• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.9°C / 2.9°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.0°C
  4 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.1°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  3 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  6°C 4.4°C / 6.8°C
  6 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  6 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 0.9°C
  3 BF
  47%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 1.0°C
  3 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 1.1°C / 3.2°C
  5 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στου υπουργού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα

 • A-
 • A+
Ενα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να αποτελεί μνημείο προάσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων «πέρασε» από τη Βουλή με τρόπο ιδιαίτερα προβληματικό εξαιτίας της απροθυμίας του κ. Πλεύρη να ακούσει τις εύλογες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενστάσεις ● Ο υπουργός αρνήθηκε να απαγορεύσει πλήρως τις «θεραπείες» μεταστροφής και άφησε ορθάνοιχτα «παράθυρα» σε ιερείς και τσαρλατάνους να συνεχίσουν την τοξική δράση τους.

Στις 5.20 το απόγευμα της Τετάρτης έκλεισε μια ιστορική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αφού για πρώτη φορά συζητήθηκε στην Ολομέλεια μια αόρατη, βαθιά πληγή, οι «θεραπείες» μεταστροφής. Ωστόσο, ενώ θα μπορούσε να είναι μια μέρα χαράς, βρήκε ξανά -και δικαίως- σε θέση μάχης τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αφού η απαγόρευση των -κατά τον ΟΗΕ- βασανιστηρίων που εισηγήθηκε η κυβέρνηση ήταν μόνο μερική (για τους ανηλίκους και όσους χρειάζονται δικαστική συνδρομή) και μόνο για τους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, αφήνοντας ανέγγιχτους τους ιερείς, τους ιεροκήρυκες και τους κάθε είδους τσαρλατάνους.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη Ν.Δ., που διαφήμισε πως βρίσκεται «δίπλα στον πολίτη», και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ενώ καταψήφισε η Ελληνική Λύση. Η τροπολογία αποτελεί πια νόμο του ελληνικού κράτους. Κι ενώ ικανοποιεί, υποτίθεται, ένα χρόνιο αίτημα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τόσο οι οργανώσεις όσο και επιστημονικοί φορείς έκαναν σφοδρή, έγκαιρη -και δίκαιη- κριτική στην κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν άλλαξε στις διατυπώσεις της ο κ. Πλεύρης, που έσπευσε να την αξιοποιήσει τόσο για να ξεπλύνει εαυτόν όσο και την κυβέρνησή του στην κολυμβήθρα του ουράνιου τόξου. Ισχυρίστηκε ότι η τροπολογία έρχεται «με μια συνολική συνεννόηση. Εχουν γίνει προτάσεις. Είδα κι εγώ τις παρατηρήσεις, αλλά ήταν μια συνολική συνεννόηση που ήρθε».

Συνεννοήθηκε... μόνος του

Απορίας άξιο είναι από πού προκύπτει αυτή η γενική συνεννόηση που επικαλείται ο υπουργός, όταν στην Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ που συνέταξε η επιτροπή την οποία δημιούργησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρεται ρητά ότι «προτείνουμε τη νομοθετική απαγόρευση των θεραπειών αυτών, όποια μορφή και αν έχουν, και την προσθήκη της απαγόρευσης αυτής στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας», ενώ αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος είναι εκείνοι που υποδεικνύει ο ειδικός εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου: η αποσαφήνιση των απαγορευμένων πρακτικών, η διασφάλιση ότι δεν χρησιμοποιούνται δημόσιοι πόροι για να τις ενισχύουν, η απαγόρευση των σχετικών διαφημίσεων, η απαγόρευση τέτοιων επεμβάσεων σε δομές Υγείας, η εισαγωγή κυρώσεων, η διερεύνηση καταγγελιών και η θεσμοθέτηση επανορθωτικών μηχανισμών υπέρ των θυμάτων.

Η τροπολογία έγινε γνωστή αιφνιδιαστικά, μόλις μία ημέρα πριν από την ψήφισή της, χωρίς καμία διαβούλευση ούτε με τις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις ούτε με επιστημονικούς φορείς. Κι ενώ άμεσα επιστήμονες και ακτιβιστές διέγνωσαν και είπαν δημόσια πως υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα, η κυβέρνηση κώφευσε -παρά τους διθυράμβους των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ περί «απαγόρευσης» των ψευτοθεραπειών- πως το άρθρο περί συναίνεσης των ενηλίκων αφήνει πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε τσαρλατάνο, αλλά και εμμέσως κανονικοποιεί αυτές τις πρακτικές, αντί ρητά, κατηγορηματικά και καθολικά να τις απαγορεύει.

Δεκατέσσερις ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις -ανάμεσά τους και το Athens Pride- με κοινή ανακοίνωσή τους ζητούσαν να μην ψηφιστεί ένα άρθρο που υπερασπίζεται ότι μπορεί να υπάρξει συναίνεση στην ψυχολογική κακοποίηση.

Διεθνής προβληματισμός

«Με μεγάλη μας λύπη, αντίθετα με αυτό που θα θέλαμε και ελπίζαμε, η σημερινή ημέρα δεν είναι ημέρα ικανοποίησης και χαράς», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Orlando LGBT+, που χαρακτηρίζει ωστόσο αδιαμφισβήτητα θετικό το ότι προστατεύονται πλέον τα ανήλικα άτομα και όσα τελούν σε δικαστική συμπαράσταση από τις πρακτικές μεταστροφής, αν και «το ερώτημα εδώ είναι πόση εφαρμογή μπορεί να έχει το εν λόγω σημείο, σε ένα άρθρο τόσο γενικόλογο, σύντομο και ασαφές, που δεν ορίζει καν τι εννοεί ως “πρακτική μεταστροφής”».

Ο επιστημονικός φορέας -την έρευνα του οποίου επικαλέστηκε και ο ίδιος ο κ. Πλεύρης, αφού είναι μοναδική στο είδος της και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο- έχει τεκμηριώσει γιατί το άρθρο περί συναίνεσης είναι απαράδεκτο αφού «νομιμοποιεί την ψυχολογική (ή και άλλη) κακοποίηση σε βάρος ενηλίκων που βρίσκονται σε αδύναμη θέση λόγω απουσίας έγκυρης επιστημονικής πληροφόρησης και κάτω από την ισχύ των εκάστοτε “ειδικών” ή πνευματικών καθοδηγητών που βρίσκονται απέναντί τους. Με λίγα λόγια, καθώς η βία που εδράζεται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα, έκφραση και χαρακτηριστικά φύλου αποτελεί μορφή έμφυλης βίας, το σημείο αυτό ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ, εν έτει 2022».

Ο φορέας χαρακτηρίζει επιφανειακή και σε σημεία επικίνδυνη την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση, ενώ αντιδρά «στην τυχόν εργαλειοποίηση τόσο σημαντικών ζητημάτων από την κυβέρνηση, άλλα κόμματα ή φορείς, προς επίτευξη μιας δήθεν συμπεριληπτικής εικόνας ή την επικράτηση σε κομματικές και άλλες αντιπαραθέσεις».

«Οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη από τέτοιες θεραπείες, η κοινωνία πρέπει να θεραπεύσει τη ΛΟΑΤΚΙφοβία της», σημειώνει η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως πρέπει να ισχύσει πλήρης απαγόρευση των ψευτοθεραπειών, τονίζει πως ο νόμος (πια) «δεν ακουμπά καθόλου στην πράξη όσους κάνουν “εξορκισμούς”, “κρανιοϊερές θεραπείες”, “ενεργειακές θεραπείες” και διάφορα άλλα αντίστοιχα». Τέλος, προτείνει -σε αντιστοιχία με τον γαλλικό νόμο που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2022- να συμπεριληφθεί και στο ελληνικό κείμενο η απαγόρευση συμβουλής ή παρακίνησης σε τέτοιου είδους ψευτοθεραπείες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια επιβεβλημένη απαγόρευση που μένει μετέωρη
Θεσμοθετείται η απαγόρευση πρακτικών μεταστροφής σε ευάλωτα πρόσωπα και απαγορεύεται για τους επαγγελματίες η με οποιονδήποτε τρόπο πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση σχετικών διαδικασιών.
Μια επιβεβλημένη απαγόρευση που μένει μετέωρη
ΥΓΕΙΑ
Θέλει γιατρούς... μερικής απασχόλησης
Ο υπουργός Αθ. Πλεύρης δήλωσε πως προωθείται νομοσχέδιο που προβλέπει πρόσληψη γιατρών μερικής απασχόλησης σε νοσοκομεία της περιφέρειας και άγονες γραμμές.
Θέλει γιατρούς... μερικής απασχόλησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα στον γάμο
Ειδικού πολιτικού βάρους η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τον ΛΟΑΤΚΙ γάμο, την τεκνοθεσία, την ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την αναγνώριση των οικογενειών Ουράνιο Τόξο.
Πρόταση νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ισότητα στον γάμο
ΥΓΕΙΑ
Στους δρόμους οι γιατροί για το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ
Απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που προωθεί μεταξύ άλλων νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων.
Στους δρόμους οι γιατροί για το νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ
Η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση άρον άρον και με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του Θ. Πλεύρη για τη δημόσια υγεία, με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη.
Στα... επείγοντα η κατεδάφιση του ΕΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας