• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.5°C / 24.4°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.0°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.5°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  0 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  3 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.5°C / 25.5°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 25.4°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.3°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  81%

Οι πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί από τα ξημερώματα της Τρίτης σε νησίδα του Εβρου πέρασαν στην ελληνική όχθη για τρίτη φορά την Παρασκευή, 6 Μαΐου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πρόσφυγες σε διασταυρούμενα πυρά στις νησίδες του Εβρου

 • A-
 • A+
Καταγγελίες για άγριες επιχειρήσεις επαναπροώθησης με σφαίρες, ξύλο και βασανιστήρια. ● Πέντε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων έχει εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον τελευταίο μήνα, ενώ εκκρεμεί και έκτη αίτηση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες για ομάδα 14 ατόμων που έχει εγκλωβιστεί. ● Καταγγελίες και για σεξουαλική κακοποίηση από την τουρκική πλευρά.

upd: Στην ελληνική όχθη για τρίτη φορά

Οι πρόσφυγες από την ομάδα των 40 Σύρων που είχαν επαναπροωθηθεί βίαια δύο φορές στην Τουρκία, μία τη Μεγάλη Τετάρτη και άλλη μία τη Δευτέρα του Πάσχα, ύστερα από την κράτησή τους στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Νέο Χειμώνιο, πέρασαν την Παρασκευή το πρωί στην ελληνική όχθη. 

Από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης βρίσκονταν σε νησίδα του Εβρου, μαζί με άλλη ομάδα αποτελούμενη από 13 Παλαιστινίους και έναν Σύρο, οι οποίοι έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μέσω της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Χτες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε παράταση δύο εβδομάδων στην περίοδο ισχύος των ασφαλιστικών μέτρων και για τους 40 Σύρους που έληγε χτες. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην απομακρύνει τους πρόσφυγες από την Ελλάδα και να τους διασφαλίσει τροφή, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εισαγγελέας Ορεστιάδας έχει δώσει εντολή στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας να κάνει επιχείρηση εντοπισμού των προσφύγων και να φροντίσει για την υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες υποδοχής και ασύλου.  

Το γεωγραφικό στίγμα που έστειλαν οι πρόσφυγες το πρωί της Παρασκευής μέσω της εφαρμογής Google Eartt Live τους δείχνει στην ελληνική όχθη του Εβρου


Δεν έχει τέλος η περιπέτεια δεκάδων προσφύγων που τις τελευταίες εβδομάδες εγκαταλείπονται δυο και τρεις φορές σε νησίδες στον Εβρο από τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές με τη βία, συχνά και με πραγματικά πυρά. Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εξαιρετικά φειδωλό μέχρι χτες στην έγκριση ασφαλιστικών μέτρων, τώρα κάνει δεκτές τη μία μετά την άλλη τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των προσφύγων στον Εβρο και ζητά από τις ελληνικές αρχές να μην τους απομακρύνουν από τη χώρα, αλλά να τους διασφαλίσουν τροφή, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εγκρίνει τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες πέντε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν ομάδες προσφύγων μέσω του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ). Χτες η οργάνωση κατέθεσε και έκτη αίτηση για νέα ομάδα προσφύγων, που εγκαταλείφθηκαν την Τρίτη τα ξημερώματα από τις τουρκικές αρχές σε νησίδα του Εβρου, όπου παραμένουν. Πρόκειται για 13 Παλαιστίνιους και έναν Σύρο.

Μαζί μ’ αυτούς, στην ίδια νησίδα οδηγήθηκαν και παραμένουν οι περισσότεροι από την ομάδα των περίπου 40 Σύρων προσφύγων που είχαν επαναπροωθηθεί για δεύτερη φορά στην Τουρκία τη Δευτέρα του Πάσχα, αφού είχαν συλληφθεί άτυπα την ίδια μέρα και είχαν κρατηθεί στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Νέο Χειμώνιο. Την ώρα που οι πρόσφυγες έστελναν το γεωγραφικό στίγμα που τους έδειχνε στο Νέο Χειμώνιο, οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούν να τους εντοπίσουν, εμπαίζοντας απροκάλυπτα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και παραβιάζοντας ευθέως την εντολή που είχε εκδώσει τη Μεγάλη Πέμπτη, όταν οι ίδιοι είχαν εγκλωβιστεί ξανά σε νησίδα και είχαν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία.

Οι πρόσφυγες περιγράφουν στο ΕΣΠ πώς πέθανε αβοήθητη στη νησίδα η 55χρονη Φατίμα Σέικ Ρασίντ, 55 ετών, πριν την πρώτη επαναπροώθηση, καθώς έπασχε από νεφρική ανεπάρκεια και δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αιμοκάθαρση, με αποτέλεσμα να πρηστεί ολόκληρο το κορμί της. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που βρίσκονται σε επαφή με την ομάδα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης επαναπροώθησης, τους επισκέφτηκαν στη νησίδα 15 κομάντο από την ελληνική πλευρά με μαύρα ρούχα και εφοδιασμένοι με κοντάρια, τους χτύπησαν ανελέητα, ακόμα και τα παιδιά και τις γυναίκες, έκαψαν τα πράγματά τους και τους οδήγησαν στο τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στο Νέο Χειμώνιο.

Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν επίσης ότι οι ελληνικές αρχές τούς ανάγκασαν να ξεγυμνωθούν και τους έβγαζαν γυμνούς φωτογραφία. Δυο πρόσφυγες νοσηλεύτηκαν στην Τουρκία με τραύματα ο ένας στο κεφάλι και ο άλλος στο χέρι από τα χτυπήματα. Στη διάθεση της «Εφ.Συν.» βρίσκονται φωτογραφίες που έστειλαν οι πρόσφυγες από τα σημάδια της βίας στο σώμα τους.

Οπως λένε, παρέμειναν στην Τουρκία μιάμιση εβδομάδα και ξαναβρέθηκαν την Τρίτη στη νησίδα όπου βρίσκονται τώρα, καθώς η συνέχιση της παραμονής τους στην Τουρκία τούς βάζει σε κίνδυνο επαναπροώθησής τους στη Συρία, όπως τους απειλούν οι τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που βρίσκονται σε επικοινωνία με την ομάδα, οι οποίες διασταυρώνονται με τις πληροφορίες που έχει το ΕΣΠ, όσο παρέμεναν στην τουρκική όχθη για να περάσουν στη νησίδα είδαν άλλη ομάδα προσφύγων να βρίσκεται στο μέσο πυροβολισμών από την τουρκική και την ελληνική πλευρά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι συνοροφύλακες πυροβολούσαν για εκφοβισμό στον αέρα προκειμένου να τους αναγκάσουν να προχωρήσουν προς τη νησίδα, ενώ η ελληνική πλευρά απάντησε με σφαίρες από καουτσούκ, οι οποίες πέτυχαν κάποιους από τους πρόσφυγες και τους τραυμάτισαν ελαφρά.

Αγνοούνταν ένα μήνα

Στο μεταξύ, εντοπίστηκαν τα ίχνη άλλης ομάδας προσφύγων που είχαν είχαν εγκλωβιστεί στα μέσα Απριλίου σε νησίδα στον Εβρο και είχαν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η αίτηση είχε γίνει δεκτή, αλλά οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούσαν να τους εντοπίσουν και χάθηκε κάθε επικοινωνία μαζί τους στις 14 Απριλίου.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες της ομάδας ξαναεμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε άλλη νησίδα του Εβρου, μαζί με άλλους 12 Σύρους, για τους οποίους υποβλήθηκε ξεχωριστή αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και έχει γίνει δεκτή. Οι πρόσφυγες της αρχικής ομάδας καταγγέλλουν ότι επαναπροωθήθηκαν βίαια στις 14 Απριλίου από τις ελληνικές αρχές στην Τουρκία. Αναφέρουν ότι ανάμεσά τους βρίσκεται ένα κορίτσι με αναπνευστικό πρόβλημα που παίρνει οξυγόνο από συσκευή και ένα βρέφος ενός μήνα που δεν έχει πρόσβαση σε τροφή.

Η επικοινωνία μαζί τους διακόπηκε για μερικές μέρες και επανήλθε προχθές. Οι πρόσφυγες ενημέρωσαν το ΕΣΠ, στέλνοντας οπτικό υλικό, ότι το Σάββατο οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να στείλουν δυο ακυβέρνητες φουσκωτές βάρκες προς τη νησίδα για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες, ενώ το βίντεο δείχνει ότι στην ελληνική όχθη τούς περιμένει ασθενοφόρο. Ωστόσο οι βάρκες δεν κατάφεραν να φτάσουν στη νησίδα, με αποτέλεσμα να τους συλλάβουν Τούρκοι συνοροφύλακες, που τους οδήγησαν στην Τουρκία, χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και χτύπησαν βίαια όσους επιχείρησαν να αντισταθούν, ενώ προχώρησαν και σε σεξουαλική κακοποίηση.

Για την ομάδα των προσφύγων έχει επιληφθεί η Εισαγγελία Ορεστιάδας, δίνοντας εντολή στην αστυνομία για τον εντοπισμό τους και την υπαγωγή τους στις νόμιμες διαδικασίες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πάνω από 50 καταγγελίες επαναπροωθήσεων διερευνά ο Συνήγορος του Πολίτη
Απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και στα όργανα εσωτερικού ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τις καταγγελίες.
Πάνω από 50 καταγγελίες επαναπροωθήσεων διερευνά ο Συνήγορος του Πολίτη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
SOS για 28 πρόσφυγες σε νησίδα του Εβρου
Εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Εβρου βρίσκονται από μέρες 28 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 7 γυναίκες και 8 παιδιά, το ένα από τα οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση.
SOS για 28 πρόσφυγες σε νησίδα του Εβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εβρος: επαναπροώθηση χωρίς όρια και προσχήματα
Αστυνομικές πηγές απαντούσαν άλλοτε ότι δεν υπάρχει κινητοποίηση για εντοπισμό και άλλοτε ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες, παρότι διέθεταν το γεωγραφικό τους στίγμα.
Εβρος: επαναπροώθηση χωρίς όρια και προσχήματα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανυπακοή και επαναπροώθηση
Οι ελληνικές αρχές όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν με τη δικαστική απόφαση να μην απομακρύνουν από την Ελλάδα τους 40 πρόσφυγες στον Εβρο και να τους διασφαλίσουν άμεσα νερό, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και...
Ανυπακοή και επαναπροώθηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας