• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.2°C / 34.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 33.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 35.9°C
  3 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.3°C / 34.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 32.0°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.3°C / 35.3°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 35.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 33.3°C
  4 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  29%
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

ΕΟ ΚΚΕ: «Με τις ευλογίες της EE οι απολύσεις εργαζόμενων στις δομές προσφύγων και τις υπηρεσίες ασύλου»

 • A-
 • A+

«Πλήρη κάλυψη παρέχει με την απάντησή της σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις δεκάδες απολύσεις εργαζόμενων που έχουν γίνει σε δομές φιλοξενίας προσφύγων σε όλη την Ελλάδα με το πρόσχημα της μείωσης των διαμενόντων, τη στιγμή που τα εργολαβικά γραφεία απολαμβάνουν χρυσοφόρες πολυετείς συμβάσεις στις ίδιες ακριβώς δομές», σημειώνει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει «για το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους σε δομές φιλοξενίας και στην υπηρεσία ασύλου που κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης, η Επιτροπή δηλώνει "αναρμόδια" και παραπέμπει στις ελληνικές αρχές ως τις μόνες αρμόδιες όσον αφορά το αίτημα για δημιουργία ενός κρατικού φορέα διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου και φιλοξενίας. Αυτή η θέση μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί όταν παίρνει σαφέστατη θέση υπέρ των εργολαβικών γραφείων και της διαχείρισης από τις ΜΚΟ που διαιωνίζει το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας που υφίσταται σήμερα και συνδέει τη χρηματοδότηση με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο δε Οργανισμός Ασύλου της ΕΕ (EUAA) προκλητικά ομολογεί το καθεστώς εργασιακής ομηρίας για τους εργαζόμενους της υπηρεσίας ασύλου αφού η στήριξή του στις ελληνικές αρχές έχει «εξ ορισμού προσωρινό χαρακτήρα».

«Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ με απόφασή της ανακοίνωσε το κλείσιμο του προγράμματος ESTIA πετώντας στο δρόμο χιλιάδες απελπισμένους αιτούντες άσυλο, κατά βάση από ευάλωτες ομάδες. Πριν από λίγες ημέρες, προχώρησε και στην απόλυση 10 εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου, ανάμεσά τους 3 έγκυες, μανάδες μικρών παιδιών, καθώς και η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, σε μια υπηρεσία που εργάζονται μόλις 292 μόνιμοι υπάλληλοι και περίπου 550 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεκάδες "ενοικιαζόμενοι" εργαζόμενοι.

Επιβεβαιώνεται ότι αυτοί οι σχεδιασμοί πάνε χέρι-χέρι με τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο για όσους κάθε φορά κρίνεται ότι είναι απαραίτητοι με κριτήρια που αφορούν την εξυπηρέτηση των αντιλαϊκών ιεραρχήσεων της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων και είναι ξένα προς τα δικαιώματα των προσφύγων», προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι στα σωματεία τους να εντείνουν την πάλη τους διεκδικώντας κάλυψη όλων των αναγκών σε εργαζόμενους κι επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, στο πλαίσιο ενός ενιαίου κρατικού φορέα διαχείρισης για αξιοπρεπή φιλοξενία και διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου, ώστε με σύντομες διαδικασίες οι αιτούντες να μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους. Να θέσουν στο στόχαστρο με τον αγώνα τους την αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο μεταναστευτικό-προσφυγικό που με την στήριξη διαχρονικά όλων των ελληνικών κυβερνήσεων δημιουργούν συνθήκες εγκλωβισμού στη χώρα για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, επεμβάσεων και πολέμων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα όνειρο απατηλό...
Ενημέρωση και συζήτηση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση εν όψει της δυσκολίας που αντιμετωπίζει να περάσει τις θέσεις της στη διαπραγμάτευση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης...
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ένα όνειρο απατηλό...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Έκκληση διανοουμένων για την προστασία των προσφύγων σε Έβρο και νησιά
Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απευθύνει ομάδα δημόσιων διανοουμένων, προκειμένου να προστατευθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον Έβρο.
Έκκληση διανοουμένων για την προστασία των προσφύγων σε Έβρο και νησιά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εξηγήσεις για τα κονδύλια της Ε.Ε. για το προσφυγικό
Ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης έδωσε απαντήσεις από τις Βρυξέλλες για τα 820 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στην Ελλάδα μέσω μεγάλων ΜΚΟ. «Δεν υπάρχει σκιά», διαβεβαίωσε. Επιτέθηκε στις χώρες που αρνούνται να...
Εξηγήσεις για τα κονδύλια της Ε.Ε. για το προσφυγικό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι «μαύρες τρύπες» της Ευρώπης τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης
Σε καταγγελίες για κακομεταχείριση, ακόμα και βασανισμούς, προσφύγων από τις ελληνικές αρχές προχώρησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Χίο. «Οι συνθήκες διαβίωσης παντού, και...
Οι «μαύρες τρύπες» της Ευρώπης τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Ευρώπη... σφυρίζει για την ανθρωπιστική κρίση
Υπεύθυνη θεωρεί την ηγεσία της Ε.Ε. η Διεθνής Αμνηστία για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων. Τις περιγράφει με ζοφερά χρώματα, αφού ούτε έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις...
Η Ευρώπη... σφυρίζει για την ανθρωπιστική κρίση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η διακήρυξη της αμηχανίας...
Παρότι όλοι συμφώνησαν πως η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για πρόσφυγες και πως εκεί καταπατούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, εντούτοις κατέληξαν πως η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι το αναγκαίο... κακό στην...
Η διακήρυξη της αμηχανίας...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας