Αυξημένες νεφώσεις

Ψήφισμα συμπαράστασης στους συμβασιούχους της Υπηρεσίας Ασύλου

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου εξέδωσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, που ζητά να επιστρέψουν άμεσα οι εργαζόμενοι στις δουλειές όπως επίσης μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και όλες.

Όλο το κείμενο έχει ως εξής

Ο ΣΥΒΧΨΑ στέκεται στο πλευρό των 10 απολυμένων συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου. Στεκόμαστε στο πλευρό του Σωματείου Εργαζόμενων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ) που καταγγέλλει τις απολύσεις .

Οι 10 εργαζόμενες, για δεύτερη φορά, έχασαν την εργασία τους στις 30 Απριλίου, μετά από  μεθοδεύσεις του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου. Ανάμεσα στις δέκα απολυμένες συναδέλφισσες βρίσκονται τρεις γυναίκες σε κύηση, γυναίκες με ανήλικα παιδιά, η Πρόεδρος καθώς και ιδρυτικά μέλη του Σωματείου που εργάζονταν επί 7 και 8 έτη στην Υπηρεσία Ασύλου και αποτελούσαν εμπειρότατο προσωπικό.

Τον Απρίλιο του 2020 ο Υπουργός είχε αποφασίσει να εξαιρέσει αδικαιολόγητα 17 άτομα από την ανανέωση 629 συμβάσεων εργασίας, στα οποία περιλαμβάνονταν και οι 10 συναδέλφισσες. Ο στόχος πίσω από αυτή την ενέργεια, ήταν το Σωματείο και η συνδικαλιστική δράση στην προδιατυπωμένη λογική του «να ξεμπερδεύουμε με τα αγριόχορτα», στάση που κρατούσαν στελέχη της διοίκησης ήδη από τα τέλη του 2017. Το ΣΕΣΥΑ από τις αρχές του 2017 βρισκόταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση της ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας στην κατεύθυνση της μονιμοποίησης, την κατάρριψη των διακρίσεων όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα των συμβασιούχων και την ανάδειξη ζητημάτων που αφορούσαν όχι μόνο στις συνθήκες εργασίας, αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων/σών άσυλο. Μετά από την απεργία διαρκείας του 2020, και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από φορείς και σωματεία, ο Υπουργός εμμένοντας στις εκδικητικές απολύσεις, εξώθησε τους/τις απολυμένους/ες σε δικαστικό αγώνα. Οι συναδέλφισσες, κατάφεραν να επιστρέψουν στην εργασία τους αφού αρχικά δικαιώθηκαν με τις αποφάσεις επί αιτημάτων ασφαλιστικών μέτρων.

Πριν λίγες μέρες, και ενώ εκκρεμεί η δίκη στο Εφετείο, ο Υπουργός επέλεξε να υιοθετήσει δύο αντεργατικές δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν τέλη του 2021 επί των αγωγών των ανωτέρω συναδελφισσών, όπου ο Δικαστής γενικόλογα έκρινε πως είναι «ελεύθερη επιλογή» του κάθε εργοδότη να απολύει κατά το δοκούν!  Έτσι προχώρησε σε νέα απόλυση των 10 πλέον συναδελφισσών, χωρίς να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά ότι ο Υπουργός εφαρμόζει το νόμο α λα καρτ και εις βάρος συγκεκριμένων ατόμων. Οι συναδέλφισσες οδηγήθηκαν ξανά στην ανεργία σε μια συγκυρία κατά την οποία υπάρχουν αντικειμενικές ανάγκες, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, όταν όλοι/ες οι λοιποί συμβασιούχοι του Υπουργείου μόλις ανανεώθηκαν για ακόμη ένα έτος και ενώ επικρατούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Το ΣΕΣΥΑ προχωρά σε μια σειρά δράσεων, με αρχή την στάση εργασίας την Τετάρτη 11/05/2022, με παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (κτίριο Κεράνη) στη 13.00. Το ΣΕΣΥΑ θέτει τον Υπουργό προ των ευθυνών του: Θα είναι ο πρώτος Υπουργός κατά τη μεταπολίτευση που απολύει Πρόεδρο συνδικαλιστικού οργάνου και μάλιστα για δεύτερη φορά. Θα είναι ο πρώτος Υπουργός που απολύει δέκα γυναίκες, οι τρεις από τις οποίες είναι εγκυμονούσες, εν μέσω μιας πολυεπίπεδης κρίσης. Πολλές πρωτιές για τον Υπουργό, ο οποίος αρνείται τόσο καιρό να συναντηθεί με τα σωματεία. Που όσο και να προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα «ανθρώπινο προφίλ», η πραγματική πολιτική αναλγησία, που ως στόχο αυτή τη φορά έχει και τις 10 συναδέλφισσες, θα τον ξεγυμνώνει.

Στεκόμαστε στο πλάι των συμβασιούχων εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου, αλλά και σε κάθε συμβασιούχο, με όποιο πρόγραμμα και αν εργάζεται, που κινδυνεύει με απόλυση. Στηρίζουμε τον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η επίθεση στο σωματείο είναι επίθεση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία και κάθε εργαζόμενο και πολίτη να καταγγείλουν τις απολύσεις και να στηρίξουν τον αγώνα των απολυμένων. Στείλτε μηνύματα συμπαράστασης και ψηφίσματα στο μέιλ του ΣΕΣΥΑ ([email protected])

10ο Τhessaloniki Pride: Μάθημα αποδοχής
Παρέλαση Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη και συναυλία στον φωταγωγημένο με τα χρώματα του ουρανίου τόξου Λευκό Πύργο στο πλαίσιο του 10ου Thessaloniki Pride, που διοργανώθηκε με σύνθημα «Μάθημα Αποδοχής».
10ο Τhessaloniki Pride: Μάθημα αποδοχής
Σε διαδήλωση αλληλεγγύης καλούν οι πρόσφυγες του Ελαιώνα
Κραυγή αγωνίας από τις κοινότητες προσφύγων που ζουν στο καμπ, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ανακοινωμένο κλείσιμο της δομής.
Σε διαδήλωση αλληλεγγύης καλούν οι πρόσφυγες του Ελαιώνα
Σήμερα η μεγάλη παρέλαση του Thessaloniki Pride
Με τη μεγάλη παρέλαση που θα ξεκινήσει από τον Λευκό Πύργο κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις του 10ου Thessaloniki Pride, που είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση και έχει κεντρικό σύνθημα «Μάθημα αποδοχής»
Σήμερα η μεγάλη παρέλαση του Thessaloniki Pride
Κατάληψη προσφύγων στο καμπ του Ελαιώνα
Σε κατάληψη της δομής του Ελαιώνα προχώρησαν κοινότητες προσφύγων που ζουν στο καμπ, ζητώντας από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ανακοινωμένο κλείσιμο της δομής ούτε στην απομάκρυνση προσφύγων σε άλλες...
Κατάληψη προσφύγων στο καμπ του Ελαιώνα
Ο Νίκος Ρωμανός καταγγέλλει παράνομη παρακολούθησή του από την Αντιτρομοκρατική
Την περασμένη Δευτέρα προσήχθη τάχα σε τυχαίο έλεγχο, την ώρα που μόλις είχε ανακαλύψει κρυφή κάμερα σε αυτοκίνητο επί μέρες σταθμευμένο έξω απ' το σπίτι φίλης του.
Ο Νίκος Ρωμανός καταγγέλλει παράνομη παρακολούθησή του από την Αντιτρομοκρατική
Αναβολή στη δίκη της παρ’ ολίγον αυτόχειρα Αφγανής
Η αναβολή αποφασίστηκε από την έδρα και, παρά τις αντιρρήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορούμενης Αφγανής, οι δικαστές στάθηκε αδύνατο να μεταπειστούν.
Αναβολή στη δίκη της παρ’ ολίγον αυτόχειρα Αφγανής