• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.1°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.1°C / 22.7°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 23.2°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.9°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 21.8°C
  3 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.1°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 22.7°C
  2 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 24.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 21.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  48%

Aπό τη συνάντηση Μηταράκη - Πάτελ στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο στις 25 Οκτωβρίου 2021 για πρόγευμα εργασίας, όπου συζητήθηκαν «ζητήματα που άπτονται της συμφωνημένης ανταλλαγής τεχνογνωσίας»

Επαναπροωθήσεις αλά ελληνικά σχεδίαζε η βρετανική κυβέρνηση

 • A-
 • A+
Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε με παρέμβαση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, το οποίο προειδοποίησε, ύστερα από δοκιμές στο πεδίο και νομικές αναλύσεις, ότι οι επιχειρήσεις αυτές παραβιάζουν το δίκαιο για τη διάσωση της ζωής στη θάλασσα.

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδίαζε να εφαρμόσει αμφιλεγόμενες πολιτικές αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων στο κανάλι της Μάγχης με εμπλοκή του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των ελληνικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο. Ωστόσο, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε με παρέμβαση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, το οποίο προειδοποίησε, ύστερα από δοκιμές στο πεδίο και νομικές αναλύσεις, ότι οι επιχειρήσεις αυτές παραβιάζουν το δίκαιο για τη διάσωση της ζωής στη θάλασσα.

Την αποκάλυψη για την ιδιότυπη και αμφιλεγόμενη παροχή τεχνογνωσίας της Ελλάδας στη Βρετανία την έκανε την Τρίτη ο ίδιος ο βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Χίπι, μιλώντας στην Επιτροπή Αμυνας της βρετανικής Βουλής.

Η αποκάλυψη εκθέτει άλλη μια φορά διεθνώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία εμφανίζεται να κάνει εξαγωγή τεχνογνωσίας σε επιχειρήσεις που εντέλει απορρίπτονται ως αδιέξοδες και παράνομες. Δημιουργεί επίσης ερωτήματα για το περιεχόμενο των συναντήσεων της βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη τον Αύγουστο στη Σάμο και τον Οκτώβριο στο Λονδίνο, την περίοδο που η κ. Πάτελ εμφανίζεται να ζητά από το βρετανικό Ναυτικό να θέσει σε δοκιμή το σχέδιό της για επαναπροωθήσεις στο κανάλι της Μάγχης.

«Ο Πρωθυπουργός και η υπουργός Εσωτερικών και άλλοι σύμβουλοι γύρω από την κυβέρνηση είχαν δει την επιτυχημένη εφαρμογή επιχειρήσεων επαναπροώθησης σε άλλα μέρη, κυρίως στην Ελλάδα, υπήρχαν επίσης [...] αναχαιτίσεις στη θάλασσα που εφαρμόστηκαν με επιτυχία από την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Υπήρχαν επομένως διεθνή παραδείγματα όπου χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία τέτοιες πρακτικές. Μας ζητήθηκε να εξετάσουμε πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πρακτικές στα στενά του Ντόβερ και η ανάλυσή μας, ύστερα από πολλές δοκιμές στο Γουέιμουθ με διάφορες τεχνικές και με ανάλυση των υδάτων και του είδους της απειλής εντός εισαγωγικών που υπήρχε, έδειξε ότι ήταν ακατάλληλες και κερδίσαμε την υπόθεση – η κυβέρνηση αποφάσισε να μην το κάνει, διότι τα στοιχεία που έδωσαν επαγγελματίες ναυτικοί μέσα στο Βασιλικό Ναυτικό ήταν αδιαμφισβήτητα εναντίον της διενέργειας τέτοιων επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Χίπι στην Επιτροπή Αμυνας της βρετανικής Βουλής.

O βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Χίπι αποκαλύπτει την Τρίτη στη βρετανική Βουλή ότι το βρετανικό Ναυτικό έκανε δοκιμές επαναπροώθησης προσφύγων χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Ελλάδας

Συναντήσεις Μηταράκη - Πάτελ

Ο κ. Μηταράκης βρισκόταν στη Σάμο με την κ. Πάτελ την εφιαλτική νύχτα της πυρκαγιάς στην Αττική και μάλιστα, την ώρα που καιγόταν η Αττική, αναρτούσε στο twitter ανέμελη δήλωσή του για την επίσκεψή της βρετανίδας υπουργού. Το ίδιο βράδυ, στο αίτημα της ευρωβουλευτή των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ να απομακρύνει τους κρατούμενους πρόσφυγες της Αμυγδαλέζας, όπου πλησίαζε η φωτιά, απαντούσε προκλητικά ρωτώντας την αν ενδιαφέρεται εξίσου για τους ντόπιους.

Στις 25 Οκτωβρίου, ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με την κ. Πάτελ στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο για πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, «ζητήματα που άπτονται της συμφωνημένης ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο πλευρών». Μετά τη συνάντηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, που επικαλούνταν τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, η κ. Πάτελ δήλωνε ενθουσιασμένη με το ψηφιακό σύστημα ασύλου που εφαρμόζει η Ελλάδα και με τις νέες δομές που περιορίζουν την ελευθερία των προσφύγων και ότι έχει στα σκαριά πολιτική καταστολής "ελληνικού τύπου".

Είναι άγνωστο τι ζήλεψε από το ψηφιακό σύστημα ασύλου η κ. Πάτελ, με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι ότι υτοδέχεται ψηφιακά αιτήματα τα οποία συσσωρεύονται και μένουν αναπάντητα για μήνες. Το ερώτημα ωστόσο είναι αν στις συναντήσεις συζητήθηκαν επίσης επιχειρησιακές πρακτικές επαναπροωθήσεων και αν ο κ. Μηταράκης πρόσφερε και αυτή την τεχνογνωσία στην βρετανίδα υπουργό, η οποία  έσπευσε να τη δοκιμάσει ζητώντας τη συμβολή του βρετανικού Ναυτικού, χωρίς όμως επιτυχία.

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη

Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για επαναπροωθήσεις αλά ελληνικά εγκαταλείφθηκε τον Απριλιο, πριν συζητηθούν προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά του σχεδίου. Το Νοέμβριο, ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά των σχεδίων της κ. Πάτελ.

Οι οργανώσεις ζητούσαν να δοθούν στη δημοσιότητα τα σχέδια των επιχειρήσεων επαναπροώθησης ώστε να μπορούν να υποβληθούν σε δημόσια κριτική, και κατηγορούσαν την υπουργό για παραβίαση του δικαίου της θάλασσας, που προβλέπει ότι μια υπερφορτωμένη βάρκα βρίσκεται σε κίνδυνο και υποχρεώνει άλλα σκάφη να προβούν σε επιχείρηση διάσωσης, όχι επαναπροώθησης, όπως και για παραβίαση του νόμου και της Σύμβασης της Γενεύης.

Το υπουργείο Εσωτερικών υπερασπιζόταν τα σχέδια επαναπροώθησης, ισχυριζόμενο ότι οι αναχαιτίσεις προσφύγων σώζουν ζωές και εμποδίζουν το έργο των εγκληματικών δικτύων διακίνησης. «Με σκοπό να προστατέψουμε τις ζωές και να σταματήσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο εγκληματικών συμμοριών που διευκολύνουν τη διέλευση είναι σωστό να συνεχίσουμε να αξιολογούμε και να δοκιμάζουμε μια ευρεία γκάμα ασφαλών και νόμιμων τρόπων για να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε το επικίνδυνο και αχρείαστο ταξίδι των προσφύγων με μικρές βάρκες" δήλωνε το Νοέμβριο εκρπόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Πρόκειται για τον ίδιο ισχυρισμό που χρησιμοποιεί συχνά πυκνά ο κ. Μηταράκης και η ελlηνική κυβέρνηση για να δικαιολογήσει και να συγκαλύψει τις εγκληματικές πολιτικές της στα σύνορα. Μόνο που στη Βρετανία οι νομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης και οι ειδικοί στο πεδίο συνειδητοποίησαν γρήγορα το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δικαστικής παραπομπής της χώρας μας για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις.
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μηταράκης - Θεοδωρικάκος αυτοδιαψεύδονται για το «έγκλημα στον Εβρο»
Για «σημαντικές ανακολουθίες» στην υπόθεση των 38 προσφύγων που είχαν εγκλωβιστεί στη νησίδα του Εβρου έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συνεδρίαση για το προσφυγικό.
Μηταράκης - Θεοδωρικάκος αυτοδιαψεύδονται για το «έγκλημα στον Εβρο»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εμμεση παραδοχή για τον Εβρο
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ελληνικές αρχές όχι μόνο δεν επιχείρησαν να διασώσουν την ομάδα των προσφύγων, αλλά και ότι τους εμπόδισαν στην προσπάθειά τους να...
Εμμεση παραδοχή για τον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αντιπροσφυγική πολιτική σε έναν νόμο!
O νέος νόμος κωδικοποιεί σε ενιαίο νομοθετικό κείμενο τις επαχθείς διατάξεις που είχε εισαγάγει ο νόμος του 2019 με στόχο την υποχώρηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και την υπονόμευση της διαδικασίας ασύλου...
Η αντιπροσφυγική πολιτική σε έναν νόμο!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση.
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας