• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 23.0°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.9°C / 23.9°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.1°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 13.4°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 27.2°C
  0 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.6°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 23.2°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 23.9°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.0°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Νιώθω ότι δεν ανήκω πουθενά»

 • A-
 • A+
Kάτοχος πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, έχει μεταφράσει δεκάδες βιβλία από και στα ελληνικά, έχει γράψει στίχους για ποντιακά τραγούδια, έχει συμβάλει στην έκδοση βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων στην τουρκική γλώσσα και σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με τη λογοτεχνία και τη διερμηνεία, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται σε εθελοντικά σωματεία και συλλόγους. Οταν το 2017 κατέθετε τα χαρτιά της για πολιτογράφηση, δεν περίμενε πως 5 χρόνια αργότερα θα ερχόταν αντιμέτωπη με την απόφαση της ελληνικής πολιτείας που την εγκλώβισε σε ένα καθεστώς γκρίζας ζώνης

Η Λαλέ Αλατλί έμαθε ελληνικά τη δεκαετία του '90 ακούγοντας ρεμπέτικα. Πολύγλωσση, ευρυμαθής, ενθουσιασμένη με την ελληνική κουλτούρα και απογοητευμένη από το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, η Λαλέ το 2009 εγκατέλειψε τη γενέτειρά της, την Κωνσταντινούπολη, με σκοπό να εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη φτιάχνοντας τη ζωή της από την αρχή. Τα πρώτα της χρήματα στην Ελλάδα τα έβγαλε διδάσκοντας τουρκικά τα χρόνια της φρενίτιδας των τουρκικών σίριαλ και πλέον έχει το δικό της σπίτι, μια μεταφραστική εταιρεία, είναι κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, γράφει ποιήματα, διηγήματα και δοκίμια στα ελληνικά. Επειτα από 13 χρόνια διαμονής της στην Ελλάδα η Λάλε πληροί όλα τα κριτήρια για να πολιτογραφηθεί Ελληνίδα -και όμως δεν μπορεί γιατί η περίπτωση της πέφτει, σκανδαλωδώς, στα κενά της ελληνικής γραφειοκρατίας.

«Επειδή είχα ήδη σπουδάσει εδώ, πήρα απαλλαγή από τις εξετάσεις, οπότε με κάλεσαν κατευθείαν για συνέντευξη. Ο νόμος έχει ως κριτήριο την "ομαλή οικονομική ένταξη", ενώ σχετική εγκύκλιος κάνει λόγο για οικονομική ένταξη που πρέπει να αποδεικνύεται για 5 χρόνια πριν από την αίτηση, δηλαδή έλεγξαν το διάστημα μεταξύ 2012-17. Ομως όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα, το 2009, είχα μια εταιρεία μεταφράσεων-διερμηνειών στην Τουρκία, την οποία έκλεισα το 2016. Τα πρώτα χρόνια λοιπόν δεν είχα επαρκείς πόρους αποκλειστικά από την Ελλάδα. Επεσα σε μια μαύρη τρύπα» μας εξηγεί η Λαλέ.

Σε αυτή τη μαύρη τρύπα πέφτουν χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι, αν και έχουν ριζώσει στην Ελλάδα, δέχονται την εκδικητική πολιτική του υπουργείου Εσωτερικών που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των πολιτογραφήσεων. Με το νέο σύστημα πολιτογράφησης μπήκαν για πρώτη φορά συγκεκριμένα τεκμήρια οικονομικής ένταξης, με τους αιτούντες να πρέπει ν’ αποδείξουν ότι τα προηγούμενα 5 έτη πριν από την κατάθεση της αίτησης είχαν επαρκές ετήσιο εισόδημα (7.500 ευρώ και πάνω) - κάτι που όχι μόνο δείχνει πλήρη άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες ενδιαφερόμενους.

Οταν η Λαλέ έκανε την αίτηση της ούτε η σχετική εγκύκλιος υπήρχε, ούτε περίμενε πως τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη διατήρηση της τουρκικής ιθαγένειας θα παγιώνονταν.

Η ίδια μάς λέει: «Οπου πάω είμαι η αλλοδαπή, η ξένη. Χρησιμοποιώ ένα κάρο διαφορετικά χαρτιά σε δημόσιες υπηρεσίες και παντού πάω με το διαβατήριό μου. Δεν μπορώ να ταξιδεύω ελεύθερα μέσα στην Ευρώπη, παρά μόνο σε χώρες της Σένγκεν, κάτι που δυσκολεύει τη δουλειά μου. Ειδικά όταν πηγαίνω στην Κύπρο, στο πλαίσιο της εργασίας μου, πρέπει να βγάζω ολιγοήμερη βίζα ώστε να αποδεικνύω πως δεν είμαι Τουρκάλα που έχει σκοπό να εγκατασταθεί στη χώρα - κάτι που μου στερεί και χρόνο και χρήματα μέχρι να ετοιμάσω όλα τα έγγραφα. Το χειρότερο όμως είναι πως έχω χάσει την πίστη μου στο κράτος δικαίου. Ψυχολογικά νιώθω ότι δεν ανήκω πουθενά. Δεν έχω δεσμούς πλέον με την Τουρκία και οι περισσότεροι φίλοι μου είναι στη φυλακή. Δεν είναι μια χώρα που θέλω να ξαναπάω. Αυτό αντανακλάται και στην καθημερινότητά μου: έχω κουραστεί να ανήκω σε μια άλλη κατηγορία και να αγχώνομαι για μέρες πριν πάω σε μια δημόσια υπηρεσία».

Αν και αρχικά έκανε αίτημα θεραπείας, δηλαδή αίτηση ανάκλησης και επαναξιολόγησης της απόφασης, έλαβε την απάντηση πως η απόφαση ήταν η τελική. Ετσι άσκησε έφεση για ακύρωση και παραμένει άγνωστο πόσα χρόνια θα χρειαστούν μέχρι τη δικαστική απόφαση.

Δήλωση συμπαράστασης έχει ήδη εκδώσει το Πανελλήνιο Σωματείο Λογοτεχνών και Φίλων της Λογοτεχνίας (το επίσημο παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης PEN International στην Ελλάδα), της οποίας η Αλατλί είναι μέλος, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους φορείς για αίσια έκβαση του αιτήματός της, ενώ και ο καθηγητής, κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, σε δήλωσή του υπογραμμίζει: «Η περιπέτεια της Λαλέ Αλατλί είναι ενδεικτική της πολιτικής που ασκεί το υπουργείο Εσωτερικών στο πεδίο της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας. [...] Μια μικρόψυχη και εκδικητική πολιτική που στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των πολιτογραφήσεων. [...] Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός πολιτικές ξενοφοβικές και μίζερες να βάζουν τυπικές οικονομικές προϋποθέσεις που προσχηματικά κλείνουν την πόρτα σε ανθρώπους οι οποίοι ήδη είναι μέσα στο κοινό μας σπίτι. Εύχομαι η περίπτωση της Λαλέ Αλατλί να κινητοποιήσει κάποιους υπεύθυνους και σκεπτόμενους ανθρώπους στο υπουργείο και να εφαρμόσουν ανοιχτόμυαλα τον νόμο».


‼️ Για τη στήριξη της Λαλέ Αλατλί έχουν συλλεχθεί περισσότερες από 700 υπογραφές στήριξης. Το ψήφισμα μπορείτε να βρείτε εδώ: secure.avaaz.org («Αίτηση Ιθαγένειας Lale Alatli»).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τροπολογία βάζει νέα εμπόδια για την απόκτηση της ιθαγένειας
Aλλο ένα εμπόδιο στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας βάζει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, μετά το κριτήριο – κόφτη των κριτηρίων οικονομικής ένταξης, που επανέφερε ο Μάκης Βορίδης μόλις...
Τροπολογία βάζει νέα εμπόδια για την απόκτηση της ιθαγένειας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Φιάσκο οι πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας
Περισσότερα από 30.000 αιτήματα για πολιτογράφηση εκκρεμούν για χρόνια, ωστόσο συμμετοχή δήλωσαν μόνο 2.425 υποψήφιοι, ενώ στα 20 εξεταστικά κέντρα σε επτά πόλεις προσήλθαν 2.176.
Φιάσκο οι πρώτες εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕλΕΔΑ: Ο Μ. Βορίδης επαναφέρει τα προβληματικά τεκμήρια για απόδοση ιθαγένειας
Στοιχεία αντισυνταγματικότητας, αλλά και αλλαγή των κριτηρίων για την οικονομική και κοινωνική ένταξη επί το αυστηρότερο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από αλλοδαπούς πολίτες που ζουν και εργάζονται...
ΕλΕΔΑ: Ο Μ. Βορίδης επαναφέρει τα προβληματικά τεκμήρια για απόδοση ιθαγένειας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Με νέες βελτιώσεις η ιθαγένεια
Τη δυνατότητα να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι στο οικείο Συμβούλιο σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης επανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και άλλαξε προς το καλύτερο τα τεκμήρια διαβίωσης.
Με νέες βελτιώσεις η ιθαγένεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιθαγένεια για λίγους και... έχοντες 800€
Πληθαίνουν οι καταγγελίες κομμάτων ενάντια στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, βάσει του οποίου για να πολιτογραφηθεί ένας μετανάστης, θα πρέπει, αφού πληρώσει ένα σωρό χρήματα, να επιτύχει σε μια...
Ιθαγένεια για λίγους και... έχοντες 800€
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αντιφάσεις και «κόφτης» για την ιθαγένεια
Πιο δύσκολα, πιο ακριβά, πιο πολύπλοκα… Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αναδιάρθρωση της διαδικασίας κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση κατατέθηκε χτες στη Βουλή και αύριο...
Αντιφάσεις και «κόφτης» για την ιθαγένεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας