• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 12.0°C
  1 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.1°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.2°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 11.8°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 12.5°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.0°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.3°C / 4.3°C
  2 BF
  70%

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες διαψεύδει το «αποκλειστικό ρεπορτάζ» του ΣΚΑΪ για τον Έβρο

 • A-
 • A+

To Eλληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) διαψεύδει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ με το δήθεν «αποκλειστικό βίντεο» από κατασχεμένο κινητό πρόσφυγα στον Έβρο, το οποίο υποτίθεται ότι αποκαλύπτει ότι οργανώσεις βοήθησαν πρόσφυγες να φτάσουν σε νησίδα του Έβρου από την Τουρκία.

Το βίντεο το είχε δημοσιοποιήσει η «Εφ.Συν.» στις 26 Μαΐου και στην πραγματικότητα αποδεικνύει την άρνηση των ελληνικών αρχών να διασώσουν εγκλωβισμένους πρόσφυγες, κατά παράβαση της εντολής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ το γεγονός ότι βρέθηκε σε κινητό που είχε κατασχέσει η αστυνομία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, αποδεικνύει ότι οι πρόσφυγες έπεσαν θύματα βίαιης επαναπροώθησης από την ΕΛ.ΑΣ. στα κρυφά.

Το ΕΣΠ επισημαίνει λάθη και ανακρίβειες στη μετάφραση του βίντεο από το ΣΚΑΪ τόσο ως προς την ταυτότητα των εμπλεκόμενων οργανώσεων όσο και ως προς τον τρόπο που λειτούργησαν.

«Λόγω αυτής της ανακρίβειας δίνεται η εντύπωση στον τηλεθεατή ότι το GCR και το Human Rights (αναφορά στην οργάνωση Human Rights 360) έδωσαν οδηγίες στους πρόσφυγες. Ενώ ρητά αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες περιμένουν την αστυνομία επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) το ζήτησε (μέσω των ασφαλιστικών μέτρων). Επειδή, η παράλειψη έγινε και τις δύο φορές αναρωτιόμαστε εάν έγινε επίτηδες, ώστε να δοθεί η συγκεκριμένη εντύπωση», αναφέρει το ΕΣΠ.

Και συμπληρώνει: «Το βίντεο είναι στη διάθεση του Εισαγγελέα και των αρχών από τον Μάιο του 2022, αφού το αποστείλαμε εμείς στις αρχές ως απόδειξη ότι οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια και συνομιλούν με τις ελληνικές αρχές, ενώ η αστυνομία απαντούσε ότι δεν τους είχε εντοπίσει. Το βίντεο είναι μέρος της έρευνας, που διεξάγει η Εισαγγελία για τις καταγγελίες των προσφύγων. Επίσης, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί, ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι δημοσιευμένο στην Εφημερίδα των Συντακτών από τις 26 Μαϊου 2022. Το περιεχόμενό του είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, και άρα δεν αποτελεί κάποια νέα αποκάλυψη, όπως αφήνεται να εννοηθεί κατά την διάρκεια της προβολής του στην εκπομπή».

Ολόκληρη η ανάρτηση του ΕΣΠ έχει ως εξής:

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Greek Council for Refugees

Με αφορμή την προβολή στην εκπομπή Αταίριαστοι στο κανάλι ΣΚΑΪ ΤV στις 19.10 βίντεο που δείχνει την επικοινωνία προσφύγων με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών στον Έβρο θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις και διορθώσεις.

1. Η οργάνωση που αναφέρεται δεν είναι το dcr αλλά το GCR (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες - Greek Council for Refugees www.gcr.gr)

2. Το βίντεο αφορά σε υπόθεση του Μαϊου 2022, για την οποία το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360 είχαν ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η αίτηση έγινε δεκτή στις 25/5/2022 με αριθμό 25806/22. Ενημερωτικά η ομάδα αυτή επαναπροωθήθηκε στην Τουρκία και κάποιοι επανήλθαν στην περιοχή. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε εκ νέου ασφαλιστικά μέτρα αρ 26558/22 στις 1/6/2022.

3. Στο βίντεο ακούγεται we called the GCR and the Human Rights we are waiting for the Police, and the European Court told the Police to come here and help us, we are waiting (καλέσαμε το GCR και το Human Rights περιμένουμε την Αστυνομία, και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είπε στην Αστυνομία να έρθει εδώ και να μας βοηθήσει. Περιμένουμε). Η φράση ειπώθηκε δύο φορές αλλά και τις δύο φορές η μετάφραση στα Ελληνικά ήταν ανακριβής. Λόγω αυτής της ανακρίβειας δίνεται η εντύπωση στον τηλεθεατή ότι το GCR και το Human Rights (αναφορά στην οργάνωση Human Rights 360) έδωσαν οδηγίες στους πρόσφυγες. Ενώ ρητά αναφέρεται ότι οι πρόσφυγες περιμένουν την αστυνομία επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) το ζήτησε (μέσω των ασφαλιστικών μέτρων). Επειδή, η παράλειψη έγινε και τις δύο φορές αναρωτιόμαστε εάν έγινε επίτηδες, ώστε να δοθεί η συγκεκριμένη εντύπωση. Άλλωστε και ο δημοσιογράφος αυτό τονίζει λέγοντας ότι δείχνει την άψογη συνεργασία και καθοδήγηση που έχουν από τους διακινητές εκ μέρους των ΜΚΟ.

4. Το βίντεο είναι στη διάθεση του Εισαγγελέα και των αρχών από τον Μάιο του 2022, αφού το αποστείλαμε εμείς στις αρχές ως απόδειξη ότι οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια και συνομιλούν με τις ελληνικές αρχές, ενώ η αστυνομία απαντούσε ότι δεν τους είχε εντοπίσει. Το βίντεο είναι μέρος της έρευνας, που διεξάγει η Εισαγγελία για τις καταγγελίες των προσφύγων. Επίσης, είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί, ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι δημοσιευμένο στην Εφημερίδα των Συντακτών από τις 26 Μαϊου 2022. Το περιεχόμενό του είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, και άρα δεν αποτελεί κάποια νέα αποκάλυψη, όπως αφήνεται να εννοηθεί κατά την διάρκεια της προβολής του στην εκπομπή.

Επειδή καλοπροαίρετα αντιλαμβανόμαστε ότι λάθη μπορεί να γίνουν κάποιες φορές σε μεταφράσεις από τα αγγλικά στα ελληνικά, ειδικά στο εξαιρετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο που απαιτεί ένα ρεπορτάζ, θέλαμε να σπεύσουμε και εμείς με τη σειρά μας να συμβάλουμε στην ακριβέστερη και έγκυρη αποτύπωση των γεγονότων.

Το σχετικό απόσπασμα από την εκπομπή Αταίριαστοιhttps://www.skaitv.gr/.../binteo-ntokoumento-tou-skai...

Στη διάθεση σας για κάθε πληροφορία.

Με εκτίμηση,

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αλήθεια για το «αποκλειστικό βίντεο» του ΣΚΑΪ από τον Εβρο
Το «αποκλειστικό» το έχει δημοσιοποιήσει η «Εφ.Συν.» εδώ και πέντε μήνες. Το βίντεο και το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ αποκαλύπτουν άθελά τους μια τελείως διαφορετική αλήθεια. 
Η αλήθεια για το «αποκλειστικό βίντεο» του ΣΚΑΪ από τον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
O στρατός εντόπισε αλλά δεν διέσωσε τους εγκλωβισμένους Σύρους στον Έβρο
Λίγες ώρες μετά την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην κυβέρνηση να διασώσει τους Σύρους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στον Έβρο, το πρωί της Τετάρτης εμφανίστηκαν στην ελληνική όχθη οχήματα του...
O στρατός εντόπισε αλλά δεν διέσωσε τους εγκλωβισμένους Σύρους στον Έβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αστυνομικά κυκλώματα προσφύγων-σκλάβων
Αποκαλύψεις από πέντε έγκυρα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης για τις πρακτικές του ελληνικού κράτους σχετικά με τις επαναπροωθήσεις στον Εβρο και τα δίκτυα διακίνησης.
Αστυνομικά κυκλώματα προσφύγων-σκλάβων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το ΥΠΕΞ, οι NY Times και η απόπειρα φίμωσης του Τύπου
Μια διόρθωση του δημοσιεύματος των New York Times χρησιμοποιούν πηγές του ΥΠΕΞ, για να πλήξουν τάχα την αξιοπιστία του δημοσιεύματος, που αποκαλύπτει τη λειτουργία άτυπου, μυστικού κέντρου κράτησης και...
Το ΥΠΕΞ, οι NY Times και η απόπειρα φίμωσης του Τύπου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Να σταματήσει η κυβέρνηση την παρενόχληση δικηγόρων και υπερασπιστών δικαιωμάτων
Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας απευθύνει σειρά ερωτημάτων στην κυβέρνηση με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής με τη μαρτυρία ενός από τους πρόσφυγες της υπόθεσης των 38 του Έβρου.
Να σταματήσει η κυβέρνηση την παρενόχληση δικηγόρων και υπερασπιστών δικαιωμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας