Στην Ελλάδα θα παραμείνει ο αριστούχος μαθητής από το 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου, Σαϊντού Καμαρά, καθώς η Αρχή Προσφυγών έκανε δεκτό το αίτημά του για χορήγηση ασύλου (σε δεύτερο βαθμό) την Παρασκευή. Ετσι ο 18χρονος θα καταφέρει να σπουδάσει και να έχει μια νέα ευκαιρία στη χώρα μας, όμως δεν ισχύει ακριβώς το ίδιο για εκατοντάδες ασυνόδευτους ανήλικους που φτάνουν στην ενηλικίωση και βρίσκονται σε ένα νομικό κενό αντιμέτωποι με μια εχθρική νομοθεσία, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση που βρήκε ο Σαϊντού.
Την απόφαση που αρχικά ανακοινώθηκε από πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και έπειτα έφτασε στον ίδιο τον ενδιαφερόμενο υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά οι συμμαθητές και οι δάσκαλοι του Σαϊντού.
Σχολιάζοντας στην «Εφ.Συν.» την απόφαση ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Κακλαμάνος, μας μίλησε για ένα πανηγυρικό κλίμα: «Υπάρχει μια αίσθηση δικαίωσης στο σχολείο και την τοπική κοινωνία για την κινητοποίηση που κάναμε. Η συμβουλή μου προς τους μαθητές μου είναι να αγωνίζονται και να διεκδικούν στη ζωή τους» αναφέρει.
Πέρα όμως από το θετικό γεγονός ότι ο 18χρονος θα μπορέσει να κυνηγήσει τα όνειρά του, παραμένουν τα σοβαρά ερωτήματα για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να υποδέχεται στο γραφείο του τον νεαρό που γεννήθηκε στη Γουινέα. Εξάλλου με τις πρόσφατες μεταβολές στη μεταναστευτική νομοθεσία επί το αυστηρότερο, οι συνθήκες και η μεταχείριση για τους ασυνόδευτους ανήλικους που ενηλικιώνονται είναι πολύ πιο σκληρές για όσους δεν έχουν την τύχη να βιώσουν αλληλεγγύη όμοια με αυτή που γνώρισε ο Σαϊντού.
Τη νομική και την ουσιαστική βάση του ζητήματος θέτει η Νικολάια Τριανταφύλλου, δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Σαϊντού και εργάζεται στη ΜΚΟ IRC Hellas. Σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου, η χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος στον Σαϊντού αποτελεί την αρχή για να ανοίξει ένας δρόμος και για τα υπόλοιπα παιδιά. Το ότι έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή καταδεικνύεται άλλωστε από το μεγάλο κύμα συμπαράστασης στον 18χρονο από όλη την ελληνική κοινωνία, με τις αλλαγές στο πλαίσιο ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής να μην μπορούν να καθυστερήσουν καθώς πολλά παιδιά βρίσκονται στην ίδια θέση με τον Σαϊντού.
«Η κατάργηση της παραπομπής από τις Επιτροπές Προσφυγών για άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους το 2020 έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό και έκθετους πολλούς αιτούντες/σες διεθνή προστασία που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα, έχουν ενταχθεί πλήρως στην ελληνική κοινωνία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Ειδικότερα σε σχέση με τα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να χτίσουν τα θεμέλια για το μέλλον τους, σε περίπτωση που η διοίκηση κρίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση διεθνούς προστασίας, τότε δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τη διαμονή τους στη χώρα. Η ύπαρξη θεσμοθετημένης συμπληρωματικής προστασίας επιτάσσεται με βάση υποχρεώσεις διεθνών συμβάσεων, που αφορούν κυρίως την τήρηση της αρχής μη επαναπροώθησης και το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού» αναφέρει η κ. Τριανταφύλλου σε δήλωσή της στην «Εφ.Συν.».
Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση υποδέχτηκε την εξέλιξη η ΜΚΟ IRC Hellas που φιλοξενούσε σε διαμέρισμα τον Σαϊντού ώς την ενηλικίωσή του στις 25 Φεβρουαρίου. «Χαιρόμαστε πολύ που η υπόθεση του Σαϊντού είχε θετική κατάληξη και ο ίδιος πλέον νιώθει ασφαλής στην Ελλάδα έπειτα από τρία χρόνια αβεβαιότητας. Είναι η στιγμή να εκκινήσει η συζήτηση για παρόμοιες υποθέσεις παιδιών που ενηλικιώνονται και αναγκάζονται να εκτεθούν σε επικίνδυνες συνθήκες, εγκαταλείποντας τη χώρα» δήλωσε η Δήμητρα Καλογεροπούλου, διευθύντρια της International Rescue Committee - IRC Hellas.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας