Η γιορτή που έγινε θεσμός μάς περιμένει και φέτος, στις 24 και 25 Σεπτέμβρη, στην Αθήνα. Η 15η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», με όπλο την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα, θα ξεδιπλώνει χίλια χρώματα και ιδέες για έναν κόσμο συμπεριληπτικό, δίκαιο και περήφανο στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
«Σας περιμένουμε όλες-ους-α σε μια εκδήλωση από εκείνες που είμαστε περήφανοι και περήφανες όταν φιλοξενούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια αντί για τα ΜΑΤ και την πανεπιστημιακή αστυνομία», αναφέρει το κάλεσμα. «Ελάτε στη Γιορτή μας με διάθεση αλληλεγγύης και αντίστασης. Σε ένα φεστιβάλ απελευθέρωσης και ελεύθερης έκφρασης όπου επιχειρούμε την αρμονική συνύπαρξη ήχων, χρωμάτων και γεύσεων. Για έναν κόσμο που να χωράει πολλούς κόσμους, κάνουμε PUSHBACK στον ρατσισμό!»
«PUSHBACK στον ρατσισμό!» είναι το κεντρικό σύνθημα της φετινής συνάντησης. Οπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ενώνουν τη φωνή τους με τους πρόσφυγες και τις προσφύγισσες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τον πιο στυγνό και απάνθρωπο θεσμικό ρατσισμό, με τους μετανάστες που αντιμετωπίζονται ως «λαθραίοι», ακόμα κι αν ήδη ζουν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, απαιτούν να παραμείνουν στη φυλακή οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, αντιστέκτονται στον πόλεμο και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, ανιχνεύουν τους συμμάχους στον αγώνα για κοινωνική ισοτιμία, απαιτούν δικαιοσύνη για τα θύματα των βιασμών και των γυναικοκτονιών, αγωνίζονται για την ανατροπή σεξιστικών νόμων και θεσμών.
Το Πρόγραμμα της Αντιρατσιστικής Γιορτής:
Συναυλίες 9.00 μ.μ.
● Encardia
● Κρουστωδία - ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση»
● Αλέξανδρος Κτιστάκης με την μπάντα του
● Μάρθα Φριντζήλα και Kubara Project
Λαϊκή Σκηνή, από τις 9.30 μ.μ.
● Ανοιχτή Ορχήστρα
● Αφγανικός Χορός
● Ικαριώτικο γλέντι
Χώροι Συζητήσεων
● 7.00 μ.μ. Από τη δολοφονία Κωστόπουλου ώς τον «ανύπαρκτο» βιασμό της Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη και την ατιμωρησία Λιγνάδη: Τα θύματα της έμφυλης βίας ζητούν δικαίωση - Ο αγώνας ενάντια στην έμφυλη καταπίεση συνεχίζεται
● 8 μ.μ. Πόλεμος στην Ουκρανία, ένταση στο Αιγαίο, ενεργειακή και επισιτιστική κρίση: Υπάρχει διέξοδος;
Προβολές 10.30 μ.μ.
Με ελληνικούς υπότιτλους βάσει διαλόγων
● «Ο Λόφος του Στρέφη ελεύθερος θα μείνει» (2021, 22΄)
● «Simple at Water» (2021, 97΄)
Κυριακή 25 Σεπτέμβρη
Hip Hop συναυλία, 9.00 μ.μ.
● Fer de lance
● People out east
● Χαρά
● ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ Full band live
Λαϊκή Σκηνή, 9.30 μ.μ.
● Κουρδικό χορευτικό συγκρότημα
● SOURLOULOU street band
● Ρεμπέτικο γλέντι με το σχήμα «Ρεμπετί»
Χώροι Συζητήσεων
● 7.00 μ.μ. Ακροδεξιά και φασιστική απειλή σε Ελλάδα και Ευρώπη
● 8.00 μ.μ. Από τον Εβρο και το Αιγαίο ώς τον Ελαιώνα και την Αμυγδαλέζα: Pushback στον ρατσισμό
Προβολές, 10.30 μ.μ.
● «Ρόδα είναι και γυρίζει» (2020, 6΄)
● «Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα» (2021, 26΄)
● «Προκλητικές ζωές» (2017, Αυστραλία / ΗΠΑ / Ην. Βασίλειο, 85΄)
Ολο το διήμερο μπορείτε να απολαύσετε έκθεση Πολιτικής Γελοιογραφίας και Φωτογραφίας, διεθνή κουζίνα με γεύσεις από Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Κουρδιστάν, Μαρόκο, Μπανγκλαντές, Νιγηρία, Τουρκία. Θα λειτουργεί παιδότοπος με οργανωμένα παιχνίδια 6.00 μ.μ.-10.00 μ.μ.
Ο χώρος θα είναι προσβάσιμος για ανάπηρες-ους-α, σε όλες τις συζητήσεις θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Στις εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου θα υπάρχει κειμενική επεξήγηση εικόνων σε QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με βλάβη στην όραση. Διαθέσιμο μενού κουζίνας και μπαρ σε braille και σε QR. Είσοδος ενίσχυσης: 5 ευρώ την ημέρα, 8 ευρώ το διήμερο, ελεύθερη πρόσβαση για ανέργους.