• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.2°C / 24.6°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.3°C / 23.0°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.7°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 20.1°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 13.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 22.7°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.5°C / 21.7°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 24.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 22.1°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.3°C / 22.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  89%
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Νέα κινητοποίηση προσφύγων στον Ελαιώνα

 • A-
 • A+

Για άλλη μια φορά οι πρόσφυγες της δομής του Ελαιώνα, που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο, διαμαρτύρονται για την απόφαση κλεισίματος της δομής και ζητούν την ανανέωση των συμβάσεων όσων εργάζονται στις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Από νωρίς το πρωί έχουν αποκλείσει την είσοδο στο καμπ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές πολιτικές.

Ακολουθεί δήλωση των προσφύγων του Ελαιώνα, μεταφρασμένη από ομάδα αλληλέγγυων:

«Ο αγώνας για να αποτραπεί το κλείσιμο του προσφυγικού camp του Ελαιώνα συνεχίζεται.

Από τις 6 το πρωί της 30ης Ιουνίου εμείς οι κάτοικοι του καμπ του Ελαιώνα θα αποκλείσουμε την είσοδο του καμπ, εμποδίζοντας την είσοδο οποιουδήποτε προσωπικού. Ο αποκλεισμός είναι απάντηση στην απόφαση του Υπουργείου να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των κοινωνικών λειτουργών που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό, περιορίζοντας επομένως τη δυνατότητα άσκησης των δικαιωμάτων μας υγείας, εκπαίδευσης
και ασύλου.

Το Υπουργείο έχει επίσης διατάξει τον περιορισμό της κίνησης των κατοίκων και χρησιμοποιεί έναν απαρχαιωμένο και λανθασμένο κατάλογο των εγγεγραμμένων στο καμπ ώστε να αποτρέψει την είσοδο ατόμων που μένουν στο καμπ.

Το κλείσιμο του καμπ του Ελαιώνα θα είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες κατοίκους να εκτοπιστούν βίαια σε καμπς εκτός Αθηνών με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Σε αυτά τα στρατόπεδα περιορισμού, τα άτομα χωρίς χαρτιά αντιμετωπίζουν επίσης συνθήκες εκμετάλλευσης, εκβιασμού και απειλής απέλασης. Κάνουμε καθημερινές διαδηλώσεις ενάντια στο κλείσιμο του στρατοπέδου του Ελαιώνα για πάνω από μια εβδομάδα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί της ΕΑΤΑ από την πλευρά τους αρνήθηκαν να παραδώσουν τους φακέλους των κατοίκων στις αρχές και είναι σήμερα μαζί με τους κατοίκους. Επιπλέον, το προσωπικό του ΔΟΜ θα σταματήσει να εργάζεται στον καταυλισμό σήμερα.

Αυτό είναι πολύ προβληματικό, καθώς ο καταυλισμός δεν έχει κλείσει ακόμα. Υποψιαζόμαστε ότι η μη ανανέωση των συμβάσεων των κοινωνικών λειτουργών και το προγραμματισμένο κλείσιμο του καμπ συνδέονται. Θέλουν να απομακρύνουν τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών από το στρατόπεδο για να αποφύγουν τη λογοδοσία και είναι σε θέση να μας εκδιώξουν βίαια. Κανείς από το στρατόπεδο δεν θα φύγει οικειοθελώς.

Απαιτούμε να αποκατασταθούν οι κοινωνικοί λειτουργοί μας και μέχρι τότε κανένας από το προσωπικό δεν θα γίνει δεκτός στον καταυλισμό. Επιπλέον, μόνο 12 οικογένειες από τους πάνω από 300 κατοίκους του καμπ λαμβάνουν τρόφιμα από το Υπουργείο και αυτές οι οικογένειες αρνούνται αυτό το φαγητό μέχρι να συμφωνήσει η κυβέρνηση να ταΐσει όλους εμάς του καμπ. Θέλουμε δικαίωμα στην εργασία και χαρτιά για όλους τους κατοίκους του
στρατοπέδου Ελαιώνα.

Την Τρίτη 28 Ιουνίου, εκατοντάδες ντόπιοι και μετανάστες πραγματοποίησαν πορεία από τον Ελαιώνα προς το Υπουργείο Μετανάστευσης για να παραδώσουν μια επιστολή που περιγράφει τα αιτήματά μας σχετικά με το προγραμματισμένο κλείσιμο του καμπ. Τα αιτήματα που κατατέθηκαν στο Υπουργείο είναι:

• Να σταματήσουν όλες οι προσπάθειες για κλείσιμο του στρατοπέδου του Ελαιώνα

• Να σταματήσει κάθε προσπάθεια βίαιης εκτόπισης των κατοίκων του στρατοπέδου

• Ο Δήμος Αθηναίων και το Υπουργείο Μεταναστών και Ασύλου πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να μην σταματήσουν οι υποστηρικτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τις οργανώσεις και τους κοινωνικούς λειτουργούς που λειτουργούν στον καταυλισμό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σε διαδήλωση αλληλεγγύης καλούν οι πρόσφυγες του Ελαιώνα
Κραυγή αγωνίας από τις κοινότητες προσφύγων που ζουν στο καμπ, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ανακοινωμένο κλείσιμο της δομής.
Σε διαδήλωση αλληλεγγύης καλούν οι πρόσφυγες του Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δυναμικό «όχι» από τον Ελαιώνα
Ηχηρό «όχι» στο κλείσιμο της δομής του Ελαιώνα και στην απομάκρυνση προσφύγων σε άλλες δομές της Ελλάδας, εκτός αστικού ιστού και μακριά από το φιλικό, κοινωνικό και σχολικό περιβάλλον με το οποίο έχουν...
Δυναμικό «όχι» από τον Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έκκληση εργαζομένων και προσφύγων να μην τους διώξουν από τον Ελαιώνα
Σε διαμαρτυρία κατά της απόφασης του δημάρχου Αθηναίων για την εκδίωξή τους από τη δομή, προχωράει αύριο η πρωτοβουλία «Μένουμε Ελαιώνα». Κραυγή αγωνίας για το μέλλον προσφύγων και εργαζομένων.
Έκκληση εργαζομένων και προσφύγων να μην τους διώξουν από τον Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Οχι» στην εκβιαστική εκκένωση
Αντιρατσιστικές οργανώσεις και οι ίδιοι οι τρόφιμοι αντιτάσσονται στην εκκένωση της δομής φιλοξενίας του Ελαιώνα και διεκδικούν τη μεταφορά τους εντός της πόλης.
«Οχι» στην εκβιαστική εκκένωση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Όχι» σε δεύτερο «ξεριζωμό» λένε οι πρόσφυγες του Ελαιώνα
Την αγωνία τους αλλά και την ανυποχώρητη στάση τους εξέφρασαν οι πρόσφυγες που παραμένουν στον Ελαιώνα, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν έξω από τη δομή.
«Όχι» σε δεύτερο «ξεριζωμό» λένε οι πρόσφυγες του Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινητοποίηση προσφύγων και αλληλέγγυων
Ζητούν να μην κλείσει η δομή πριν εξασφαλιστεί η στέγαση των προσφύγων σε αξιοπρεπείς συνθήκες στον αστικό ιστό, να μην εξαναγκαστούν οι πρόσφυγες σε μετεγκατάσταση σε καμπ εκτός Αττικής.
Κινητοποίηση προσφύγων και αλληλέγγυων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας