«Σε μια επετειακή χρονιά και σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή, αντλούμε έμπνευση από την ιστορία της πόλης, από τη Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης, από την πόλη των προσφύγων και, εφτά αιώνες μετά, απηχούμε ακόμα τη φωνή του Νικηφόρου Χούμνου: "Ολες, όλ@, όλοι θα έχουν μια πατρίδα, όσο υπάρχει η Σαλονίκη"».
Με τον λόγο αυτό ως πρόταγμα το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επιστρέφει δυναμικά στην πόλη μετά την πανδημία, σε μια συνάντηση δεκάδων αντιρατσιστικών, μεταναστευτικών, φεμινιστικών, LGBTQ, εργατικών και νεολαιίστικων συλλογικοτήτων από σήμερα μέχρι τις 2 Ιουλίου, στο κέντρο της πόλης, στο πάρκο Ξαρχάκου, σε μια μεγάλη γιορτή ενότητας, αντίστασης και αλληλεγγύης με συναυλίες, συζητήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και υπέροχες γεύσεις.
«Υπάρχει μούδιασμα στα κινήματα την τελευταία διετία, γι' αυτό ξαναστήνουμε το 23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ για να βρούμε τον ρυθμό μας, αφού η εποχή δεν προσφέρεται για παραίτηση και ησυχία», λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, Μένιος Εξίογλου, σημειώνοντας ότι «έχουμε ανάγκη το φεστιβάλ για να ξαναπιάσουμε στις συζητήσεις τα κενά και τα ελλείμματά μας, να δούμε πώς θα ξαναδυναμώσουμε τους αγώνες μας και πώς θα οργανώσουμε τις τόσο απαραίτητες επόμενες κοινωνικές και πολιτικές μάχες, να βρούμε από κοινού πώς θα διατηρήσουμε εν ισχύι και να μην αφήσουμε να εκφυλιστεί σε κενό τσιτάτο το φετινό κεντρικό μας σύνθημα που φωτίζει και τιμά τη μακρά προσφυγική και μεταναστευτική ιστορία της πόλης».
Στον μακρύ κατάλογο θεμάτων που θα συζητηθούν στο φεστιβάλ βρίσκουμε πρώτο την αντίσταση στον πόλεμο και ακολουθούν η αντιμετώπιση των παράνομων επαναπροωθήσεων και ο αντιπροσφυγικός πόλεμος που διεξάγει το ελληνικό κράτος στα ελληνοτουρκικά σύνορα, το γυναικείο κίνημα, η επέτειος των 100 χρόνων από το 1922 και η υποδοχή των προσφύγων, η κρίση της δημόσιας Υγείας, οι εργατικοί αγώνες, η αντιφασιστική πάλη και οι αγώνες απέναντι στην αστυνομοκρατία.
Οπως σημειώνει ο κ. Εξίογλου, «στο μεταναστευτικό-προσφυγικό βλέπουμε πολλαπλά διαρκή εγκλήματα: τις επαναπροωθήσεις στα ελληνικά αλλά και συνολικά στα ευρωπαϊκά σύνορα, τις εξώσεις, το κόψιμο προγραμμάτων και δομών για την υποδοχή και ένταξη μεταναστριών και προσφύγων, την ανοιχτά ρατσιστική πολιτική και ρητορική της κυβέρνησης. Εχουμε ξανά πόλεμο, αυτούς που δεν έχουν σβήσει ποτέ πραγματικά, απλά έπεσαν στις κάτω κάτω θέσεις της ειδησεογραφίας, αλλά και αυτόν που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εχουμε φτώχεια και ακρίβεια, ενεργειακή κι επισιτιστική κρίση, έχουμε διάλυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, έχουμε γυναικοκτονίες και βιασμούς στην καθημερινή ατζέντα, έχουμε καταστολή...».
Οπως σε κάθε διοργάνωση, στο φεστιβάλ δεν θα λείπει μια νησίδα πολιτισμού με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και παραστάσεις φλαμένκο και τανγκό. Γλέντι με καλλιτέχνες όπως ο Αλέξανδρος Κτιστάκης, η Ρεβάνς με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, ο ΤΖΑΜΑΛ, οι Electro Vampires, Ακούσματα Ανατολής, η Βάσω Βασιλειάδου, οι Δρομολάγνοι, οι Ρουμπαγιάτ κ.ά. (ώρα έναρξης συζητήσεων, εργαστηρίων και παραστάσεων: 19:00, συναυλίες στις 22.00, λειτουργεί και παιδότοπος). Περισσότερα στο antiratsistiki.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.