• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.6°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.6°C / 12.8°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.1°C
  5 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 3.4°C / 5.1°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.9°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.3°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.6°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.8°C / 16.6°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.3°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  12°C 9.3°C / 12.1°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 11.7°C
  2 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  96%

Πώς μία αφίσα κολλημένη σε κάδους τα βάζει με το χρόνο και τρυπώνει στην πραγματικότητα

 • A-
 • A+
Συνδυάζοντας το φυσικό με το ψηφιακό, με ένα κλικ του κινητού τηλεφώνου, η αφίσα μεταμορφώνεται από στατική χάρτινη επιφάνεια σε κινηματογραφική ταινία. Η ιστορία της ψηφιακής ταινίας εμπλουτίζεται κάθε δύο μήνες με καινούργιο επεισόδιο. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε το τρίτο επεισόδιο της καμπάνιας.

Η καμπάνια «Είμαι άνθρωπος ΟΧΙ Σκουπίδι» με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνεχίζει την παρέμβαση της, με εκατοντάδες αφίσες να έχουν κολληθεί σε όλη την Αττική.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της καμπάνιας, πρόκειται για μία αφίσα νέας γενιάς τεχνολογίας Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) που
πρωτοεμφανίστηκε πριν πέντε μήνες και αποτελεί έργο τέχνης της Ελλάδας Στασινόγλου, φτιαγμένο αποκλειστικά για το δημόσιο χώρο.

Συνδυάζοντας το φυσικό με το ψηφιακό, η αφίσα, με ένα κλικ του κινητού τηλεφώνου, η αφίσα μεταμορφώνεται από στατική χάρτινη επιφάνεια σε κινηματογραφική ταινία. Η ιστορία της ψηφιακής ταινίας εμπλουτίζεται κάθε δύο μήνες με καινούργιο επεισόδιο.

Η αφίσα «Είμαι Άνθρωπος ΟΧΙ Σκουπίδι» που βρίσκεται κολλημένη πάνω σε κάδους παντού σε όλη τη χώρα δεν προωθεί ένα γεγονός, αλλά «είναι το ίδιο το γεγονός», αναφέρουν οι δημιουργοί.

Αλλά αντί για μια ακόμα ακαδημαϊκή αναφορά σε ιστορικά γεγονότα η Στασινόγλου επέλεξε να μιλήσει για τη φρίκη του προσφυγικού ζητήματος στην εποχή μας με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.  Η δημόσια παρέμβασή της καμπάνιας θέτει ως προτεραιότητα το  σύγχρονο φαινόμενο της παιδικής δουλείας, το τράφικινγκ και την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων προσφύγων.

«Στα δύο προηγούμενα επεισόδια συναντήσαμε τη μικρή Χάγια από την Σενεγάλη η οποία, σαν ψάρι έξω από το νερό (φοράει πάντα ένα σωσίβιο),
προσπαθεί να συγχρονιστεί με την Αθήνα της ανάπτυξης, της ανέχειας, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και του μπούλινγκ», αναφέρουν οι διαχειριστές της καμπάνιας.

Η Στασινόγλου μόλις ανέβασε το τρίτο επεισόδιο προκειμένου να συμπέσει με «την εθνική συμφορά του ξεριζωμού του ελληνισμού της Μικράς Ασίας», επισημαίνεται, την ώρα που 93.000 έχουν ήδη σκανάρει την αφίσα.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα, μας λέει η Στασινόγλου, οι νεοφερμένοι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης της κάθε είδους εξουσίας και της
αδιαφορίας του κράτους. Κάτω από έναν αττικό ουρανό που δεσπόζουν οι κατασκευαστικοί γερανοί ξεδιπλώνονται σκηνές αυταρχισμού και εκμετάλλευσης ανηλίκων, εμπορίου ανθρωπίνων οργάνων και «σκοτεινών οικονομικών πάρε δώσε».

Παράλληλα, η ταινία διηγείται και την ιστορία μιας μεγάλης φιλίας, αυτή της Χάγιας και της μουσουλμάνας Ιζάρ από τη Συρία, ως αντίδοτο στην υποδόρια βία ενός νέου Γολγοθά που ανατέλλει βιαστικά.

Η Στασινόγλου έχοντας επινοήσει έναν τελείως δικό της ανεπανάληπτο αφηγηματικό κόσμο πέρα από δεσμά τόπου και χρόνου (η αφίσα έχει κολληθεί
και προβάλλει την ταινία σε 25 πόλεις) μας προτείνει την τέχνη ως αντιβίωση και καλεί το γενικό κοινό να σηκώσει επιτέλους τα μάτια από την οθόνη και να γίνει συμμέτοχος του προβλήματος, επισημαίνεται στην τελευταία ανακοίνωση της καμπάνιας.

Όμως σε αντίθεση με τον παραδοσιακό κινηματογράφο που προβάλλεται στην αίθουσα, σε τηλεοπτικές οθόνες ή στα κοινωνικά δίκτυα, η επαυξημένη
αφίσα «Είμαι Άνθρωπος ΟΧΙ Σκουπίδι» αποτελεί μια «ρηξικέλευθη πρόταση οπτικοακουστικής επικοινωνίας που αλλάζει τους νόμους της βαριάς αστικής
πληροφορίας», εξηγούν οι άνθρωποι πίσω από την καμπάνια.

Και προσθέτουν: «Το ρετροφουτουριστικό πρότζεκτ που συνδυάζει χαρτί και υψηλή τεχνολογία συνοδεύεται από μια αίσθηση αυθορμητισμού και ελευθερίας, τόσο λόγω της ιστορίας της ταινίας όσο και σε συνάρτηση με το ίδιο το μέσο της αφίσας (δεν είναι και λίγο να βλέπεις ξαφνικά σινεμά ταυτόχρονα παντού γύρω σου) ενώ παράλληλα περικλείει μέσα της το σπόρο για το καινούργιο που έρχεται».

Τέλος, τονίζεται: «Η Στασινόγλου με το ανοιχτό πολυμεσικό έργο της «Είμαι Άνθρωπος ΟΧΙ Σκουπίδι» μας δίνει μια πρώτη γεύση από τον φυσικό δημόσιο χώρο του αύριο ο οποίος, όπου και να κοιτάξουμε γύρω μας, θα λειτουργεί σαν τρύπα στον ιστό του χρόνου για να μας ταξιδεύσει στο ανάμεσα. Σύντομα παντού γύρω μας πολλαπλά ερεθίσματα, σαν ανοίγματα της ώρας, θα μας συμπαρασύρουν με ένα κλικ στον άνεμο άλλων εποχών. Βρισκόμαστε στο κατώφλι της εποχής της Επαυξημένης Πραγματικότητας».

Το νέο επεισόδιο της καμπάνιας θα δημοσιευθεί στις 5 Νοεμβρίου. Όλα τα προηγούμενα επεισόδια προβάλλονται στην www.stasishelas22.gr


→ Η Ελλάδα Στασινόγλου γεννήθηκε στο Mόντρεαλ και ήρθε στην Ελλάδα το 2020. Το προηγούμενο έργο της, το app «STASISHELLAS», μια ανελέητη
σάτιρα της ελληνικής κατάστασης, με αφορμή την επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, διατίθεται δωρεάν στις πλατφόρμες Google Play και App Store.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρωτοσέλιδο στα τουρκικά μίντια η καμπάνια «Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι»
Ήδη πάνω από 100.000 άτομα έχουν παρακολουθήσει την ταινία που προβάλλεται (σε μορφή επεισοδίων) πάνω στην αφίσα όταν σκανάρει κανείς με το κινητό τηλέφωνο τον κωδικό QR.
Πρωτοσέλιδο στα τουρκικά μίντια η καμπάνια «Είμαι άνθρωπος, όχι σκουπίδι»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
Η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος ερευνά τις πηγές χρηματοδότησης και την οικονομική διαχείριση της οργάνωσης HumanRights360 σε σχέση με το βαρύτατο αδίκημα της επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας.
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το καραβάνι της μεγάλης ντροπής
Aπαράδεκτες εικόνες στο προσφυγικό καμπ Σερρών, με δεκάδες Ιρακινούς πρόσφυγες Γεζίντι να βρίσκονται στα χωράφια πέριξ του προσφυγικού καμπ.
Το καραβάνι της μεγάλης ντροπής
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δικαστικής παραπομπής της χώρας μας για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις.
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δυναμικό «όχι» από τον Ελαιώνα
Ηχηρό «όχι» στο κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα και στην απομάκρυνση προσφύγων σε άλλες δομές της Ελλάδας, εκτός αστικού ιστού και μακριά από το φιλικό, κοινωνικό και σχολικό περιβάλλον με το οποίο έχουν...
Δυναμικό «όχι» από τον Ελαιώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας