• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.7°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 10.5°C
  4 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 5.9°C / 7.7°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 8.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.9°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.0°C / 11.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.7°C
  1 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.4°C / 13.8°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  6 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.3°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.1°C / 8.7°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  60%

Μια μητέρα με το μωρό της που από τη Χίο βρέθηκαν «μυστηριωδώς» πίσω στην Τουρκία. Είναι μόνο μία από τις πολλές επαναπροωθήσεις για τις οποίες κατηγορείται η Ελλάδα από τις Ευρωπαϊκές αρχές

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή-κόλαφος προς την Κομισιόν για τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από την Κομισιόν να λάβει μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ανάμεσα στα μέτρα και η «διαδικασία επί παραβάσει», που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Ιδιαίτερα βαρύ διαμορφώνεται το κλίμα στην Ε.Ε. σχετικά με τις παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών, που έχουν φέρει τη χώρα μας σε θέση απολογούμενου για σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, σε σημείο που να συζητείται δημοσίως η έναρξη δικαστικής διαδικασίας κατά της Ελλάδας, της γνωστής «διαδικασίας επί παραβάσει».

Λίγες μέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο –την ερχόμενη Τρίτη– στην οποία η κυβέρνηση προσδίδει πανηγυρικό τόνο, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου έστειλε (χτες) επιστολή-κόλαφο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία κατηγορεί ανοιχτά τη χώρα μας για παραβιάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και για προκλητική παραβίαση εντολών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Ούτε λίγο ούτε πολύ η επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Libe Χουάν Φερνάντο Λοπέζ Αγκιλάρ και την απευθύνει στους αντιπροέδρους Μαργαρίτη Σχοινά και Βέρα Γιούροβα και στην επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, ζητά να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, μέτρα στα οποία περιλαμβάνεται η «διαδικασία επί παραβάσει», η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας κατηγορούμενη στο Δικαστήριο της Ε.Ε.

Κι αν ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο «τα επιτεύγματα της κυβέρνησης που οδηγούν το αμέσως επόμενο διάστημα στην έξοδο από την αυξημένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητές μας για το επόμενο διάστημα», η επιστολή της LIBE αποτελεί χαστούκι για τα δήθεν επιτεύγματα της κυβέρνησης στο προσφυγικό και την καλεί να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της πολιτικής της στα σύνορα.

«Στο φως των πολλαπλών ανησυχητικών αναφορών από μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία των πολιτών, η Επιτροπή LIBE θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να καταδικάσει οποιαδήποτε χρήση βίας, να επιβάλει το Ενωσιακό κεκτημένο, συμπεριλαμβανομένων διαδικασιών επί παραβάσει στο πλαίσιο των εκκρεμών καταγγελιών, και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι το κράτος δικαίου γίνεται σεβαστό από τα κράτη-μέλη. Πιστεύουμε, επομένως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι υπεύθυνη ώστε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και ότι η εθνική, η ευρωπαϊκή και η διεθνής νομοθεσία τηρείται στα εξωτερικά σύνορα μέσω της διάσωσης των ανθρώπων αμέσως μόλις εισέλθουν σε έδαφος της Ε.Ε. και της πρόσβασής τους σε διαδικασίες ασύλου», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή.

Επισημαίνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες το ΕΔΔΑ έχει εκδώσει 13 αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, με τις οποίες δίνει επείγουσα εντολή στην κυβέρνηση να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου σε ομάδες προσφύγων που εγκλωβίζονται σε νησίδες στον Εβρο. Πολλά και αναλυτικά ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» έχουν αναδείξει ότι, στον αντίποδα αυτών των αποφάσεων, η κυβέρνηση συχνά αφήνει τους πρόσφυγες αβοήθητους στις νησίδες, χωρίς να τους διασώζει, όταν δεν τους επαναπροωθεί.

Την ίδια στιγμή που αποκαλύπτεται η βάναυση και παράνομη πολιτική των ελληνικών αρχών στα σύνορα, αστυνομικές διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο κάνουν λόγο για έρευνα των Αρχών κατά οργανώσεων που τάχα συμμετέχουν σε διακίνηση προσφύγων. «Ειλικρινώς ελπίζουμε να μην εξελιχθεί αυτή η κατάσταση σε ποινικοποίηση των ΜΚΟ που προσφέρουν νομική υποστήριξη για αυτό τους το έργο», αναφέρει η LIBE.

Χαρακτηριστικό του πανικού στον οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση είναι η προληπτική απόπειρα του υπουργού Νότη Μηταράκη να ακυρώσει την επιστολή της Επιτροπής, στοχοποιώντας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για επικείμενη επίθεση κατά των εθνικών συμφερόντων. «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζουν –και η Ευρωπαϊκή Αριστερά όπου ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές όπου ανήκει το ΠΑΣΟΚ– επίθεση εναντίον της Ελλάδας για τη φύλαξη των συνόρων στον Εβρο. [...] Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτό που λέει η Τουρκία στα ευρωπαϊκά fora εις βάρος της πατρίδας τους», είπε ο κ. Μηταράκης, σε μια ευθεία απόπειρα κατασκευής εσωτερικού εχθρού που εμπλέκει κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τι είναι η «διαδικασία επί παραβάσει»

Πρόκειται για το έσχατο μέτρο συμμόρφωσης μιας χώρας προς το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο. Διαδικασία επί παραβάσει κινήθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά της Μεγάλης Βρετανίας για τη μη συμμόρφωσή της με το πρωτόκολλο για Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, ενώ είχε κινηθεί πέρσι κατά της Πολωνίας για αλλαγές που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Διαδικασία επί παραβάσει είχε ξεκινήσει πέρσι και κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για την ακραία ομοφοβική πολιτική τους κατά των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η διαδικασία ξεκινά με επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το κράτος-μέλος, το οποίο πρέπει να στείλει αιτιολογημένη απάντηση εντός δυο μηνών. Αν η Επιτροπή δεν πειστεί από τις εξηγήσεις, στέλνει επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το Δίκαιο της Ε.Ε. εντός δυο μηνών. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ε.Ε. ζητώντας κυρώσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οδύνη και οργή ξεφυλλίζοντας τη νέα «Μαύρη Βίβλο των Επαναπροωθήσεων»
Περιστατικά φρίκης από την εφαρμογή εγκληματικών αντιπροσφυγικών πολιτικών με την ανοχή, αν όχι με τη συγκάλυψη, της Κομισιόν.
Οδύνη και οργή ξεφυλλίζοντας τη νέα «Μαύρη Βίβλο των Επαναπροωθήσεων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η επιτροπή LIBE ζητά να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις
Με επιστολή κόλαφο για την Ελλάδα προς την Κομισιόν, η Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου, ζητά να εξαντληθούν όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επί παραβάσει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η...
Η επιτροπή LIBE ζητά να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αλλαγές στη Frontex: στο ίδιο έργο θεατές
Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, η νέα προσωρινή διευθύντρια ζήτησε χρόνο για να φανούν οι αλλαγές και επέλεξε να μη δεσμευτεί σε τίποτα συγκεκριμένο.
Αλλαγές στη Frontex: στο ίδιο έργο θεατές
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανησυχία Γιόχανσον για τους πρόσφυγες χωρίς σίτιση ή χρήματα
Η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης εξέθεσε την ελληνική κυβέρνηση με την απάντησή της σε επιστολή 28 οργανώσεων που επισήμαναν το αδιέξοδο στο οποίο εξωθούνται οι πρόσφυγες.
Ανησυχία Γιόχανσον για τους πρόσφυγες χωρίς σίτιση ή χρήματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επαναπροώθηση από κρατική δομή στη Λέσβο
Ντοκουμέντο με βίντεο και μαρτυρίες από την παράνομη επιχείρηση. Τους κλείδωσαν σε κοντέινερ, τους έβαλαν με βία σε βαν, τους μετέφεραν σε λιμάνι, τους επιβίβασαν χτυπώντας τους και τους εγκατέλειψαν...
Επαναπροώθηση από κρατική δομή στη Λέσβο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας