Κορίνθου. Το προσφυγόπουλο συμμετέχει επίσης στην ορχήστρα του El Sistema και πηγαίνει κάθε εβδομάδα στις πρόβες στην Αθήνα.

Αγωνιώδη έκκληση να παραμείνει ο Παντού στην Ελλάδα απευθύνει και η Πρωτοβουλία Κορίνθου «Αλληλεγγύη για τους Πρόσφυγες». Zητά από τις αρμόδιες αρχές «να επανεξετάσουν την υπόθεσή του με μια ματιά που θα αναγνωρίζει και την ηλικία του αλλά και τη σημαντική πρόοδο στη διαδικασία ένταξής του, που τον καθιστούν παράδειγμα για ανάλογες περιπτώσεις». Kαι καταλήγει με νόημα: «Αν και δεν μπορούμε να είμαστε μαζί του με φυσική παρουσία όταν συζητηθεί το αίτημά του, θα είναι κοντά του η σκέψη και η αγωνία μας. Δεν διαχωρίζουμε τους ανθρώπους από το χρώμα του δέρματος, δεν δεχόμαστε ότι κάποιοι είναι περισσότερο ή λιγότερο άνθρωποι από άλλους».

Την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας κατέθεσαν με αναφορά τους στο προεδρείο της Βουλής βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορίνθου και τομεάρχη Προσφυγικού, Γιώργου Ψυχογιού. «Ζητάμε και από την κυβέρνηση να πάρει θέση και να σταματήσει την υποκριτική ευαισθησία και τις πολιτικές αποκλεισμού των παιδιών» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο κ. Ψυχογιός. Και καλεί μαζί με τους άλλους βουλευτές την κυβέρνηση να επαναφέρει «τη δυνατότητα των δικαστών των ανεξάρτητων Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών να παραπέμπουν σε άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους όταν κρίνουν ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας ή προστασίας της παιδικής ηλικίας ή έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί με τη χώρα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τσάι και συμπάθεια για τον Σαϊντού
Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον μαθητή που κινδυνεύει με απέλαση και εξέφρασε το ενδιαφέρον του, αλλά είναι η κυβέρνησή του που κατάργησε τις άδειες διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους
Τσάι και συμπάθεια για τον Σαϊντού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειωμένες απελάσεις, σε μόνιμη ομηρία οι κρατούμενοι πρόσφυγες
Στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη σημειώνεται ότι ενώ μειώνεται ο αριθμός των απελάσεων κατά περίπου 25% μετά το 2020, παραμένει στα ίδια επίπεδα ή και αυξανόμενος ο αριθμός των κρατούμενων προς...
Μειωμένες απελάσεις, σε μόνιμη ομηρία οι κρατούμενοι πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Για όλους τους Σαϊντού!»
Δεκάδες συμμαθητές και φίλοι του 18χρονου πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα τον συνόδευσαν στην Αρχή Προσφυγών, όπου εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο.
«Για όλους τους Σαϊντού!»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ούτε απέλαση ούτε άσυλο
Την αναστολή απελάσεων στην Τουρκία αναγνωρίζουν οι ελληνικές αρχές, αλλά εξακολουθούν να εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες σε μετέωρο καθεστώς και χωρίς προϋποθέσεις επιβίωσης.
Ούτε απέλαση ούτε άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε αδιέξοδο η πολιτική των απελάσεων για πρόσφυγες και μετανάστες
Επικοινωνιακή φούσκα αποδεικνύονται οι εξαγγελίες του υπουργού για σημαντική αύξηση των απελάσεων, όπως και συνολικά το αφήγημα της Ν.Δ. ότι οι απελάσεις θα αυξάνονταν εντυπωσιακά μόλις αναλάμβανε η Ν.Δ.
Σε αδιέξοδο η πολιτική των απελάσεων για πρόσφυγες και μετανάστες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σταθερό στη βαρβαρότητα το υπουργείο Μετανάστευσης
Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιμένει να κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο απελάσεων Αφγανών τη στιγμή που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σταματούν τις σχετικές ενεέργειες.
Σταθερό στη βαρβαρότητα το υπουργείο Μετανάστευσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας