• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.7°C / 10.1°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.4°C
  5 BF
  64%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 2.0°C / 11.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 12.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 6.1°C / 6.9°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 6.6°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  3 BF
  91%
 • Καστοριά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  92%

Αστυνομικοί συνοδεύουν μετανάστες από το Πακιστάν λίγο πριν την απέλασή τους από τη χώρα, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα τον Ιουλιο του 2020

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μειωμένες απελάσεις, σε μόνιμη ομηρία οι κρατούμενοι πρόσφυγες

 • A-
 • A+
Μικρός παραμένει και ο αριθμός των εθελούσιων ή οικειοθελών επιστροφών, αν και ο Συνήγορος διατηρεί επιφυλάξεις κατά πόσον αυτές είναι πράγματι προϊόν ελεύθερης βούλησης ή εκ των πραγμάτων προϊόν εκβιαστικού διλήμματος. ● Αναφέρεται επίσης στον νόμο Μηταράκη 4686/2020 που καθιστά κανόνα την κράτηση, όταν η ευρωπαϊκή Οδηγία Επιστροφών προβλέπει ότι η κράτηση αποτελεί την εξαίρεση και εκφράζει την αντίρρησή του στη συνεχιζόμενη κράτηση ανθρώπων που δεν μπορούν να απελαθούν.

Σημαντική μείωση των αναγκαστικών απελάσεων κατά περίπου 25% μετά το 2020 καταγράφει η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις αναγκαστικές επιστροφές, ενώ επισημαίνει ότι από τις 3.276 απελάσεις το 2021 (και τις 3.660 το 2020), το 80% αφορούν απελάσεις προς την Αλβανία.

Την ίδια στιγμή, μικρός παραμένει και ο αριθμός των λεγόμενων εθελούσιων απελάσεων, αυτών δηλαδή που συμμετείχαν στο πρόγραμμα επιδοτούμενης απέλασης που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (2.737 το 2021, 2.565 το 2020) ή των λεγόμενων οικειοθελών, όσων δηλαδή θέλησαν να εγκαταλείψουν μόνοι τους τη χώρα (1.000 το 2021, 926 το 2020), αν και ο Συνήγορος διατηρεί επιφυλάξεις κατά πόσον αυτές οι επιστροφές είναι πράγματι προϊόν ελεύθερης βούλησης ή εκ των πραγμάτων προϊόν εκβιαστικού διλήμματος.

Λανθασμένη στόχευση

Οι μειωμένοι αριθμοί απελάσεων, φαινόμενο που συναντάται πανευρωπαϊκά, αντανακλούν προφανώς τη λανθασμένη στόχευση της ευρωπαϊκής και ελληνικής πολιτικής σε απελάσεις που, εκτός από απάνθρωπες και παράνομες, αποδεικνύονται και ανέφικτες, παρόλο που απορροφούν μεγάλα ποσά ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο Συνήγορος εκφράζει την αντίρρησή του στη συνεχιζόμενη κράτηση ανθρώπων που δεν μπορούν να απελαθούν, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών, αλλά και όσων υπόκεινται σε απελάσεις δυνάμει της ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης, καθώς από τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία έχει παγώσει την αποδοχή απελαθέντων από την Ελλάδα και ζητά την άμεση διακοπή της κράτησης και την αναστολή της απόφασης απέλασης.

Σημειώνει ότι, ενώ μειώνεται ο αριθμός των απελάσεων, παραμένει στα ίδια επίπεδα ή και αυξανόμενος ο αριθμός των κρατούμενων προς απέλαση (3.072 κρατούμενοι το 2021, εκ των οποίων οι 674 σε αστυνομικά τμήματα, 3.944 κρατούμενοι το 2020, εκ των οποίων 1.229 σε αστυνομικά τμήματα). Αν και η κυβέρνηση επαίρεται ότι μείωσε σημαντικά τον αριθμό των διοικητικά κρατούμενων σε αστυνομικά τμήματα, οι αριθμοί δείχνουν ότι οι αριθμοί κινούνται λίγο κάτω από τα επίπεδα των ετών πριν από το 2019, ενώ στο ενδιάμεσο ο αριθμός είχε εκτοξευτεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ο Συνήγορος σημειώνει επίσης ότι ο νόμος Μηταράκη 4686/2020 που καθιστά κανόνα την κράτηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή Οδηγία Επιστροφών, η οποία προβλέπει ότι η κράτηση αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Υπογραμμίζει ότι καταστρατηγεί τον νόμο η κράτηση των νεοεισερχόμενων του Εβρου στο προαναχωρησιακό κέντρο του Φυλακίου αντί του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπως και η μεταφορά των ναυαγών των νησιών στην Αμυγδαλέζα αντί για κατάλληλα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας.

Η έκθεση διαπιστώνει από τις δειγματοληπτικές επισκέψεις σε Προαναχωρησιακά Κέντρα και αστυνομικά τμήματα ότι γίνονται προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών, ωστόσο παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης διερμηνείας και η μη χορήγηση τηλεκάρτας στους κρατούμενους, που θα διευκόλυνε την επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο.

Επαναπροωθήσεις

Σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις, σημειώνει ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας χειρίζεται δύο αναφορές που του μεταβιβάστηκαν από τον Μηχανισμό Αναφορών της Frontex. Eπισημαίνει ότι έχει γίνει δεκτή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η προσφυγή 10 Σύρων που είχαν απελαθεί χωρίς να καταγραφεί το αίτημά τους για άσυλο από τη Λέρο τον Οκτώβριο του 2016, ύστερα από την αποτυχία της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης και της ΕΛ.ΑΣ. να διαπιστώσουν ευθύνες για τη μη καταγραφή του αιτήματος.

Τέλος, επισημαίνει τις εγγυήσεις που ζητούνται από τους υφιστάμενους μηχανισμούς ελέγχου προκειμένου να αναλάβουν τη λειτουργία της επιτήρησης των παραβιάσεων στα σύνορα (ρόλο που έχει αναθέσει η κυβέρνηση στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, χωρίς να έχει θεσμοθετήσει καμία από τις εγγυήσεις αυτές): πραγματική λειτουργική ανεξαρτησία, διαφάνεια μέσω δημόσιων εκθέσεων, ευρύτητα αρμοδιότητας σε κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατάλληλο, επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, επάρκεια οικονομικών πόρων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αμηχανία για τις επαναπροωθήσεις
Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αφήνει έντονη την εντύπωση ότι επιχειρείται συγκάλυψη βαρύτατων παρανομιών εκ μέρους κρατικών αρχών.
Αμηχανία για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία
Κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ ζητούν τα ρέστα για τους 38 του Εβρου, προσπαθούν να κατασκευάσουν εσωτερικούς εχθρούς και συγκαλύπτουν τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις.
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ηχηρό ράπισμα για κράτος δικαίου και επαναπροωθήσεις
Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch διαπιστώνει σοβαρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα το 2022, ιδίως στις παράνομες επιχειρήσεις «αποτροπής» στα σύνορα.
Ηχηρό ράπισμα για κράτος δικαίου και επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ο Παντού είναι δικό μας παιδί. Πρέπει να ζήσει ανάμεσά μας»
Οι υπεύθυνοι του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Κορίνθου, συμμαθητές και καθηγητές του Παντού, αλληλέγγυες οργανώσεις και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αξιώνουν να δοθεί άσυλο στο προσφυγόπουλο από το Κονγκό.
«Ο Παντού είναι δικό μας παιδί. Πρέπει να ζήσει ανάμεσά μας»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δικαστικής παραπομπής της χώρας μας για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις.
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εμμεση παραδοχή για τον Εβρο
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ελληνικές αρχές όχι μόνο δεν επιχείρησαν να διασώσουν την ομάδα των προσφύγων, αλλά και ότι τους εμπόδισαν στην προσπάθειά τους να...
Εμμεση παραδοχή για τον Εβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας