• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 11.3°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ψιχάλες
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  4 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.2°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.5°C
  3 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  2 BF
  91%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 17.7°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 12.1°C
  3 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.3°C / 3.3°C
  2 BF
  80%

φωτογραφία αρχείου

Θεσμική εκτροπή καταγγέλλει για επαναπροωθήσεις και Έβρο η Καμπάνια για το Άσυλο 

 • A-
 • A+

Θεσμική εκτροπή, συστηματική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις καταλογίζουν στις ελληνικές αρχές 16 οργανώσεις που συμμετέχουν στην Καμπάνια για το Άσυλο, εκφράζοντας ανησυχία και προβληματισμό για τους χειρισμούς του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην υπόθεση των 38 προσφύγων του Έβρου.

«Το περιστατικό  στον Έβρο  ανάδειξε σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα των επαναπροωθήσεων. Η συστηματική προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά αυτές τις  πρακτικές, που πολλές φορές έχουν ως αποτέλεσμα  την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, αποβλέπει στη συγκάλυψη της αλήθειας, στη συσκότιση των συνεπειών (θάνατοι, πνιγμοί, βία κλπ.) και βέβαια στη στοχοποίηση δικηγόρων,  οργανώσεων καθώς και μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων που καταγγέλλουν τα συγκεκριμένα περιστατικά», αναφέρει η ανακοίνωση της Καμπάνιας.

Σημειώνει: «Ενδεικτική του κλίματος πίεσης και παρενόχλησης της δράσης οργανώσεων, είναι και η πρόσφατη δήλωση του διευθυντή της Οργάνωσης HumanRights 360, που επαναφέρει αλγεινές μνήμες άλλων εποχών, ενώ οι εργαζόμενοι στη HR360 με ανακοίνωσή τους, κατέθεσαν δημόσια τη διαφωνία τους με τον διευθυντή της οργάνωσης».

Και καταλήγει: «Η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στη δικηγόρο Ευγενία Κουνιάκη, καταγγέλλει την τακτική των Αρχών να δαιμονοποιούν όποιον/α θεωρούν ότι τους αντιλέγει, και καλεί τις εισαγγελικές αρχές  με διαδικασίες κατεπείγοντος να ενεργήσουν για τη διεξοδική και σε βάθος διερεύνηση του περιστατικού στον Έβρο, ώστε να μπει ένας φραγμός στις εγκληματικές πρακτικές αυτών οι οποίοι εκθέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο, ενώ είναι υπεύθυνοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Την ανακοίνωση υπογράφουν 16 οργανώσεις που συμμετέχουν στην Καμπάνια: Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, ΕλΕΔΑ, ΕΣΠ, ΕΠΣΕ, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Equal Legal Aid, Equal Rights Beyond Borders, Fenix, HIAS, I Have Rights, Legal Centre Lesvos, Refugee Legal Support.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να σταματήσει άμεσα τις επαναπροωθήσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και επισύρουν την διεθνή ευθύνη της χώρας

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2022

Δεν μπορεί παρά να προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό οι χειρισμοί του Υπουργείου Μετανάστευσης στην  υπόθεση των Σύριων που εγκαταλείφθηκαν στον Έβρο επί ημέρες, τον προηγούμενο μήνα, χειρισμοί που ξεσήκωσαν τη γενική κατακραυγή. Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι παρέμειναν αβοήθητοι επί πολλές ημέρες στη νησίδα, όπου ένα παιδί βρήκε το θάνατο από τσίμπημα σκορπιού και ότι κατά τη διάρκεια παραμονής τους στη νησίδα έλαβε χώρα τουλάχιστον μία επιχείρηση επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.

Το Υπουργείο εξακολουθεί να αρνείται τις καταγγελίες τους και αποποιείται τις ευθύνες του για την υπόθεση, παραλείποντας να διεθνοποιήσει  το θέμα (αν -όπως ισχυρίζεται- η νησίδα δεν είναι ελληνική), συσκοτίζοντας τα γεγονότα και εμποδίζοντας  την αμερόληπτη και εξονυχιστική διερεύνηση.  Το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο είναι αποκαλυπτικό -και βέβαια δεν είναι το μόνο- για το ότι οι επαναπροωθήσεις είναι πάγια τακτική των ελληνικών αρχών με μοιραίες συνέπειες για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την ελευθερία των προσφύγων.

Η συστηματική παραπληροφόρηση εκ μέρους των αρχών περί «ψευδών αναφορών επαναπροωθήσεων», αποβλέπει στη συγκάλυψη των παράνομων πρακτικών αλλά και στη στοχοποίηση και άσκηση πίεσης σε πρόσωπα και οργανώσεις που καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά. Η απαγόρευση εισόδου στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στη Δομή Φιλοξενίας Δράμας, όπου διαμένουν οι Σύριοι πρόσφυγες,  στην πληρεξούσια δικηγόρο τους Ευγενία Κουνιάκη, είναι ενδεικτική του κλίματος πίεσης και των μεθοδεύσεων του αρμόδιου Υπουργείου κατά των προσφύγων και των υπερασπιστών τους. Ενδεικτική του κλίματος πίεσης και παρενόχλησης της δράσης οργανώσεων, είναι και η πρόσφατη δήλωση του διευθυντή της Οργάνωσης HumanRights 360, που επαναφέρει αλγεινές μνήμες άλλων εποχών, ενώ οι εργαζόμενοι στη HR360 με ανακοίνωσή τους, κατέθεσαν δημόσια τη διαφωνία τους με τον διευθυντή της οργάνωσης.

Η πρωτοφανής αυτή θεσμική εκτροπή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι μέρος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, που αρνούνται πεισματικά ότι πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις, παρά τις πολυπληθείς τεκμηριωμένες μαρτυρίες και τις εκθέσεις ελληνικών και διεθνών οργανώσεων και οργανισμών [1].

Το περιστατικό  στον Έβρο  ανάδειξε σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα των επαναπροωθήσεων. Η συστηματική προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά αυτές τις  πρακτικές, που πολλές φορές έχουν ως αποτέλεσμα  την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, αποβλέπει στη συγκάλυψη της αλήθειας, στη συσκότιση των συνεπειών (θάνατοι, πνιγμοί, βία κλπ.) και βέβαια στη στοχοποίηση δικηγόρων,  οργανώσεων καθώς και μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφων που καταγγέλλουν τα συγκεκριμένα περιστατικά.

Παρότι οι επαναπροωθήσεις αποτελούν συστηματική κρατική πολιτική, με πρακτικές  που η Καμπάνια έχει καταγγείλει επανειλημμένα, και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον  διεθνών οργανώσεων και φορέων, τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με  εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συνεχίζουν να δείχνουν μια πρωτοφανή ανοχή. Oι ελληνικές αρχές αγνοούν επιδεικτικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) και τις πολλαπλές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, που έχει εκδώσει το προηγούμενο εξάμηνο καθώς και τις 32 προσφυγές [2] που βρίσκονται σε εξέλιξη σ' αυτό, ενώ απαξιώνουν να απαντήσουν στις καταγγελίες ότι εφαρμόζονται στα σύνορα οργανωμένες πρακτικές που αποτελούν ακόμη και κακουργήματα (βασανισμοί, ληστείες, έκθεση σε κίνδυνο ζωής) ως μέρος των δράσεων της αποτροπής με την επίκληση της προστασίας των συνόρων. Και με την επίκληση της προστασίας των συνόρων και ενός «υβριδικού πολέμου» επιδίδονται σε ένα κυνήγι «μαγισσών» στοχοποιώντας τους ανθρώπους που ζητούν την προστασία του ελληνικού κράτους, τους πρόσφυγες, αλλά και τους υπερασπιστές τους.

Ζητάμε  από τις  εμπλεκόμενες  Αρχές και ειδικότερα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:

 • Να σεβαστούν το κράτος δικαίου και να τηρήσουν τη νομιμότητα και τις υποχρεώσεις τους που  απορρέουν  από  το διεθνές δίκαιο για την προστασία των προσφύγων, ώστε να σταματήσει ο διεθνής διασυρμός της χώρας.
 • Να σταματήσουν τις επαναπροωθήσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και επισύρουν τη διεθνή ευθύνη της χώρας.
 • Να σταματήσουν να παρεμποδίζουν τις οργανώσεις που στηρίζουν τους πρόσφυγες και να σεβαστούν το έργο τους,  απέχοντας από πρακτικές υπονόμευσης  και δαιμονοποίησης.
 • Να σταματήσουν να παρεμποδίζουν τους δικηγόρους στην άσκηση των καθηκόντων τους  και να σεβαστούν το ρόλο τους, όπως επιβάλλεται και από τον Κώδικα περί Δικηγόρων.  
 • Να σταματήσουν να  διαβάλλουν όποιον/α τολμά και κρίνει τις πολιτικές που περιγράφονται παραπάνω.

Η Καμπάνια για την Πρόσβαση στο Άσυλο εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στη δικηγόρο Ευγενία Κουνιάκη, καταγγέλλει την τακτική των Αρχών να δαιμονοποιούν όποιον/α θεωρούν ότι τους αντιλέγει, και καλεί τις εισαγγελικές αρχές  με διαδικασίες κατεπείγοντος να ενεργήσουν για τη διεξοδική και σε βάθος διερεύνηση του περιστατικού στον Έβρο, ώστε να μπει ένας φραγμός στις εγκληματικές πρακτικές αυτών οι οποίοι εκθέτουν ανθρώπους σε κίνδυνο, ενώ είναι υπεύθυνοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Και σημειώνει  ότι  η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ευάλωτων ατόμων  είναι υπεράσπιση των αξιών της  κοινωνίας μας και σαν τέτοια δεν εκθέτει αλλά αντίθετα τιμά τη χώρα μας.

Οι οργανώσεις που συνυπογράφουν (αλφαβητικά)

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου 

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι 

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων 

Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία 

Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών 

Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα 

Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) 

Equal Legal Aid 

Equal Rights Beyond Borders 

Fenix Humanitarian Legal Aid  

HIAS Hellas 

I Have Rights   

Legal Centre Lesvos 

Refugee Legal Support (RLS) 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση.
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Γιόχανσον αδειάζει Μηταράκη για τις επαναπροωθήσεις [ Βίντεο ]
Όχι μόνο δεν συμμερίζεται τη θέση περί «ψευδών ειδήσεων» αλλά αμφισβήτησε ευθέως τις έρευνες που επικαλείται αορίστως η κυβέρνηση για να διαψεύσει τις αποκαλύψεις σχετικά με παράνομες επιχειρήσεις του Λιμενικού
Η Γιόχανσον αδειάζει Μηταράκη για τις επαναπροωθήσεις [ Βίντεο ]
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα έγγραφα από τη Frontex εκθέτουν κι άλλο την Αθήνα για τις επαναπροωθήσεις
Νέα αποδεικτικά στοιχεία για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό κράτος, προκύπτουν από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του ο EUobserver, καταρρίπτοντας και τη δικαιολογία Λεζερί περί «παρανόησης».
Νέα έγγραφα από τη Frontex εκθέτουν κι άλλο την Αθήνα για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Guardian: Νέα ανατριχιαστική μαρτυρία επαναπροώθησης στο Αιγαίο
Την οργανωμένη και συστηματική τακτική των ελληνικών αρχών επιβεβαιώνει ο Guardian μετά από συνεντεύξεις με θύματα επαναπροωθήσεων και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο.
Guardian: Νέα ανατριχιαστική μαρτυρία επαναπροώθησης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα βίντεο - ντοκουμέντα εκθέτουν κυβέρνηση και Ε.Ε. για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
Εξονυχιστική έρευνα που στηρίχθηκε σε αποκαλυπτικό οπτικό υλικό, εκθέτει την κυβέρνηση, λίγες μέρες τις δηλώσεις Μητσοτάκη - Πέτσα.
Νέα βίντεο - ντοκουμέντα εκθέτουν κυβέρνηση και Ε.Ε. για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέες μαρτυρίες προσφύγων για «φάμπρικα» επαναπροωθήσεων σε Έβρο και Αιγαίο
Η Deutsche Welle μαζί με διεθνή ερευνητική ομάδα συνάντησε και κατέγραψε μαρτυρίες προσφύγων που εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία.
Νέες μαρτυρίες προσφύγων για «φάμπρικα» επαναπροωθήσεων σε Έβρο και Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας