• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.1°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -0.6°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.8°C
  6 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.5°C
  4 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 3.8°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  61%
Πρόσφυγες από την ομάδα των περίπου 40 Σύρων, που βρίσκεται για τέταρτη μέρα σε άλλη νησίδα από εκείνη που έχουν εγκλωβιστεί περισσότεροι από 30 Σύροι

Καμία κινητοποίηση για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες του Έβρου, παρά την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

 • A-
 • A+

Εγκλωβισμένοι σε διαφορετικές νησίδες στον Εβρο παραμένουν εδώ και μέρες δύο ομάδες Σύρων προσφύγων σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή τους, αλλά μέχρι αργά το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης.

Η αδράνεια των ελληνικών αρχών έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης, που υποχρεώνει την Ελλάδα να τους παρέχει άμεσα νερό, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου. 

Το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν πρόσφυγες της μίας ομάδας μέσω της οργάνωσης Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΣΠ, η ομάδα αποτελείται από 46 Σύρους πρόσφυγες, ανάμεσά τους 10 ανήλικοι. Η οργάνωση ζήτησε τη Δευτέρα από τις ελληνικές αρχές να κινητοποιηθούν άμεσα για τη διάσωσή τους, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση, ενώ δεν έχει γίνει γνωστή καμία ενέργεια συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Αλλη μια ομάδα περίπου 40 Σύρων, ανάμεσά τους 12 ανήλικοι, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε άλλη νησίδα του Εβρου για τέταρτη μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στην «Εφ.Συν.» το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης από ανθρώπους που επικοινωνούν με την ομάδα. Η «Εφ.Συν.» δημοσιοποίησε το ίδιο βράδυ τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα της και ενημέρωσε οργανώσεις δικαιωμάτων, οι οποίες επικοινώνησαν το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης με την ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας της να πραγματοποιήσει άμεσα επιχείρηση διάσωσης. Μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης δεν έχει γίνει γνωστή κάποια κινητοποίηση των αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, μια γυναίκα που είχε σοβαρό πρόβλημα υγείας στο νεφρό και χρειαζόταν επειγόντως αιμοκάθαρση πέθανε το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης στη νησίδα, ενώ ένα μωρό πέντε μηνών χρειάζεται επειγόντως γάλα.

Τη Μεγάλη Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε επίσης δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και άλλης ομάδας 37 Σύρων προσφύγων, ανάμεσά τους 16 ανήλικοι, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Εβρου την περασμένη εβδομάδα. Το ΕΣΠ είχε ζητήσει έγκαιρα από τις ελληνικές αρχές να κινητοποιηθούν για να τους διασώσουν. Οι αρχές απάντησαν ότι δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν, ενώ στη συνέχεια χάθηκε η επικοινωνία της οργάνωσης μαζί τους και αγνοούνται τα ίχνη τους.

Το ΕΣΠ καλεί τις ελληνικές αρχές «να συμμορφωθούν άμεσα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, πριν τεθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο η υγεία των προσφύγων και πριν θρηνήσουμε θύματα».

H oργάνωση σημειώνει ότι μέσα στο 2022 έχει στείλει στις ελληνικές αρχές 22 παρεμβάσεις για συνολικά τουλάχιστον 230 πρόσφυγες, ανάμεσά τους τουλάχιστον 55 παιδιά, που ήρθαν στην Ελλάδα από τον Εβρο. Στις δέκα περιπτώσεις, οι αρχές είτε δεν απάντησαν είδε απάντησαν ότι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους πρόσφυγες. Για τρεις από αυτές τις περιπτώσεις, το ΕΣΠ πληροφορήθηκε ότι οι ελληνικές αρχές επαναπροώθησαν άτυπα τους πρόσφυγες στην Τουρκία. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερωτήματα για τη νεκρή πρόσφυγα στον Εβρο
Η νεαρή γυναίκα πυροβολήθηκε και έχασε τη ζωή της στην παρέβρια περιοχή Σουφλίου, στην προσπάθειά της μαζί με άλλους 11 πρόσφυγες να περάσει στην Ελλάδα.
Ερωτήματα για τη νεκρή πρόσφυγα στον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες κοντά στο Διδυμότειχο
Οι πρόσφυγες –μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες– ζουν σε αντίξοες συνθήκες, εκτεθειμένοι στη βροχή και το κρύο, κι ενώ επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες.
Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες κοντά στο Διδυμότειχο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
O στρατός εντόπισε αλλά δεν διέσωσε τους εγκλωβισμένους Σύρους στον Έβρο
Λίγες ώρες μετά την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην κυβέρνηση να διασώσει τους Σύρους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στον Έβρο, το πρωί της Τετάρτης εμφανίστηκαν στην ελληνική όχθη οχήματα του...
O στρατός εντόπισε αλλά δεν διέσωσε τους εγκλωβισμένους Σύρους στον Έβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο
«Ανοιχτά σύνορα - όχι άλλοι πνιγμοί στο Αιγαίο - ρίξτε τους φράχτες», τρία συνθήματα, γραμμένα σε πανό στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά, έδωσαν τον τόνο της αντιρατσιστικής κινητοποίησης που έκαναν την...
Κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων στον Εβρο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας