• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 6.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 3.5°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 6.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 2.0°C
  3 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -1.6°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 7.1°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  7 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  7 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.7°C / 2.9°C
  4 BF
  48%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.2°C
  4 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 4.3°C
  4 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  2 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 2.8°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -2.8°C / -2.8°C
  3 BF
  64%

Φωτογραφία Αρχείου

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απογυμνώνεται η Υπηρεσία Ασύλου

 • A-
 • A+
Το 2023 πρόκειται να αποχωρήσουν πάνω από 100 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα, έπειτα από απόφαση της ΥΕΕΑ η οποία χαρακτηρίζεται τρομερό λάθος που θα αφήσει τεράστια κενά.

Περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας στον τομέα της υποστήριξης της διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα ετοιμάζεται να καταργήσει το 2023 η Υπηρεσία της Ε.Ε. για το Ασυλο (ΥΕΕΑ), πρώην EASO, μειώνοντας κατά 57% προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης που στη μεγάλη πλειονότητά του εργάζεται για χρόνια στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού σε συνθήκες εξαιρετικής επισφάλειας.

Εκτός από τους 66 χειριστές και χειρίστριες υποθέσεων που χάνουν τη δουλειά τους από τον Ιανουάριο, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η κατάργηση άλλων 14 θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς, όπως και η κατάργηση 20 διοικητικών θέσεων από τις 60 που είναι σήμερα.

Δραματική μείωση

Από την πλευρά της, η ΥΕΕΑ επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» τη δραματική μείωση προσωπικού, σημειώνοντας σε ηλεκτρονική επικοινωνία ότι «προβλέπει μείωση από 185 άτομα προσωπικό (το 2022) σε περίπου 80 το 2023».

Σύμφωνα με εργαζόμενους, πρόκειται για προσωπικό που εργάζεται σε γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου σε περιοχές πρώτης γραμμής, τα οποία μένουν χωρίς τις εξειδικευμένες υπηρεσίες των εργαζομένων της ΥΕΕΑ, που είχαν αναλάβει σημαντικό μέρος της διαδικασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είχε γράψει η «Εφ.Συν.», χωρίς κανέναν χειριστή και χειρίστρια της ΥΕΕΑ θα μείνουν Χίος, Λέρος, Κως και βόρεια Ελλάδα, ενώ μόνο 12 θα μείνουν να εργάζονται στη Λέσβο και από 6 σε Αθήνα και Σάμο.

«Θα υπάρξει τεράστιο κενό στην Υπηρεσία Ασύλου την επόμενη μέρα. Τα Περιφερειακά Γραφεία θα μείνουν εξαιρετικά αποδυναμωμένα και, σε περίπτωση μιας μαζικής αύξησης της ροής των προσφύγων, θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα», λέει στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος που θέλει να παραμείνει ανώνυμος. Το βάρος της μείωσης πέφτει κυρίως στο προσωπικό που χειρίζεται υποθέσεις ασύλου (καταργούνται περισσότερες από δύο στις τρεις θέσεις) και λιγότερο σε διοικητικό προσωπικό (καταργείται μία στις τρεις θέσεις).

«Πρόκειται για τρομερό λάθος που αντίκειται στον καταστατικό σκοπό της Υπηρεσίας να λειτουργεί ως Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στο άσυλο. Δουλειά της Υπηρεσίας είναι να παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές και υπηρεσίες, όχι διοικητική υποστήριξη», σημειώνει εργαζόμενος. Προσθέτει ότι χάνεται προσωπικό με γνώση, που αποκτήθηκε σε εξοντωτικά σεμινάρια, και εμπειρία σε εντατικές συνθήκες εργασίας, σε πολλές περιπτώσεις για χρόνια.

Οι θέσεις που παραμένουν θα καλυφθούν από υποψηφίους που θα επιλεγούν από γραπτή εξέταση. Η Υπηρεσία καλεί τους σημερινούς εργαζόμενους να συμμετάσχουν, ενώ τους παρέχει τη δυνατότητα να εγγραφούν σε κατάλογο εργαζομένων από τους οποίους θα καλύπτονται θέσεις σε γραφεία της Υπηρεσίας σε ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ακραία επισφάλεια

Για τους εργαζόμενους, πρόκειται για άλλο ένα δείγμα ακραίας επισφάλειας. «Καλούμαστε να διαλέξουμε ή να χάσουμε τη δουλειά μας ή να αλλάξουμε πόλη ή και χώρα, αφήνοντας πίσω το σπίτι και την οικογένειά μας, και μάλιστα για να εργαστούμε με συμβάσεις λίγων μηνών», λένε.

Οι συμβάσεις εργασίας γίνονται με συμβεβλημένη εργολαβική εταιρεία που παραχωρεί προσωπικό στην ΥΕΕΑ, συχνά με τρίμηνες συμβάσεις ή και δεκαπενθήμερες. Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε τακτικά διαλείμματα μεταξύ συμβάσεων για 45 ημέρες, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι θεμελιώνουν δικαίωμα σύμβασης αορίστου χρόνου, πρακτική που για τους εργαζόμενους εγείρει ερωτήματα καταχρηστικότητας.

Προσωρινή παρουσία

Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με την ΥΕΕΑ, η Υπηρεσία σημειώνει ότι, όπως συμβαίνει και στα 12 κράτη-μέλη όπου λειτουργεί, η παρουσία της έχει προσωρινό χαρακτήρα προκειμένου να υποστηρίξει την οικοδόμηση της ικανότητας για τη διαχείριση των εθνικών αναγκών. Υπογραμμίζει ότι η μείωση προσωπικού στην υποστήριξη του ασύλου «είναι σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές και αντικατοπτρίζει τις μειωμένες αφίξεις, τη μείωση των εκκρεμών αιτήσεων μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Αυγούστου 2022 -από 110.060 σε μόλις 17.185 (μείωση 84%)- καθώς και τη μειωμένη πίεση στις ελληνικές αρχές σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη υποστήριξης της EUAA.

Αντικατοπτρίζει επίσης την ενισχυμένη ικανότητα των ελληνικών αρχών, οι οποίες διαθέτουν σήμερα μόνιμο και συμβασιούχο προσωπικό -συνολικά 217 εργαζόμενους σε υποθέσεις- καθώς και εντατική κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων στο πλαίσιο των επιχειρησιακών σχεδίων τα προηγούμενα έτη».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η υποστήριξη της διαδικασίας υποδοχής προσφύγων, στην οποία εντάσσονται οι καταγραφές των αιτημάτων ασύλου στην ενδοχώρα, όπου παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις και πίεση, «αυξήθηκε το 2022 και αναμένεται να παραμείνει στα τρέχοντα (υψηλότερα) επίπεδα το επόμενο έτος». «Η μείωση της στήριξης για το άσυλο και η αύξηση/διατήρηση της στήριξης για την υποδοχή αντικατοπτρίζουν έναν φυσικό κύκλο ζωής καθώς και τις συντονισμένες προσπάθειες των ελληνικών αρχών να ενισχύσουν τις δικές τους ικανότητες», σημειώνει.

Ελλειψη διαφάνειας

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», σε γραπτή εξέταση για την κάλυψη θέσεων στη βόρεια Ελλάδα πέρσι τον Νοέμβριο τα αποτελέσματα της εξέτασης δεν δόθηκαν στους υποψηφίους, γεγονός που, σύμφωνα με εργαζόμενους, εγείρει ζητήματα διαφάνειας και τους στερεί το δικαίωμα να προσφύγουν αν θεωρούν ότι αδικούνται. Η ΥΕΕΑ σημειώνει ότι η εξέταση συνδύασε γραπτή δοκιμασία με αξιολόγηση αναγκών σε 7 τοποθεσίες και ότι η δοκιμασία, που έγινε από κοινού με τις ελληνικές αρχές, ακολούθησε τις συνήθεις διαδικασίες όσον αφορά την ανωνυμία, την εμπιστευτικότητα και την ίση μεταχείριση.

«Ωστόσο, πρακτικοί λόγοι, όπως το περιορισμένο χρονικό περιθώριο εξέτασης και οι διαφορετικές ημερομηνίες έναρξης σε διαφορετικές τοποθεσίες, κατέστησαν δύσκολη την κοινοποίηση του αποτελέσματος σε όλους τους υποψηφίους». Προσθέτει ότι προγραμματίζεται παρόμοια εξέταση αργότερα φέτος και ότι θα δοθεί ατομική κατάταξη σε κάθε υποψήφιο σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας δεδομένων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ασυλο μετ’ εμποδίων…
Πάνω από έναν χρόνο θα πρέπει να περιμένουν οι αιτούντες, ενώ δεν τους παρέχεται κάποιο έγγραφο, που να πιστοποιεί ότι αναμένουν την εξέταση του αιτήματός τους, για να το επιδεικνύουν στις αρχές.
Ασυλο μετ’ εμποδίων…
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χωρίς νομικές περγαμηνές ο νέος διοικητής στην Υπηρεσία Ασύλου
Αιφνιδίασε ο Νότης Μηταράκης με την επιλογή του Μάριου Καλέα στο τιμόνι της υπηρεσίας, που ήταν μέχρι πρότινος προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νήσων Αιγαίου.
Χωρίς νομικές περγαμηνές ο νέος διοικητής στην Υπηρεσία Ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η υγεία, θυσία στο φαστ τρακ άσυλο
Με στόχο τη φαστ τρακ διαδικασία ασύλου πρόσφυγας με προβλήματα υγείας δέχθηκε πιέσεις για τη συνέντευξη που έπρεπε να δώσει από την Υπηρεσία χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ευάλωτη κατάστασή του.
Η υγεία, θυσία στο φαστ τρακ άσυλο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απολογούμενη για ζητήματα προσφύγων η Ελλάδα
Με δύο επιστολές-φωτιά η επίτροπος της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον εγκαλεί τη χώρα μας για διακρίσεις στην κοινωνική προστασία των προσφύγων και για διατάξεις του νόμου Μηταράκη περί κράτησης. Τι απαντούν πηγές του...
Απολογούμενη για ζητήματα προσφύγων η Ελλάδα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία
Κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ ζητούν τα ρέστα για τους 38 του Εβρου, προσπαθούν να κατασκευάσουν εσωτερικούς εχθρούς και συγκαλύπτουν τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις.
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας