⇒ Ανταπόκριση από Στρασβούργο
Με συντριπτική πλειοψηφία τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου αρνήθηκαν χθες να δώσουν το «πράσινο φως» για τον οικονομικό απολογισμό της Frontex για το έτος 2020 κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στο Στρασβούργο. Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της περιβόητης έκθεσης της OLAF -η οποία πολύ νωρίτερα είχε οδηγήσει στην παραίτηση Λετζέρι- που εκθέτει για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Συνοροφυλακή και την ελληνική κυβέρνηση για παραβιάσεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, οι ευρωβουλευτές έδωσαν την τελική ετυμηγορία.
Κατά τη διαδικασία, 345 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της σύστασης της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρνηθεί τη χορήγηση απαλλαγής στη Frontex, στον απόηχο των σοβαρών παραπτωμάτων από τον προηγούμενο εκτελεστικό διευθυντή, αλλά και των εγκληματικών πρακτικών που αναδεικνύει το πόρισμα της OLAF. Κατά της πρότασης και υπέρ της χορήγησης απαλλαγής στη Frontex ψήφισαν 284 ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης. Εξαίρεση για τη Ν.Δ. αποτέλεσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος συντάχθηκε με την πλειοψηφία, το ψήφισμα της οποίας στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΚΚΕ, ενώ απείχε το ΠΑΣΟΚ.
Είχε προηγηθεί το βράδυ της Δευτέρας η εισαγωγή στην ατζέντα της Ολομέλειας του πορίσματος της OLAF για τη συγκάλυψη των ελληνικών επαναπροωθήσεων, μια εμβόλιμη συζήτηση που έγινε εκτάκτως έπειτα από πρόταση της Ευρωομάδας της Αριστεράς με τη στήριξη των Σοσιαλιστών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων, ενώ κατά της πρωτοβουλίας ψήφισαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι ακροδεξιές ευρωομάδες.
Το «παρών» έδωσε η Ευρωπαία επίτροπος, Ιλβα Γιόχανσον, η οποία, όμως, παρά τα εκκωφαντικά στοιχεία του πορίσματος, φάνηκε βέβαιη πως η Frontex «ανέλαβε πλήρως και ουσιαστικά την ευθύνη» των αποκαλύψεων και πως επιτελεί ένα «σημαντικό και κρίσιμο έργο», επικαλούμενη μάλιστα το πρόσφατο περιστατικό των 92 γυμνών προσφύγων στον Εβρο από τις τουρκικές αρχές, το οποίο ερευνάται από τον οργανισμό.
«Το πόρισμα της OLAF είμαι σίγουρη πως συγκλόνισε όλους σας, όπως συγκλόνισε και εμένα», είπε, κάνοντας ειδική μνεία στην αναδιάρθρωση της υπηρεσίας και στην επικείμενη πρόσληψη νέου εκτελεστικού διευθυντή: «Υπήρξε σοβαρή κακοδιαχείριση από την προηγούμενη διοίκηση. Θα πω όμως και το προφανές: έχουμε γενναίους άντρες και γυναίκες, υπαλλήλους που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύοντας τα σύνορά μας», συνέχισε, χωρίς όμως να ζητήσει να ανοίξει ο φάκελος των περιστατικών που συγκαλύφθηκαν και να γίνει εκ νέου η διερεύνησή τους προκειμένου να διαπιστωθούν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και να υπάρξει πραγματική λογοδοσία.
«Αυτό το πόρισμα δεν αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό ή λίγους ανθρώπους, αλλά τα δομικά χαρακτηριστικά της συνοριακής μας πολιτικής [...]. Θα ήταν μεγάλο λάθος να προσποιούμαστε πως όλα τα λάθη έχουν επιλυθεί ήδη. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για την κουλτούρα που διαπερνά την υπηρεσία, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια του οργανισμού», επισήμανε η ευρωβουλευτής των Πράσινων, Τίνεκε Στρικ.
«Η έκθεση της OLAF μας επιβεβαίωσε αυτό που γνωρίζαμε», είπε στην αρχή της παρέμβασής του ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Αρβανίτης. «Ο κ. Λεζερί παραιτήθηκε ή τον “παραιτήσαμε”. Στην Ελλάδα όμως ο κ. Λετζέρι βραβεύτηκε για ακριβώς τους ίδιους λόγους και εδώ λοιπόν υπάρχει μια αντίφαση», τόνισε.
Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ), από την άλλη, υποστήριξε πως «το πόρισμα δεν έχει νομική βάση, ούτε οδηγεί σε συγκεκριμένα συμπεράσματα», λέγοντας πως η έκθεση της OLAF δεν αποδεικνύει ότι γίνονται παράνομες επαναπροωθήσεις.
Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος (Renew) τόνισε πως είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης της Frontex, αλλά και πως «πρέπει να βρούμε τρόπους να την κάνουμε ισχυρότερη. Στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια ισχυρή και αποτελεσματική Frontex για να μη δίνουμε πάτημα στην Τουρκία και να μην εκτροχιαστεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας