Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Η άλλη πλευρά της ιστορίας: Οι δράστες σε διαδικασία αλλαγής» (OOSPC) υλοποιείται από εξειδικευμένους ευρωπαϊκούς φορείς με συντονιστή τον Κυπριακό Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ). Οι εταίροι περιλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Bournemouth - Ηνωμένο Βασίλειο, το Centro di Ascolto Uomini Maltrattanti (CAM), Ιταλία, τη Μη κυβερνητική Οργάνωση: Σημείο Ευρωπαϊκής Γνώσης (EKS), τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου (UWAH) από Ελλάδα καθώς και τη Διεύθυνση Κοινωνικών και Ιατρικών Υπηρεσιών (DASM) από τη Ρουμανία.
Το έργο υποστηρίζεται επίσης από το Υπουργείο Εργασίας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, την Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας (ΕΣΚΕΕΨΟ), την 7η Υγειονομική Υπηρεσία Κρήτης, το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη και την Αστυνομική Διεύθυνση Cluz. Στόχος του έργου είναι να αποτρέψει την περαιτέρω ενδοοικογενειακή βία και να αλλάξει τα βίαια συμπεριφορικά πρότυπα των θυτών με την παροχή εξειδικευμένης κατάρτισης σε προσωπικό πρώτης γραμμής το οποίο με τη σειρά του θα διδάξει περαιτέρω τους δράστες ενδοοικογενειακής βίας να υιοθετήσουν μη βίαιη συμπεριφορά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και να κατανοήσουν τον αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας στους ίδιους, την οικογένεια τους και το ευρύτερο περιβάλλον τους.
«Με την ενδοοικογενειακή βία στο επίκεντρο της κοινωνικής πολιτικής της ΕΕ, έχει δοθεί λιγότερη προσοχή στους δράστες ενδοοικογενειακής βίας, παρά την έρευνα που δείχνει ότι πολλοί από αυτούς επαναλαμβάνουν τον κύκλο της βίας σε μελλοντικές σχέσεις τους. Τα υπάρχοντα προγράμματα για θύτες παραμένουν περιορισμένα και χωρίς την αντίστοιχη επιστημονική έρευνα, αν και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας των θυμάτων και των συντονισμένων απαντήσεων της κοινωνίας των πολιτών. Η πλειονότητα των θυτών δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά τους χωρίς δομημένη και υποχρεωτική παρέμβαση και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο. Σε διάρκεια 24 μηνών, το έργο στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό σχεδίων δράσης μέσω της παροχής τεκμηριωμένης έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων για θύτες, στην εξειδικευμένη εκπαίδευση εργαζομένων πρώτης γραμμής και στην εδραίωση ευρύτερων και ενισχυμένων συνεργασιών με την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η OOSPC.
Αναφορικά με το χαρακτήρα της συζήτησης και τους στόχους της η OOSPC σημειώνει: «Μετά την πετυχημένη ολοκλήρωση των 3 διαδικτυακών εκπαιδεύσεων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την συμμετοχή σε αυτές 48 επαγγελματιών της ποινικής δικαιοσύνης, κοινωνικών λειτουργών, επαγγελματιών υγείας και ψυχικής υγείας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Η άλλη πλευρά της ιστορίας: οι δράστες σε διαδικασία αλλαγής» η European Knowledge Spot προσκαλεί εξειδικευμένους φορείς της Πολιτείας καθώς και της Κοινωνίας των Πολιτών σε μια διαδικτυακή συζήτηση με στόχο την ανάλυση των ελλειμάτων στα συστήματα συντονισμένης δράσης για την ενδοοικογενειακή βία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, θα αναζητηθούν μηχανισμοί συνεργασίας και συντονισμού με πολλαπλούς φορείς και υπηρεσίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση και πρόληψη των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Με την έξαρση του φαινομένου ενδοοικογενειακής βίας στην χώρα μας, η συζήτηση είναι επίκαιρη όσο ποτέ και η συμμετοχή των φορέων που μπορούν να συνεισφέρουν κρίνεται απαραίτητη αφού μόνο με αγαστή συνεργασία είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ενδοοικογενειακή βία και να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια στα θύματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Απόρροια της συνάντησης θα αποτελέσει η σύνταξη ενός κειμένου βασισμένο στις καλές πρακτικές και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν από την αναλυτική συζήτηση. Ενός κειμένου που θα προτείνει μια μεθοδολογία κοινής και συντονισμένης προσέγγισης, που θα προάγει την συνεργασία πολλαπλών φορέων. Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει έναν οδηγό για αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας».
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του OOSPC.
Οι φορείς που ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο email [email protected] .
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, στις 18:00.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας