• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 32.4°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.2°C / 31.0°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 33.2°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 25.5°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.5°C
  3 BF
  78%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 30.0°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 26.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  3 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  0 BF
  29%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.4°C / 32.7°C
  2 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.5°C
  2 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  4 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 28.9°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  0 BF
  50%

«Η ελευθερία του Τύπου και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης είναι ίσως ο τομέας που έχει υποφέρει περισσότερο τα τελευταία χρόνια», επισημαίνουν οι οργανώσεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστολή - καταπέλτης στην Ε.Ε. για την Ελλάδα

 • A-
 • A+
Δώδεκα οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και ανεξάρτητοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί έστειλαν χθες κοινή επιστολή στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα και στην Επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Με αφορμή τις πάνω από 200 σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα το 2021, δώδεκα οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και ανεξάρτητοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί αποφάσισαν να στείλουν χθες κοινή επιστολή προς την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια επίτροπο Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, καθώς και στα μέλη της Επιτροπής LIBE του Ευρωκοινοβουλίου. Εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για την προβληματική προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης σε ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων, κράτους δικαίου και δημοκρατίας και καλούν την επίτροπο να στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να υπερασπιστεί όλους τους πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και να προστατεύσει τα δικαιώματά τους.

Τα θέματα που θίγονται αναλυτικά στην επιστολή συνοψίζουν την άκρως ανησυχητική και επιδεινούμενη πορεία της χώρας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη σε κρίσιμους τομείς, όπως: ελευθερία του Τύπου και ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, έλλειψη διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και το δικαίωμα στην πληροφόρηση, πολυάριθμες αγωγές (SLAPP) εναντίον δημοσιογράφων και η χαμηλή θέση της Ελλάδας στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου, απουσία νομικής προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), παράνομη αστυνομική βία (τουλάχιστον 34 καταγεγραμμένα περιστατικά μέσα στο 2021, πλήθος ρατσιστικών περιπτώσεων), δικαιώματα προσφύγων και αιτούντων άσυλο (επαναπροωθήσεις, εξευτελιστική συμπεριφορά σε αιτούντες άσυλο κ.ά.), μετατροπή των συνοριακών περιοχών σε «de facto ζώνη ασυδοσίας», δικαιώματα υπηκόων τρίτων χωρών (δραματικές αλλαγές στη διαδικασία πολιτογράφησης και στην απόκτηση ιθαγένειας εξαιτίας του νόμου 4735/2020), εκτεταμένη χρήση τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και άσχετων τροπολογιών σε νομοσχέδια που ψηφίζονται, απαγόρευση διαδηλώσεων, νομική ασυλία στα μέλη των επιτροπών σε σχέση με την πανδημία, προβληματικά ζητήματα ως προς την υποβολή και τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες», αύξηση των καταγγελιών για παραβιάσεις των δικαιωμάτων κρατουμένων και βέβαια συνολικά το σύστημα δικαιοσύνης στη χώρα.

«Η ελευθερία του Τύπου και η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης είναι ίσως ο τομέας που έχει υποφέρει περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Ο άκρως μεροληπτικός και αδιαφανής τρόπος με τον οποίο διανεμήθηκαν τα κονδύλια από την ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι”, η παράνομη παρακολούθηση από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες των δημοσιογράφων Σταύρου Μαλιχούδη και Θανάση Κουκάκη, ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός υποθέσεων SLAPP κατά δημοσιογράφων, η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ καθώς και οι απειλές κατά του Κώστα Βαξεβάνη αποκαλύπτουν ότι η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται σε δεινή κατάσταση στη χώρα», επισημαίνουν οι οργανώσεις.

Ως προς τη νομοθετική διαδικασία, υπογραμμίζεται πως από τον Ιούλιο του 2019 ώς τον Σεπτέμβριο του 2021 κατατέθηκαν συνολικά 377 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 244 (64%) ήταν εκπρόθεσμες. Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των τροπολογιών παρανόμως ρυθμίζει θέματα άσχετα με τα κύρια αντικείμενα των νομοσχεδίων. Για τους πληροφοριοδότες επισημαίνεται πως ακόμα η Ελλάδα δεν έχει μεταφέρει την οδηγία 2019/1937 της Ε.Ε. σχετικά με την προστασία τους. Ως προς το σύστημα Δικαιοσύνης, οι οργανώσεις επισημαίνουν την καθυστέρηση στην εκδίκαση και κυρίως στην έκδοση αποφάσεων, αλλά στέκονται ιδιαίτερα στις συνεχείς τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα μεταξύ 2019 και 2021 με τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς νόμους.

Tην επιστολή (ολόκληρη στην efsyn.gr) υπογράφουν οι οργανώσεις και τα ανεξάρτητα μέσα: Vouliwatch, Generation 2.0, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, HIAS Greece, HumanRights360, Inter Alia, The Manifold, Mediterranean Institute for Investigative Reporting, The Press Project, Reporters United, Σημείο για τη Μελέτη και Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς και Solomon.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Μόνο στην Ελλάδα αισθάνομαι ασφαλής»
Η Μαρία Εφίμοβα, τραπεζικός από τη Μάλτα, αποκάλυψε στοιχεία για σκάνδαλο εταιρείας της συζύγου του πρωθυπουργού της χώρας στη Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια, που βρέθηκε δολοφονημένη πριν λίγους μήνες. Στις 14...
«Μόνο στην Ελλάδα αισθάνομαι ασφαλής»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
Οχι μόνο δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της κυβέρνησης να λειτουργούν 2.500 θέσεις φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στο τέλος του 2017, αλλά οι θέσεις μειώθηκαν σε σχέση με το 2016. Αυξήθηκαν...
Μειώθηκαν οι θέσεις για ανήλικους πρόσφυγες, αυξήθηκαν οι κρατούμενοι
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πρωτοφανής απόφαση έκδοσης
Το Συμβούλιο Εφετών Β. Αιγαίου ικανοποίησε το αίτημα της Τουρκίας για επιστροφή του Κούρδου φοιτητή Ιατρικής και αγωνιστή Feyyaz Bayram, που βαρύνεται με την απίθανη κατηγορία ότι «υποκίνησε διαδήλωση» στη...
Πρωτοφανής απόφαση έκδοσης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει -σε αντίφαση με... τον εαυτό του- τις παραβιάσεις που υφίστανται οι οικογένειες προσφύγων που παραμένουν χωρισμένες λόγω του ελληνογερμανικού πλαφόν, οι...
Οικογένειες χωρισμένες; Κανένα πρόβλημα για την Κομισιόν...
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Καταργήστε την κράτηση»
Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την τάση ποινικοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών σε όλη την Ευρώπη με βασικό όχημα την κράτηση εκφράζει ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης,...
«Καταργήστε την κράτηση»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΕΟ ΚΚΕ: «Με τις ευλογίες της EE οι απολύσεις εργαζόμενων στις δομές προσφύγων και τις υπηρεσίες ασύλου»
H Επιτροπή δηλώνει "αναρμόδια" και παραπέμπει στις ελληνικές αρχές ως τις μόνες αρμόδιες όσον αφορά το αίτημα για δημιουργία ενός κρατικού φορέα διαχείρισης των αιτήσεων ασύλου και φιλοξενίας» λέει το ΚΚΕ.
ΕΟ ΚΚΕ: «Με τις ευλογίες της EE οι απολύσεις εργαζόμενων στις δομές προσφύγων και τις υπηρεσίες ασύλου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας