Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
31°C
31.5° 29.2°
2 BF
39%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.0° 27.4°
0 BF
45%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
27.7° 27.0°
0 BF
65%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
78%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
39%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.7° 26.0°
2 BF
36%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
25.6° 22.4°
1 BF
38%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
24°C
24.1° 24.1°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 26.8°
3 BF
68%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.8°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 27.8°
4 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
29.6° 26.7°
0 BF
65%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.9° 28.9°
2 BF
42%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
27°C
28.0° 27.3°
1 BF
32%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.6° 26.7°
1 BF
31%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.8° 27.7°
2 BF
78%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 28.4°
2 BF
42%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.3° 22.3°
0 BF
83%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 26.7°
2 BF
83%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.2° 26.2°
1 BF
37%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα

Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση. Οι αδιαφανείς χειρισμοί της ΕΑΔ προκαλούν εύλογο προβληματισμό σε 25 οργανώσεις από τον χώρο του προσφυγικού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ζητούν να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της ΕΑΔ για τις επαναπροωθήσεις, «προκειμένου να μπορεί να αξιολογηθεί η μεθοδολογία και τα αντίστοιχα πορίσματα αυτής».

Όπως έγινε γνωστό, η ΕΑΔ διερεύνησε τις αποκαλύψεις δημοσιεύματος εννέα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης που συνέλεξαν εκατοντάδες βίντεο από επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, στα 15 από τα οποία αναγνωρίζονται με καλυμμένα πρόσωπα στελέχη ειδικών αποστολών του Λιμενικού (ΜΥΑ, ΚΕΑ, ΟΕΑ).

Σύντομη ανακοίνωση

Όσο διαρκούσε η έρευνα, η ΕΑΔ, λαλίστατη σε άλλες υποθέσεις, απέφυγε να γνωστοποιήσει το οτιδήποτε γι’ αυτήν, παρά τις συστάσεις διεθνών οργανισμών και φορέων δικαιωμάτων που επισήμαιναν ότι η δημοσιότητα σε κάθε στάδιο της έρευνας διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία της. Αλλά, και μετά την ολοκλήρωσή της, η έκθεση παραμένει στα συρτάρια και δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Στη θέση της βγήκε μια σύντομη και γενικόλογη ανακοίνωση, που καταλήγει ότι δεν τεκμηριώθηκαν οι αποκαλύψεις, καθώς ο εργαστηριακός έλεγχος στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποφάνθηκε για τη γνησιότητα των βίντεο. Την ανακοίνωση επανέλαβε αυτούσια στην εβδομαδιαία ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η έρευνα αναδεικνύει τον σεβασμό των ελληνικών αρχών στο ελληνικό και διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, αντί να πλήξει την αξιοπιστία των καταγγελιών που διερεύνησε, η ΕΑΔ κατάφερε να δημιουργήσει ερωτήματα για τη δική της αξιοπιστία.

Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι «η ΕΑΔ απέτυχε να παρέχει απαραίτητες πληροφορίες που θα μπορούσαν να παρέχουν μια απάντηση» και μιλούν για «σωρεία αναπάντητων ερωτημάτων, όπως το αν και σε τι βαθμό έλαβε υπόψη τις 540 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων που έχει καταγράψει η Ύπατη Αρμοστεία [...], για το εύρος των δρώντων στους οποίους απευθύνθηκε για τους σκοπούς της έρευνας, όπως και την ευρύτερη μεθοδολογία».

Οι οργανώσεις (ΕλΕΔΑ, Διεθνής Αμνηστία, ΕΣΠ, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ίριδα, Διοτίμα, Μέλισσα, Συμβίωση, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο, Action for Women, Changemakers Lab, ECHO100PLUS, Europe Must Act, Fenix, HIAS, HumanRights360, Human Rights Legal Project, IHR, IRC, Legal Centre Lesvos, Mobile Info Team, RLS, Still I Rise, The HOME Project) εκφράζουν προβληματισμό για τη συνδρομή που δόθηκε από κεντρική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., «στελέχη της οποίας, όπως και του Λιμενικού, αποτελούν τους φερόμενους ως δράστες των παράνομων επαναπροωθήσεων».

Επισημαίνουν, τέλος, ότι η ΕΑΔ δεν είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή, δεν πληροί τις συστάσεις για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού διερεύνησης των επαναπροωθήσεων και δεν διαθέτει την απαιτούμενη ειδίκευση σε θέματα συνόρων.

Οδηγία Μιγιάτοβιτς

Είναι χαρακτηριστική η Οδηγία που έβγαλε χθες η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, προς τα κράτη-μέλη, «να ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, παίρνοντας, εκτός των άλλων, μέτρα για την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων μηχανισμών επιτήρησης των συνόρων, που είναι κρίσιμα για να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις, να έρθουν στο φως οι παραβιάσεις και να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία».

Σημείωσε ότι το εύρος και η κανονικοποίηση των επαναπροωθήσεων απαιτούν επείγουσα και συντονισμένη δράση από κυβερνήσεις και βουλευτές και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί η απόπειρα περιορισμού του ελέγχου των επαναπροωθήσεων. Μόνο η φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΑΔ έλειπαν από την Οδηγία.

Αποκάλυψη της Human Rights Watch

Σε πρόσφυγες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή αναθέτει η αστυνομία στον Έβρο τη βρόμικη δουλειά της τελικής φάσης της επαναπροώθησης, βάζοντάς τους να οδηγούν με καλυμμένα πρόσωπα τη βάρκα στα τουρκικά παράλια ή μέχρι τη μέση του ποταμού, όπου τους εγκαταλείπουν.

Η μυστική συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με πρόσφυγες, που στοχεύει προφανώς να θολώσει τα νερά σε περίπτωση σοβαρής διερεύνησης, ώστε να αναδειχτούν οι συνεργάτες πρόσφυγες ως δράστες, αποκαλύπτεται σε έκθεση της Human Rights Watch, με τίτλο «Τα πρόσωπά τους ήταν καλυμμένα: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μετανάστες ως βοηθούς της αστυνομίας στις επαναπροωθήσεις».

Η οργάνωση επικαλείται μαρτυρίες 16 επαναπροωθημένων προσφύγων που αναγνώρισαν τη γλώσσα των οδηγών, ένας από τους οποίους τούς εκμυστηρεύτηκε ότι, ύστερα από τρεις μήνες, αποκτούν έγγραφα που τους επιτρέπουν να μετακινούνται στην Ελλάδα και να βγάλουν ταξιδιωτικά έγγραφα για το εξωτερικό. Οι πληροφορίες είναι σύμφωνες με ευρήματα άλλων οργανώσεων και καταγράφονται σε εκθέσεις από το Σεπτέμβριο του 2020. «Είναι αναμφισβήτητο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα. Η χρησιμοποίηση τρίτων, για να φέρνουν σε πέρας αυτές τις παράνομες πράξεις, δεν την απαλλάσσει από καμία ευθύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επειγόντως να ξεκινήσει νομικές διαδικασίες και να υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να λογοδοτήσει για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις», σημειώνει ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής του τομέα προσφύγων και μεταναστών της οργάνωσης.

Για άκριτη υιοθέτηση μη διασταυρωμένων καταγγελιών κάνουν λόγο οι Τάκης Θεοδωρικάκος και Νότης Μηταράκης σε κοινή απάντηση, σημειώνοντας ότι οι περιγραφές, αν ευσταθούν, «προδίδουν μάλλον συγκρούσεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών [sic]», ενώ η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και όλες οι καταγγελίες διερευνώνται, μεταξύ άλλων από την ΕΑΔ.

Τώρα μάλιστα!

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας