• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.6°C / 28.5°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 27.8°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.9°C
  0 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 21.8°C / 27.9°C
  2 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.7°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 27.7°C
  3 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.5°C / 26.7°C
  0 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
AP Photo/Felipe Dana, File

Η ΕΑΔ δεν είδε πουθενά επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση ανέθεσε το έργο στην ΕΑΔ, μολονότι είναι εμφανές ότι δεν διαθέτει τις θεσμικές εγγυήσεις και τον μηχανισμό για να διεξάγει την έρευνα με την απαιτούμενη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ανεξαρτησία, σύμφωνα με τα πρότυπα που θέτουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και οι διεθνείς οργανισμοί.

Με ένα σύντομο, γενικόλογο και ασαφές δελτίο τύπου, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ενημέρωσε χτες ότι η έρευνα που πραγματοποίησε σχετικά με αποκαλύψεις διεθνών μέσων ενημέρωσης για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο δεν επιβεβαίωσε τα στοιχεία, ενώ οι ελληνικές αρχές έδρασαν ακολουθώντας αυστηρά το πρωτόκολλο.

Αντικείμενο του κλιμακίου της ΕΑΔ ήταν οι αποκαλύψεις δημοσιεύματος της ερευνητικής ομάδας Lighthouse Reports στις 6 Οκτωβρίου (Unmasking Europe's shadow armies - Βγάζοντας τη μάσκα από τους σκιώδεις στρατούς της Ευρώπης), αποτέλεσμα οκτάμηνης έρευνας σε συνεργασία με άλλα εννέα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Το δημοσίευμα κατέγραφε τη δράση κουκουλοφόρων αξιωματικών των δυνάμεων ασφαλείας στα σύνορα της Ελλάδας, της Κροατίας και της Ρουμανίας. Στην Ελλάδα, η δημοσιογραφική έρευνα εντόπισε και ανέλυσε 635 βίντεο από καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις. Τουλάχιστον τα 15 βίντεο απεικονίζουν μασκοφόρους να κάνουν επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, οι οποίοι, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματικούς του Λιμενικού που είδαν τα βίντεο, ανήκουν σε μονάδες ειδικών αποστολών του Λιμενικού (ΜΥΑ, ΚΕΑ, ΟΕΑ).

Ύστερα από τις έντονες πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών οργανισμών να διερευνηθούν αυτές και πλήθος άλλες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, η κυβέρνηση ανέθεσε το έργο στην ΕΑΔ, μολονότι είναι εμφανές ότι δεν διαθέτει τις θεσμικές εγγυήσεις και τον μηχανισμό για να διεξάγει την έρευνα με την απαιτούμενη διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και ανεξαρτησία, σύμφωνα με τα πρότυπα που θέτουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και οι διεθνείς οργανισμοί.

Οι ελλείψεις αυτές είναι περισσότερο από ορατές στην έρευνα που ανακοινώθηκε. Παραμένει άγνωστο ποιο ερευνητικό πρωτόκολλο ακολούθησε η ΕΑΔ, η οποία δεν δημοσιοποίησε το πόρισμα, αλλά περιορίστηκε σε ένα δελτίο τύπου χωρίς καμία συγκεκριμένη πληροφορία για το αντικείμενο, τη μεθοδολογία και τα εργαλεία της έρευνάς της, λειτουργώντας με χαρακτηριστική αδιαφάνεια. Αλλά κι από αυτό το αδιαφανές δελτίο τύπου, γίνεται φανερό ότι η έρευνα συνίσταται σε πληροφορίες που έδωσαν οι ίδιες οι εμπλεκόμενες αρχές ή οι τοπικές κοινωνίες, ενώ το οπτικό υλικό δόθηκε για ανάλυση και επεξεργασία στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., που είναι άμεσα εμπλεκόμενη στις καταγγελίες.

Όπως αναφέρει η ΕΑΔ: «πραγματοποιήθηκαν επιτόπιες επισκέψεις και αυτοψίες σε κρίσιμα σημεία άσκησης πολιτικής φύλαξης συνόρων και διενεργήθηκαν συνεντεύξεις-εξετάσεις ενστόλων, κατοίκων και φιλοξενούμενων σε νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου [...] , καθώς και σε πόλεις του Νομού Έβρου [...]. Για τη διερεύνηση των ισχυρισμών περί επαναπροωθήσεων στη χώρα μας και τη συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των αναφερομένων στο δημοσίευμα [...] το κλιμάκιο ελέγχου προέβη σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αναζητηθεί και να προσκομιστεί αξιοποιήσιμο ελεγκτικά υλικό τεκμηρίωσης και, στη συνέχεια, σε μακροσκοπική και εργαστηριακή εξέταση των χορηγηθέντων στοιχείων (βιντεοληπτικού και φωτογραφικού υλικού), με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να διακριβωθεί η γνησιότητα και η αυθεντικότητα του υλικού, καθώς και η ύπαρξη προσδιοριστικών στοιχείων (μεταδεδομένα όπως χρονοσήμανση, γεωγραφικό στίγμα κ.α.) των διαθέσιμων οπτικοακουστικών αρχείων».

Ακολουθεί το συμπέρασμα ότι «διαπιστώθηκε η εφαρμογή μιας δομημένης ροής διαδικασίας ενταγμένης σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο ενεργειών και συντονισμένων δράσεων, που αποτελούν το πλαίσιο δραστηριοποίησης των αρμόδιων αρχών», ενώ «δεν επιβεβαιώθηκαν τα διαλαμβανόμενα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα περί άτυπων αναγκαστικών επιστροφών, καθώς, μετά την ολοκλήρωση του ελεγκτικού προγράμματος και των εργαστηριακών εξετάσεων του σχετικού υλικού, δεν προέκυψαν στοιχεία τεκμηρίωσής τους». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα «αυτογκόλ» της ΕΑΔ
Η ΕΑΔ είχε ενημερώσει για την ύπαρξη της έκθεσης για τις επαναπροωθήσεις με δελτίο Τύπου στα τέλη Μαρτίου, αλλά δεν δημοσιεύτηκε για σχεδόν ενάμιση μήνα, ενώ όταν αναρτήθηκε απουσίαζε από την πρώτη σελίδα του...
Τα «αυτογκόλ» της ΕΑΔ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανυπακοή και επαναπροώθηση
Οι ελληνικές αρχές όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν με τη δικαστική απόφαση να μην απομακρύνουν από την Ελλάδα τους 40 πρόσφυγες στον Εβρο και να τους διασφαλίσουν άμεσα νερό, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και...
Ανυπακοή και επαναπροώθηση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση.
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κρύβουν το πόρισμα για Frontex
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί εξηγήσεις για τη μη δημοσιοποίηση του πορίσματος των ερευνών της OLAF, που εντοπίζει μεθοδευμένη συγκάλυψη καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό...
Κρύβουν το πόρισμα για Frontex
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διεθνή ΜΜΕ επιβεβαιώνουν δολοφονικές πρακτικές στις επαναπροωθήσεις
Βαρύτατες καταγγελίες για δολοφονικές πρακτικές του ελληνικού Λιμενικού στο Αιγαίο καταγράφει αναλυτικό ρεπορτάζ τεσσάρων από τα πιο έγκυρα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης.
Διεθνή ΜΜΕ επιβεβαιώνουν δολοφονικές πρακτικές στις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μασκοφόροι του Λιμενικού εγκληματούν με άνωθεν εντολές
Δημοσιογραφική έρευνα 10 κορυφαίων ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών επιβεβαιώνει τις παράνομες επαναπροωθήσεις από Έλληνες αξιωματικούς.
Μασκοφόροι του Λιμενικού εγκληματούν με άνωθεν εντολές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας