• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.7°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 26.3°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.6°C / 24.9°C
  0 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.6°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αντιπροσφυγική πολιτική σε έναν νόμο!

 • A-
 • A+
Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. ● Ο νέος νόμος Μηταράκη κωδικοποιεί σε ενιαίο κείμενο τις επαχθείς διατάξεις που είχε εισαγάγει η κυβέρνηση μόλις δυόμισι χρόνια πριν. ● Μόνος στόχος, να δοθεί άλλο ένα βήμα στον υπουργό για να επαναλάβει και στη Βουλή το αφήγημα για μείωση της ροής των προσφύγων και να διαφημίσει την αντιδραστική πολιτική του.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται και ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κωδικοποιεί εκ νέου τη νομοθεσία για το προσφυγικό μόλις δυόμισι χρόνια μετά την προηγούμενη κωδικοποίηση με τον διαβόητο νόμο Χρυσοχοΐδη τον Νοέμβριο του 2019.

Ο νέος νόμος του Νότη Μηταράκη κωδικοποιεί σε ενιαίο νομοθετικό κείμενο τις επαχθείς διατάξεις που είχε εισαγάγει εκείνος ο νόμος, όπως και τις πολλές άλλες που ακολούθησαν με στόχο την υποχώρηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και την υπονόμευση της διαδικασίας ασύλου για πολλούς.

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο δεν περιέχει τίποτε νέο -εκτός του ότι βιάζεται να περάσει σε διατάξεις του την αρμοδιότητα για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων στο υπουργείο Μετανάστευσης αντί για το υπουργείο Εργασίας, προλαβαίνοντας τον νόμο που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή-, αλλά και ότι αναμένονται το επόμενο διάστημα νέες δομικές αλλαγές με βάση το υπό συζήτηση κοινό Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Ασυλο και τη Μετανάστευση, η κατάθεση του νόμου σήμερα έχει κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα με στόχο να παρέχει στον υπουργό άλλο ένα βήμα για να επαναλάβει και στη Βουλή το αφήγημα για μείωση της ροής των προσφύγων και να διαφημίσει την αντιδραστική πολιτική του.

«Αυτή η κωδικοποίηση στην πλειοψηφία των διατάξεων είναι η Μαύρη Βίβλος των τριών χρόνων της Νέας Δημοκρατίας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, δημιουργεί εντυπώσεις, κάνει επικοινωνία, απευθύνεται σε ένα ακροατήριο όχι φιλελεύθερο, αλλά σ’ ένα δεξιό, συντηρητικό, ακροδεξιό ακροατήριο, καθιστά ανθρώπους αόρατους σε γκρίζες ζώνες που δεν μπορούν να διαβιώσουν αξιοπρεπώς και αυτό καλλιεργεί και τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αυτοματισμό» υπογράμμισε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Ψυχογιός στη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Επισήμανε την πολιτική επαναπροωθήσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, παραβιάζοντας τις αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και για διατάξεις που τορπιλίζουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αστοχίες και ελλείψεις

Η αντιπολίτευση επισήμανε λάθη, νομοτεχνικές αστοχίες και ελλείψεις στο νομοσχέδιο, για παράδειγμα την απουσία αναφοράς στην ίδρυση του διαβόητου Μητρώου Μελών ΜΚΟ του υπουργείου, τη μη συμπερίληψη της νομοθεσίας για τις δευτεροβάθμιες επιτροπές εξέτασης ασύλου, όπως και τη συμπερίληψη διατάξεων που έρχονται σε καταφανή αντίθεση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, όπως την αμφιλεγόμενη ΚΥΑ Μηταράκη - Βαρβιτσιώτη που βαφτίζει ασφαλή τρίτη χώρα την Τουρκία για συγκεκριμένες εθνικότητες ή τη διάταξη που καθιστά κανόνα αντί για εξαίρεση την κράτηση προσφύγων.

«Ο Κώδικας έρχεται πάρα πολύ σύντομα σε σχέση με τον προηγούμενο και, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο, προαναγγέλλει ο ίδιος την επικείμενη κατάργησή του. Ολα αυτά δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια δικαίου. Μετράμε ήδη έξι νομοθετήματα που ακολούθησαν και πάνω από 100 τροποποιήσεις του νόμου του 2019 και άλλα άρθρα που θεσπίστηκαν αυτοτελώς σε άλλα νομοθετήματα, τα οποία σήμερα ενσωματώνονται στο παρόν» σημείωσε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Γιώργος Καμίνης. «Φοβάμαι ότι βαδίζουμε στα χνάρια της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε το ελληνικό κράτος στις δεκαετίες 1990 και 2000, που ήταν μια μεταναστευτική πολιτική χωρίς πολιτική» υπογράμμισε.

«Με τον κώδικα αυτόν λοιπόν αποκτά σταθερότητα και γίνεται συμπαγές ένα πλέγμα αντιδραστικών νομοθετικών διατάξεων» σημείωσε από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα και μίλησε για εργαλειοποίηση προσφύγων όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

«Δεν εξασφαλίζει ούτε τα ελάχιστα όρια προστασίας που θα έθετε το ενωσιακό-ευρωπαϊκό δίκαιο» σημείωσε από το ΜέΡΑ25 η Μαρία Απατζίδη, υπογραμμίζοντας ότι καταστρατηγούνται τα βασικά δικαιώματα των προσφύγων-μεταναστών, ακόμη και των πιο ευάλωτων.

Απαντώντας η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη σημείωσε ότι «δεν έχουμε τελειώσει με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, το οποίο προφανώς δεν πρόκειται να λυθεί» και ότι «με τη φύλαξη των συνόρων έχει μειωθεί η πίεση και η ένταση», αρνούμενη τις σοβαρές κατηγορίες για την πολιτική επαναπροωθήσεων στα σύνορα και την ποινικοποίηση του έργου οργανώσεων που αναδεικνύουν τις επαναπροωθήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση.
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο υπουργός Μετανάστευσης επιμένει στον στρουθοκαμηλισμό του
Να συζητηθούν στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης ζητούν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς που συμμετέχουν στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.
Ο υπουργός Μετανάστευσης επιμένει στον στρουθοκαμηλισμό του
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
«Μια βάρκα που δεν έφυγε ποτέ από τα τουρκικά παράλια μεταφράζεται σε ζωές που ποτέ δεν κινδύνευσαν, σε αξίες που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν, σε ιστορίες που ο επίλογός τους δεν γράφτηκε ποτέ με θλίψη» Ν....
Κρεσέντο κυνισμού από τον υπουργό... επαναπροωθήσεων Ν. Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Τα στοιχεία ευημερούν» για τον κύριο Μηταράκη
«Θετική εξέλιξη» θεωρεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου την έρευνα που διεξάγει η Frontex για την εμπλοκή της σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, καθώς έτσι «θα σταματήσει η παραπληροφόρηση».
«Τα στοιχεία ευημερούν» για τον κύριο Μηταράκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο
Οι χειρισμοί των ελληνικών αρχών έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του ευρωπαϊκού Τύπου, οργανώσεων και χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας