• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.2°C
  3 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.4°C / 1.2°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  4 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -1.2°C
  2 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 3.8°C / 8.8°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  6 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.0°C / 1.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  1°C 0.8°C / 3.6°C
  1 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -0.8°C / 0.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  68%

Ο Σαϊντού Καμαρά στο σχολείο του στον Αγιο Δημήτριο

Μ.-Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Σαϊντού μένει εδώ, τα άλλα παιδιά, όμως;

 • A-
 • A+
Τη χορήγηση ασύλου στον 18χρονο αριστούχο μαθητή από τη Γουινέα αποφάσισε η Αρχή Προσφυγών, δίνοντας ελπίδες σε εκατοντάδες άλλα προσφυγόπουλα ότι μπορεί να ανοίξει ένας δρόμος για την παραμονή τους στη χώρα μας •Η θετική απόφαση είναι αποτέλεσμα του τεράστιου κύματος αλληλεγγύης που αγκάλιασε τον Σαϊντού κι έκανε γνωστή την υπόθεσή του στην επικράτεια.

Στην Ελλάδα θα παραμείνει ο αριστούχος μαθητής από το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, Σαϊντού Καμαρά, καθώς η Αρχή Προσφυγών έκανε δεκτό το αίτημά του για χορήγηση ασύλου (σε δεύτερο βαθμό) την Παρασκευή. Ετσι ο 18χρονος θα καταφέρει να σπουδάσει και να έχει μια νέα ευκαιρία στη χώρα μας, όμως δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο για εκατοντάδες ασυνόδευτους ανήλικους που φτάνουν στην ενηλικίωση και βρίσκονται σε ένα νομικό κενό αντιμέτωποι με μια εχθρική νομοθεσία, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που βρήκε ο Σαϊντού.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε υποδεχτεί στο γραφείο του, προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους, τον νεαρό Σαϊντού Καμαρά, όμως την ίδια ώρα η κυβέρνηση έκανε σκληρότερες τις συνθήκες για την παραμονή των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Την απόφαση που αρχικά ανακοινώθηκε από πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και έπειτα έφτασε στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά οι συμμαθητές και οι δάσκαλοι του Σαϊντού.

Σχολιάζοντας στην «Εφ.Συν.» την απόφαση ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Κακλαμάνος, μας μίλησε για ένα πανηγυρικό κλίμα: «Υπάρχει μια αίσθηση δικαίωσης στο σχολείο και την τοπική κοινωνία για την κινητοποίηση που κάναμε. Η συμβουλή μου προς τους μαθητές μου είναι να αγωνίζονται και να διεκδικούν στη ζωή τους» αναφέρει.

Πέρα όμως από το θετικό γεγονός ότι ο 18χρονος θα μπορέσει να κυνηγήσει τα όνειρά του, παραμένουν τα σοβαρά ερωτήματα για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να υποδέχεται στο γραφείο του τον νεαρό που γεννήθηκε στη Γουινέα. Εξάλλου με τις πρόσφατες μεταβολές στη μεταναστευτική νομοθεσία επί το αυστηρότερο, οι συνθήκες και η μεταχείριση για τους ασυνόδευτους ανήλικους που ενηλικιώνονται είναι πολύ πιο σκληρές για όσους δεν έχουν την τύχη να βιώσουν αλληλεγγύη όμοια με αυτή που γνώρισε ο Σαϊντού.

Τη νομική και την ουσιαστική βάση του ζητήματος θέτει η Νικολάια Τριανταφύλλου, δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Σαϊντού και εργάζεται στη ΜΚΟ IRC Hellas. Σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου, η χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος στον Σαϊντού αποτελεί την αρχή για να ανοίξει ένας δρόμος και για τα υπόλοιπα παιδιά. Το ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή καταδεικνύεται άλλωστε από το μεγάλο κύμα συμπαράστασης στον 18χρονο από όλη την ελληνική κοινωνία, με τις αλλαγές στο πλαίσιο ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής να μην μπορούν να καθυστερήσουν καθώς πολλά παιδιά βρίσκονται στην ίδια θέση με τον Σαϊντού.

«Η κατάργηση της παραπομπής από τις Επιτροπές Προσφυγών για άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους το 2020 έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό και έκθετους πολλούς αιτούντες/σες διεθνή προστασία που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, έχουν ενταχθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Ειδικότερα σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να χτίσουν τα θεμέλια για το μέλλον τους, σε περίπτωση που η διοίκηση κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας, τότε δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη διαμονή τους στη χώρα. Η ύπαρξη θεσμοθετημένης συμπληρωματικής προστασίας επιτάσσεται με βάση υποχρεώσεις διεθνών συμβάσεων, που αφορούν κυρίως την τήρηση της αρχής μη επαναπροώθησης και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού» αναφέρει η κ. Τριανταφύλλου σε δήλωσή της στην «Εφ.Συν.».

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση υποδέχτηκε την εξέλιξη η ΜΚΟ IRC Hellas που φιλοξενούσε σε διαμέρισμα τον Σαϊντού ώς την ενηλικίωσή του στις 25 Φεβρουαρίου. «Χαιρόμαστε πολύ που η υπόθεση του Σαϊντού είχε θετική κατάληξη και ο ίδιος πλέον νιώθει ασφαλής στην Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια αβεβαιότητας. Είναι η στιγμή να εκκινήσει η συζήτηση για παρόμοιες υποθέσεις παιδιών που ενηλικιώνονται και αναγκάζονται να εκτεθούν σε επικίνδυνες συνθήκες, εγκαταλείποντας τη χώρα» δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, διευθύντρια της International Rescue Committee - IRC Hellas.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Ο Παντού είναι δικό μας παιδί. Πρέπει να ζήσει ανάμεσά μας»
Οι υπεύθυνοι του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Κορίνθου, συμμαθητές και καθηγητές του Παντού, αλληλέγγυες οργανώσεις και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αξιώνουν να δοθεί άσυλο στο προσφυγόπουλο από το Κονγκό.
«Ο Παντού είναι δικό μας παιδί. Πρέπει να ζήσει ανάμεσά μας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μένουν εκτός σχολείου τα παιδιά του Ελαιώνα
Οικογένειες έχουν αρχίσει και μετακινούνται ενόψει του κλεισίματος της δομής και 263 προσφυγόπουλα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη διακοπή της φοίτησής τους στο σχολείο.
Μένουν εκτός σχολείου τα παιδιά του Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Για όλους τους Σαϊντού!»
Δεκάδες συμμαθητές και φίλοι του 18χρονου πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά από τη Γουινέα τον συνόδευσαν στην Αρχή Προσφυγών, όπου εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο.
«Για όλους τους Σαϊντού!»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τσάι και συμπάθεια για τον Σαϊντού
Ο Κυρ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον μαθητή που κινδυνεύει με απέλαση και εξέφρασε το ενδιαφέρον του, αλλά είναι η κυβέρνησή του που κατάργησε τις άδειες διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους
Τσάι και συμπάθεια για τον Σαϊντού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρόσφυγες στο… πουθενά
Επιστολή στον Ν. Μηταράκη προκειμένου να βρεθεί τροφή και στέγη για τους 130 πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από την άτυπη δομή στα Σφαγεία της Ρόδου.
Πρόσφυγες στο… πουθενά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οδύσσεια χωρίς τέλος
Σαν κλοτσοσκούφια φαίνεται πως μεταχειρίζεται το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που καταφτάνουν στην Αθήνα από τα ΚΥΤ των νησιών.
Οδύσσεια χωρίς τέλος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας