• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.2°C / 40.6°C
  2 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.4°C / 38.8°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.0°C / 39.8°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 37.5°C
  1 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.7°C
  3 BF
  29%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 37.0°C
  2 BF
  13%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 33.4°C
  0 BF
  12%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.6°C / 38.5°C
  2 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 38.3°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 36.9°C
  1 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 29.9°C / 36.1°C
  2 BF
  24%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.6°C / 33.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.5°C / 35.9°C
  0 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 32.5°C / 38.8°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 40.8°C
  2 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.4°C / 40.9°C
  1 BF
  11%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.1°C / 33.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.5°C / 38.9°C
  3 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  13%

Στιγμιότυπο από μία από τις τελευταίες διανομές τροφής που κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες

«ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΚΩΣ»

Αλλη μια μέρα νηστικοί οι πρόσφυγες στην Κω

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δραματική διάσταση αποκτά η ανθρωπιστική κρίση που ζουν οι πρόσφυγες στην Κω, καθώς χτες και προχτές έμειναν και χωρίς αυτή τη μερίδα φαγητού που διένειμε για δύο μήνες η πρωτοβουλία πολιτών «Αλληλεγγύη Κως» σε όσους μένουν στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο «Κάπταιν Ηλίας», που λειτουργεί σαν άτυπο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας.

Η Πρωτοβουλία σταμάτησε τη δράση της την Κυριακή, όπως είχε προειδοποιήσει μία εβδομάδα πριν, καθώς δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά της να της διατίθενται έτοιμες οι περίπου χίλιες μερίδες που απαιτούνται καθημερινά (η Ενωση Ξενοδόχων παρείχε 300 με 400 μερίδες και τις υπόλοιπες τις ετοίμαζαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας, με σημαντική επιβάρυνση χρόνου και χρημάτων).

Αγνωστο είναι αν θα αναγκαστούν να μείνουν χωρίς τροφή και τρίτη ημέρα σήμερα οι πρόσφυγες ή τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί κανένα σχέδιο ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Αυτή την κρίσιμη ώρα, ο δήμος της Κω δείχνει να επιλέγει την όξυνση της αντιπαράθεσης με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο ζητά τη συνδρομή και τη συνέργεια των τοπικών αρχών στη διαχείριση του προσφυγικού, καθώς, όπως έχει δηλώσει η αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου, μέχρι να εκταμιευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια (τα έκτακτα αναμένονται μετά τα μέσα Αυγούστου και τα τακτικά το φθινόπωρο), δεν υπάρχει καμία οικονομική δυνατότητα να διαχειριστεί επαρκώς το ζήτημα.

Με επιστολή του προς την υπουργό, ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης προειδοποιεί με μήνυση αν μέχρι την Παρασκευή δεν αναλάβει το υπουργείο τη διαχείριση του «Κάπταιν Ηλίας» και δεν δώσει λύση στα προβλήματα λειτουργίας του.

«Εσείς η ίδια, συνεπικουρούμενη και από άλλους, επιλέξατε τη δημιουργία του συγκεκριμένου ξενοδοχείου ως χώρου παραμονής και φιλοξενίας προσφύγων και παράνομων μεταναστών, παρά το γεγονός ότι σας είχα επισημάνει την ακαταλληλότητά του και είχα θέσει το ζήτημα της σίτισης, της ασφάλειας και της υγειονομικής παρακολούθησης. Εδώ και 4 μήνες δεν υπάρχει διαχειριστής και υπεύθυνος του χώρου και το υπουργείο σας απέφυγε να αναλάβει τη συγκεκριμένη ευθύνη, ως όφειλε, και όπως είχε εξαγγελθεί», αναφέρει ο δήμαρχος.

Πολλά λόγια, λίγες πράξεις

Ωστόσο, πέρα από το να καταγγέλλει, η δημοτική αρχή φαίνεται πως έχει κάνει λίγα για να βρεθεί μια στοιχειωδώς ανθρώπινη και εφικτή λύση ώστε να ανακουφιστεί η ανθρωπιστική κρίση από τον πρωτοφανή αριθμό προσφύγων που φτάνουν φέτος το καλοκαίρι στην Κω.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούλιο διπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στο νησί σε σχέση με τον Ιούνιο, με τις καθημερινές αφίξεις να είναι πια κατά μέσο όρο 300, ενώ υπήρξαν μέρες που ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 800.

Ο μέσος όρος παραμονής τους στο νησί, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης, υπολογίζεται σε 14 με 20 ημέρες, ενώ τελευταία έχει μειωθεί, καθώς η αστυνομία δεν δίνει στην Κω το χαρτί της εξάμηνης αναβολής απέλασης, αλλά τους παραπέμπει στην υπηρεσία Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη στην Αθήνα.

Ο κ. Κυρίτσης δείχνει να αντιμετωπίζει το ζήτημα περισσότερο σαν θέμα ασφαλείας παρά ανθρωπιστικής κρίσης, εξ ου και οι προτάσεις του επικεντρώνονται στην αύξηση της φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων, δηλαδή σε επιχειρήσεις αποτροπής των προσφύγων αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, ή στη μαζική μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, επικαλούμενος την ανάγκη προστασίας του τουρισμού.

Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, ζητώντας του συνάντηση για το μεταναστευτικό, παρουσία επαγγελματικών φορέων της Κω, ενώ έχει ζητήσει να συναντηθεί και με τον αρμόδιο επίτροπο της Ε.Ε., Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Κατά τα άλλα, θέτει όρους για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στην Κω και δηλώνει ότι δεν έχει τα μέσα και την αρμοδιότητα για να συνδράμει τη στέγαση, τη σίτιση και τη φιλοξενία των προσφύγων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και ο δήμος επέκτεινε το αποχετευτικό δίκτυο μέχρι το «Κάπταιν Ηλίας», τη σύνδεση με τον βόθρο του ξενοδοχείου θα χρηματοδοτήσουν και θα πραγματοποιήσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα στους πρόσφυγες, καθώς είναι πλήρης η απουσία του κράτους.

Από την πλευρά της, η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη Κως», αν και αναγνωρίζει τη θεσμική αρμοδιότητα της κυβέρνησης, καλεί τον δήμαρχο να αναθεωρήσει τη στάση του, για το καλό της πόλης και των δημοτών, για το διάστημα μέχρι να εκταμιευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω
Με διαδικασίες εξπρές προχωρά η κυβέρνηση στη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης στην Κω, εφαρμόζοντας την πολιτική που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας για την...
Οι αντιδράσεις δεν σταματούν το Προαναχωρησιακό στην Κω
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Υψηλοί τόνοι για το προσφυγικό
Εκκληση να μη γίνει το προσφυγικό ζήτημα το επίδικο της προεκλογικής περιόδου έκανε στη σχετική σύσκεψη της ΚΕΔΕ η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τ. Χριστοδουλοπούλου, επισημαίνοντας ότι η...
Υψηλοί τόνοι για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ευρωπαϊκό πρόβλημα η μετανάστευση»
Στη χθεσινή διεθνή ημερίδα για τη μετανάστευση, που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Αθήνα, η Τ. Χριστοδουλοπούλου και ο Δ. Αβραμόπουλος μίλησαν για την αναγκαιότητα της από κοινού αντιμετώπισης του...
«Ευρωπαϊκό πρόβλημα η μετανάστευση»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρωταπριλιά με «σκούπα» ψυχών στην Ευρώπη
Νέα πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και την καταγραφή των υπηκόων τρίτων χωρών που μετακινούνται παράνομα στην Ευρώπη, παρόμοια με την επιχείρηση Mos Maiorum επι ιταλικής προεδρίας,...
Πρωταπριλιά με «σκούπα» ψυχών στην Ευρώπη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Ευρώπη αντιδρά για τους κουκουλοφόρους του Εβρου
Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της Ελληνικής Eνωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) για την επαναλαμβανόμενη παράνομη δραστηριότητα ένοπλης ομάδας κουκουλοφόρων στον Εβρο, που, με τη...
Η Ευρώπη αντιδρά για τους κουκουλοφόρους του Εβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πολύ δύσκολα τα πράγματα»
Τα μόνα καλά νέα που έφερε για το προσφυγικό ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε. Δ. Αβραμόπουλος ήταν η εκταμίευση τη Δευτέρα 3 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των άμεσων αναγκών. Η σύνοδος κορυφής της Τετάρτης θα...
«Πολύ δύσκολα τα πράγματα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας