• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.6°C
  3 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 14.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.7°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  70%

Στις 17 Μαΐου, τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας, ιντερφοβίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε στην καμπάνια #πεςτοναι για την ισότητα στον γάμο γράφοντας πως «τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Οχι αφορμή για ευχετήρια αλλά για πράξεις».

Μάριος Βαλασόπουλος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα στον γάμο

 • A-
 • A+
Ειδικού πολιτικού βάρους η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον ΛΟΑΤΚΙ γάμο, την τεκνοθεσία, την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την αναγνώριση των οικογενειών Ουράνιο Τόξο ● Θα προτείνει και νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου.

Ηταν ένα αίτημα δίκαιο που χρόνια όμως καμία πολιτική δύναμη δεν έβρισκε το θάρρος να υλοποιήσει. Χρειάστηκε μεγάλος αγώνας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για να κατακτήσει, πέρα από την ορατότητα και τον σεβασμό, κάθε νομοθετικό βήμα που θα την έφερνε πιο κοντά στην ισονομία και την ισοπολιτεία και τη χώρα πιο κοντά σε μια συμπεριληπτική και σύγχρονη δημοκρατία.

Ο γάμος και η τεκνοθεσία είναι δύο κομβικά αιτήματα -και ανθρώπινα δικαιώματα- για τα οποία η κοινότητα έχει αγωνιστεί εδώ και δεκαετίες, αφού τα μέλη της και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζονται από το δικαιικό μας σύστημα ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία για την ισότητα όλων στον γάμο, στην τεκνοθεσία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την αναγνώριση των οικογενειών Ουράνιο Τόξο, καθώς και νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου.

Μετά τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2015-19 (την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, την αναδοχή τέκνου), πρόκειται για μια κίνηση με μεγάλο ειδικό πολιτικό βάρος και πολλαπλές θετικές σημάνσεις για τη δημοκρατία, την Αριστερά και τον χώρο των δικαιωμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στη στοχοθεσία του ήδη πριν από τις εκλογές του 2019 τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία, όπως και τη βελτίωση του νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενώ αυτές οι δεσμεύσεις εντάχθηκαν και στην πολιτική απόφαση του 3ου Συνεδρίου του κόμματος τον Απρίλιο.

Διαβούλευση

Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Βασιλειάδης, αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, η πρόταση νόμου, που είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης του κόμματος με τις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις, εισάγει μεταρρυθμίσεις για την ισότητα όλων στον γάμο, στην τεκνοθεσία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Προβλέπει, επίσης, την αναγνώριση όλων των λεγόμενων οικογενειών Ουράνιο Τόξο, καθώς και νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, που αφορά τα τρανς άτομα. Με τις προτεινόμενες διατάξεις επεκτείνονται και δικαιώματα των ετερόφυλων ζευγαριών, αφού ρητά κατοχυρώνεται το δικαίωμα τεκνοθεσίας και ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης.

«Κατά την περίοδο 2015-2019 στην Ελλάδα έλαβαν χώρα μια σειρά από μείζονος χαρακτήρα παρεμβάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπων. Επειτα από τρία και πλέον χρόνια αδράνειας στην επέκταση των δικαιωμάτων των συγκεκριμένων πολιτών, επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσουμε μπροστά με ξεκάθαρο βηματισμό και όχι με μικροσκοπικά βήματα προόδου. Σε αυτό αποβλέπει η πρόταση νόμου», μας λέει ο Γιώργος Βασιλειάδης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα δεν είναι ευκαιρία πελατειακών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Τα ελάχιστα βήματα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. εξαντλήθηκαν περισσότερο στην επικοινωνία και όχι στην ουσία. Αντίθετα, με τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2015-19 και με την πρόταση-πλατφόρμα που φέρνουμε στη Βουλή, καταδεικνύονται οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τη Ν.Δ. και αποδεικνύεται στην πράξη ποιος έχει την πραγματική πρόθεση να φέρει εις πέρας την ισότητα στον γάμο για όλα τα ζευγάρια, ποιος χρησιμοποιεί τις κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις ως σημαία ευκαιρίας και ποιος πράγματι με πράξεις και με έργα έχει στόχο να δομήσει μια νέα συμπεριληπτική κοινωνία με κοινωνική ισότητα».

Ωριμο αίτημα

Η ισότητα στον γάμο και στην τεκνοθεσία είναι ένα αίτημα που έχει ωριμάσει πια στην ελληνική κοινωνία - είναι χαρακτηριστικό πως το 51% των Ελλήνων απαντά θετικά στο ερώτημα του γάμου των ΛΟΑΤΚΙ (διαΝΕΟσις, «Τι πιστεύουν οι Ελληνες του 2022»), ενώ το 70% των νέων ενηλίκων υποστηρίζει ότι πρέπει να επιτραπεί η τεκνοθεσία από ζευγάρια ομοφύλων (Ινστιτούτο Εteron).

Στις 17 Μαΐου, τη διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας, ιντερφοβίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε στην καμπάνια #πεςτοναι για την ισότητα στον γάμο γράφοντας πως «τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Οχι αφορμή για ευχετήρια αλλά για πράξεις». Την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός είχε πει πως «η σύγχρονη Ελλάδα έχει τη θέληση, την ωριμότητα, την καρδιά και την ψυχή να καλύψει το χαμένο έδαφος. Και αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την ημέρα είναι η εικόνα μιας δίκαιης κοινωνίας όπου ο καθένας και η καθεμιά μπορούν ελεύθερα να είναι ο εαυτός τους».

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προχωρά στην κατάθεση της πρότασης νόμου και όλες οι βουλευτίνες και οι βουλευτές όλων των κομμάτων καλούνται με την ψήφο τους να πουν το «ναι» και να κάνουν τα δίκαια αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας νόμο του ελληνικού κράτους.

‼️ Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, στον Δήμο Κερατσινίου, ματαιώθηκαν χθες όλες οι υπαίθριες εκδηλώσεις. Για το λόγο αυτό η προγραμματισμένη για χθες πολιτική εκδήλωση της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με τίτλο «Σημασία έχει να αγαπάς... Ανευ όρων», μετατίθεται για την Πέμπτη 23/6 στο πάρκο Σελεπίτσαρι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στου υπουργού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα
Το απόγευμα της Τετάρτης έκλεισε μια ιστορική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αφού για πρώτη φορά συζητήθηκε στην Ολομέλεια μια αόρατη, βαθιά πληγή, οι «θεραπείες» μεταστροφής.
Στου υπουργού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια επιβεβλημένη απαγόρευση που μένει μετέωρη
Θεσμοθετείται η απαγόρευση πρακτικών μεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα και απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση σχετικών διαδικασιών.
Μια επιβεβλημένη απαγόρευση που μένει μετέωρη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι 160... επιφανείς Έλληνες κατά του γάμου των γκέι
Ακαδημαϊκοί, δικαστικοί, στρατιωτικοί, πρέσβεις, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίων και πολλοί άλλοι εκφράζουν την διαφωνία τους με το πόρισμα της Επιτροπής Σισιλιάνου υπέρ της θεσμοθετήσεως του γάμου των...
Οι 160... επιφανείς Έλληνες κατά του γάμου των γκέι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ολοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια»
Για πλήρη και ισότιμη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκανε λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για την σημερινή διεθνή ημέρα κατά της ομοφοβίας.
«Ολοι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην πανελλαδική διαμαρτυρία της 6ης Μάη
Μεταξύ άλλων τονίζει ότι το δικαίωμα στην 8ωρη εργασία είναι αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα, όπως είναι το δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη και το δικαίωμα στην ισότητα στους χώρους εργασίας.
Η ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ καλεί στην πανελλαδική διαμαρτυρία της 6ης Μάη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας