Αθήνα, 26°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.4° 24.1°
4 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
29.7° 26.6°
3 BF
39%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
26.6° 24.9°
3 BF
53%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
64%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
25.2° 23.9°
3 BF
57%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.6° 21.0°
1 BF
49%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
22.9° 17.4°
2 BF
68%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
25°C
24.6° 24.6°
2 BF
51%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
25°C
24.8° 22.7°
2 BF
66%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 25.7°
3 BF
24%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.8° 23.8°
3 BF
64%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.7° 22.9°
2 BF
57%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
64%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
28°C
27.9° 26.3°
2 BF
30%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
24.5° 22.4°
2 BF
51%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.8° 23.2°
4 BF
75%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
28.2° 26.0°
3 BF
23%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 22.7°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
27.7° 24.2°
3 BF
67%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.8° 20.8°
1 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Φωτογραφία Αρχείου | AP Photo/Micheal Varaklas

Η οργάνωση Aegean Boat Report αδειάζει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τις επαναπροωθήσεις

Η οργάνωση Aegean Boat Report με έδρα τη Νορβηγία αδειάζει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), αρνούμενη να παρέχει στοιχεία για 28 επαναπροωθήσεις 1.193 προσφύγων, που ζήτησε η ΕΑΔ στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης έρευνάς της για τις επαναπροωθήσεις.

Η οργάνωση απάντησε ότι τα στοιχεία βρίσκονται στην ιστοσελίδα της και ότι θα τα μοιραστεί με ένα φορέα που θα διεξάγει αξιόπιστη έρευνα, «η οποία, λυπούμαστε, απλά δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει από την ΕΑΔ».

Αιτιολογεί την άρνησή της με βάση την έλλειψη θεσμικών, λειτουργικών και μεθοδολογικών εγγυήσεων ανεξαρτησίας και αξιοπιστίας της ΕΑΔ για μεγάλες έρευνες σοβαρών καταγγελιών εναντίον κρατικών αξιωματούχων και κυβερνητικών μελών.

► Aκολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση της Aegean Boat Report:

Δεν θα νομιμοποιήσουμε την ΕΑΔ ως ανεξάρτητο όργανο, συμμετέχοντας στην ψευδεπίγραφη έρευνά της

Στις 27 Ιουνίου 2022, μας ζητήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας της Ελλάδας να καταθέσουμε στοιχεία σχετικά με 28 επαναπροωθήσεις που πραγματοποιήθηκαν από ένστολους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ή/και του Λιμενικού στα νησιά και τη θάλασσα του Ανατολικού Αιγαίου, από τις 25 Μαρτίου 2020 μέχρι τις 20 Μαΐου 2021.

Μετά από προσεκτική εξέταση και όχι χωρίς δισταγμό, αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από την απόρριψη του αιτήματος.

Συνολικά 1.193 άτομα επαναπροωθήθηκαν στα περιστατικά που επιθυμεί να διερευνήσει η ΕΑΔ (σε ολόκληρο το διαστημα από τη 1 Μαρτίου 2022 μέχχρι τις 31 Μαΐου 2021, η ελληνική κυβέρνηση επαναπροώθησε 12.741 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε 427 περιστατικά).

Ο μεγάλος αριθμός επαναπροωθήσεων, σε συνδυασμό με τη σοβαρότητα της συστηματικής παραβίασης του νόμου από τις ελληνικές αρχές (καθώς και της βίας και της κλοπής της περιουσίας των ανθρώπων που επαναπροωθούνται) μας κάνει πράγματι να επιθυμούμε τη διεξαγωγή μιας πλήρους και σωστής έρευνας.

Και μόλις μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει μια τέτοια έρευνα, θα μοιραστούμε ευχαρίστως τα στοιχεία που διαθέτουμε – τα οποία, ούτως ή άλλως, βρίσκονται ήδη στη διεύθυνση aegeanboatreport.com - με τον φορέα που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας.

Όμως, με λύπη διαπιστώνουμε ότι μια σοβρή έρευνα από ικανούς ανθρώπους απλά δεν θα γίνει και δεν μπορεί να γίνει από την ΕΑΔ.

Έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να φοβόμαστε, επίσης, ότι η επαγγελματική μας φήμη θα πληγεί από οποιαδήποτε σύνδεσή μας με τη συγκεκριμένη έρευνα και από την επικοινωνία μας με την ΕΑΔ, και έτσι πρέπει να αρνηθούμε να εμπλακούμε σε αυτήν.

Οι λόγοι μας είναι οι εξής:

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας είναι εξαιρετικά ακατάλληλη για να αναλάβει έρευνες σχετικά με επαναπροωθήσεις που πραγματοποιούνται από την Ελλάδα, υπό τις εντολές της ελληνικής κυβέρνησης (η θέση μας είναι ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει: ακόμη και αν αυτή δεν είναι η δική σας θέση, είναι απολύτως αναμφισβήτητο ότι αυτό ακριβώς καλείται να ερευνήσει η ΕΑΔ).

Η ΕΑΔ δημιουργήθηκε το 2019 από την ελληνική κυβέρνηση, και στα μέλη της περιλαμβάνονται στενοί προσωπικοί φίλοι υπουργών της κυβέρνησης - συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τουλάχιστον εξίσου σημαντικό είναι ότι η ΕΑΔ δεν δημιουργήθηκε για να διερευνήσει μεγάλα και σοβαρά ζητήματα όπως η συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου ως πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Δημιουργήθηκε για να διερευνήσει αδικήματα της κλίμακας -για παράδειγμα- του σκανδάλου διαφθοράς της Novartis Hellas, κατά το οποίο υπουργοί της κυβέρνησης που ανήκαν στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έπαιρναν χρήματα από την φαρμακευτική εταιρία, για να διαπιστώσει αν μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου ή/και οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές ομάδες στην Ελλάδα είχαν παραβιάσει κανόνες.

Απλώς δεν έχει τη δυνατότητα ούτε το εξειδικευμένο προσωπικό να αναλάβει μια έρευνα αυτής της κλίμακας, για το αν - και υποστηρίζουμε ανοιχτά ότι σίγουρα το έκανε και το κάνει - η ελληνική κυβέρνηση, από τον Μάρτιο του 2020, παραβιάζοντας ευθέως το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, διέταξε και διατάσσει τους ένστολους αξιωματικούς της να επαναπροωθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά από την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι, και με τη θέληση του κόσμου όλου, ακόμη και αν η ΕΑΔ θέλει να αναλάβει μια τέτοια έρευνα, απλά δεν μπορεί να το κάνει.

Τα πορίσματά της, υπό αυτές τις συνθήκες, μόνο ζημιά θα προκαλέσουν σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αναζητούν ασφαλείς τόπους για να ζήσουν, να μάθουν και να εργαστούν, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση στοχοποιεί και στους οποίους επιτίθεται και θα συνεχίσει να το κάνει όσο "νομιμοποιείται" με κακοστημένες και φαιδρές "έρευνες".

Αυτό δύναται απολύτως να επηρεάσει την επαγγελματική μας φήμη.

Οι ανησυχίες μας δεν είναι αβάσιμες, διότι αυτό έχει ήδη συμβεί.

Στις 29 Μαρτίου 2022, η Αρχή εξέδωσε δελτίο Τύπου σχετικά με την έρευνά της για σειρά επαναπροωθήσεις που καταγράφηκαν από το Lighthouse Reports, το οποίο είχε συγκεντρώσει βίντεο και φωτογραφικό υλικό, καθώς και μαρτυρίες ατόμων που επαναπροωθήθηκαν.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "δεν υπήρξε καμία απόδειξη" ότι είχαν συμβεί επαναπροωθήσεις- ισχυρισμός που έδωσε στην Ελλάδα και στην ευρωπαϊκή Ακροδεξιά, συμπεριλαμβανομένων Ευρωβουλευτών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, πάτημα να ισχυριστούν ότι δεν υπήρχε "καμία απόδειξη" για επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα.

Το συμπέρασμα αυτό όχι μόνο αγνόησε τα στοιχεία για τις υπάρχουσες επαναπροωθήσεις, τα οποία παρέδωσε στην Αρχή το Lighthouse Reports, όπως και αυτά που συγκεντρώθηκαν από εμάς, από άλλες οργανώσεις και από εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, αλλά επίσης και το γεγονός ότι ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει επαναπροωθήσεις και έχει δηλώσει ότι πράγματι τις διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση.

Η Αρχή αποκάλυψε ότι για να καταλήξει σε αυτό το αξιοσημείωτο συμπέρασμα, είχε ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία να "εξετάσει" τα βίντεο του Lighthouse Reports και με βάση τις συμβουλές της αστυνομίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βίντεο – και όλα τα άλλα στοιχεία- ήταν αναξιόπιστα.

Δεδομένου ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι στην πραγματικότητα ένας από τους σημαντικότερους φορείς που θα έπρεπε να είχε ερευνήσει η Αρχή, αυτό ισχοδυναμεί με το να δείχνεις σε κάποιον ένα βίντεο που τον δείχνει να εισβάλλει σε ένα σπίτι και να κλέβει κοσμήματα και μια τηλεόραση, και να ακολουθείς τη συμβουλή του για το αν το βίντεο αποτελεί "αποδεικτικό στοιχείο".

Για να το θέσουμε όσο πιο ευγενικά γίνεται, είναι κάτι που δεν μας εμπνέει σε καμία περίπτωση εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Αρχής να διερευνήσει κάτι τόσο μεγάλο και σημαντικό.

Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα.

Την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2022, περισσότερο από ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του δελτίου τύπου της ΕΑΔ, σε μια περίοδο κατά την οποία η ακροδεξιά συκοφαντούσε συνεχώς - και φυσικά λανθασμένα – το Lighthouse Reports ως οργάνωση, ισχυριζόμενη ότι είχε "πειράξει" βίντεο, κάτι που δεν είχε syme;i, η Αρχή δημοσίευσε τελικά την πλήρη έκθεσή της για την "έρευνα".

Eκτοτε έχει αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα της Αρχής (ήταν εδώ), αλλά μπορείτε να την δείτε εδώ.

H έκθεση αποκάλυψε ότι η Αρχή είχε δεχτεί αναμφισβήτητα συμβουλές σχετικά με το αν τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν αξιόπιστα από έναν από τους κύριους υπόπτους για το θέμα που υποτίθεται ότι ερευνούσε, αλλά δεν είχε μιλήσει ούτε με μία οργάνωση που τεκμηρίωνε τις επαναπροωθήσεις (εκτός από το αίτημα στη Lighthouse Reports να παρέχει "περισσότερες λεπτομέρειες") και δεν είχε μιλήσει ούτε με ένα άτομο που είχε επαναπροωθηθεί.

Μίλησε πράγματι με κάποιους ανθρώπους που είχαν φτάσει στην Ελλάδα και είχαν καταγραφεί, αλλά εξ ορισμού δεν είχαν την εμπειρία της επαναπροώθησης (ή ακόμη και την είχαν, δεν ήταν πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν το καθεστώς τους στην Ελλάδα ομολογώντας το).

Για να επανέλθουμε στη μεταφορά της "διάρρηξης", η Αρχή φαίνεται ότι διεξήγαγε την "έρευνά" της όχι μόνο απορρίπτοντας τα στοιχεία με τη συμβουλή του υπό έρευνα προσώπου, αλλά και αρνούμενη να μιλήσει με τα θύματα της διάρρηξης, ενώ, αντί γι'αυτό, επικοινώνηε μόνο με άτομα που δεν έχουν υποστεί ποτέ στη ζωή τους διάρρηξη.

Χειρότερα ακόμα, στις έξι και πλέον εβδομάδες που μεσολάβησαν μεταξύ της έκδοσης του δελτίου τύπου της Αρχής και της δημοσίευσης της (διαγραμμένης πλέον) έκθεσής της, ο Φαμπρίς Λετζέρι, εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής συνοροφυλακής Frontex βραβευμένος από τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράχη επειδή "βοήθησε την Ελλάδα" στην "αντιμετώπιση του προσφυγικού", αναγκάστηκε να παραιτηθεί ντροπιαστικά και ατιμωτικά, όταν αποδείχθηκε από τα ίδια τα έγγραφα της Frontex τόσο ότι η υπηρεσία είχε πραγματοποιήσει επαναπροωθήσεις, όσο και ότι ενήργησε με σκοπό να καλύψει επαναπροωθήσεις που είχαν γίνει από τις ελληνικές αρχές, στο Αιγαίο.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά στη δήλωση παραίτησής του, ο Λετζέρι αποκάλυψε ότι του είχαν πει ότι ήταν δουλειά της Frontex να κάνει επαναπροωθήσεις.

Φυσικά, αυτό έγινε πολύ αργά και δεν απέφυγε η Αρχή να εκδώσει το δελτίο Τύπου και στη συνέχεια να περιμένει αρκετές εβδομάδες, ενώ πολιτικοί και άλλοι επιτίθονταν στην καλή δουλειά της Lighthouse Reports, αλλά σίγουρα δεν ήταν πολύ αργά - στην πραγματικότητα είχε σχεδόν δύο εβδομάδες - για να αποφασίσει να μην δημοσιεύσει την έκθεσή της και να δημοσιεύσει απεναντίας την ανάκληση της έκθεσης και να ζητήσει συγγνώμη για το λανθασμένο συμπέρασμά της.

Δεν μπορούμε, με κάθε καλή πίστη, να συμμετάσχουμε σε μια έρευνα που πιστεύουμε ότι δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια κοροϊδία.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ακόμη και αν έχει την θέληση, δεν έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει σωστά τις επαναπροωθήσεις που διαπράττει η ελληνική κυβέρνηση μέσω των αρχών που εποπτεύει.

Οι πρόδηλες αδυναμίες της ΕΑΔ, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας της να κάνει μια πραγματική έρευνα, η χρησιμοποίηση ενός από τους κύριους υπόπτους για το έγκλημα που υποτίθεται ότι ερευνά ως του κυρίως αρμόδιου οργάνου που κρίνει την αξιοπιστία του τεράστιου όγκου αποδεικτικών στοιχείων που της παρασχέθηκαν, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο - εσκεμμένα ή μη – έστρωσε το χαλί στην Ακροδεξιά να επιτεθεί και να συκοφαντήσει το Lighthouse Reports (και να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια ενώ αυτό συνέβαινε), καθώς και η αποτυχία της να συνυπολογίσει τις αποκαλύψεις της Frontex παρά το γεγονός ότι είχαν άμεση σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης, μας οδηγούν σε ένα μόνο συμπέρασμα, το μόνο δυνατό.

Θα ήταν άσκοπο και επιζήμιο για εμάς ως οργάνωση, και για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που αναζητούν ασφαλείς τόπους για να ζήσουν, να μάθουν και να εργαστούν στην Ευρώπη, να συμμετάσχουμε σε αυτή τη νέα "έρευνα" ή σε οποιαδήποτε άλλη της EAD. Dεν θα το κάνουμε.

Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε την υπονοούμενη επικύρωση αυτής της "έρευνας", προσποιούμενοι ότι πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια "ανακάλυψης της αλήθειας". Δεν είναι, και δεν θα το κάνουμε.

Μόλις ανατεθεί η έρευνα σε αρμόδιο όργανο, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη ή μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων (και εξειδικευμένων ερευνητών), θα συμμετέχουμε βεβαίως, αν μας ζητηθεί.

Μέχρι τότε, μπορείτε να συνεχίσετε να βλέπετε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία των δεκάδων χιλιάδων επαναπροωθήσεων που διαπράττει η ελληνική κυβέρνηση στη διεύθυνση aegeanboatreport.com.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η οργάνωση Aegean Boat Report αδειάζει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τις επαναπροωθήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας