• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 15.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  12°C 9.6°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  4 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.3°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 8.6°C
  0 BF
  84%
AP Photo/Michael Svarnias

Η Διεθνής Αμνηστία για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού

 • A-
 • A+

Με αφορμή την 21η Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού) το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας καλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα να διασφαλίσουν το δικαίωμα στη ζωή όλων, χωρίς διακρίσεις.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να εκτοπίζονται από τους τόπους διαμονής τους και αναγκάζονται να μετακινηθούν για να σωθούν από πολέμους ή σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως είναι οι πρόσφυγες από χώρες όπως οι Συρία, το Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Αιθιοπία και Υεμένη.  

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, «η προσέγγιση της Ε.Ε. και της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από δύο μέτρα και δύο σταθμά», υπογραμμίζει η Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι «αυτό μαρτυρούν οι καταγεγραμμένες βίαιες επαναπροωθήσεις και η αγνόηση διαδικασιών ασύλου και εγγυήσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπως στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας».

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού «έρχεται επιπλέον να μας θυμίσει και την επιλεκτική καταγγελία παραβιάσεων και την αδιαφορία της ίδιας της διεθνούς κοινότητας συνολικά απέναντι σε κραυγαλέες μορφές ρατσισμού και διακρίσεων. Το απαρτχάιντ του Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων είναι ένα θεσμοθετημένο ρατσιστικό καθεστώς καταπίεσης και κυριαρχίας, που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και που εδώ και χρόνια υποβάλλει τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους σε συστηματικούς εκτοπισμούς και απαλλοτριώσεις», σημειώνει επίσης η Διεθνής Οργάνωση. 

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

21 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού Η Ευρώπη και η Ελλάδα να διασφαλίσουν το δικαίωμα στη ζωή όλων, χωρίς διακρίσεις

Η αρχή του 2022 σημαδεύτηκε από μια νέα θανατηφόρα ένοπλη σύγκρουση. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο φόρος αίματος είναι ήδη βαρύς, με νεκρούς αμάχους, και ανάμεσά τους παιδιά, αλλά και με 3 εκατομμύρια προσφύγισσες και πρόσφυγες να έχουν ήδη αναζητήσει ασφάλεια σε γειτονικές χώρες.

Η Ευρώπη υποδέχεται με ένα εντυπωσιακό κύμα αλληλεγγύης τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Απλοί πολίτες γίνονται φωτεινό παράδειγμα ανθρωπισμού, κάνοντας το αυτονόητο: προσφέροντας τα απαραίτητα στους ανθρώπους που περνούν τα σύνορα, για να ανακουφιστούν, να ζεσταθούν, να έχουν τροφή και μια πρώτη προσωρινή στέγη. 

Η Ε.Ε. ενεργοποίησε χωρίς καθυστέρηση την οδηγία για παροχή άμεσης προστασίας σε άτομα που διαφεύγουν από την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, που προβλέπει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να έχουν γρήγορα κάρτα προσωρινής διαμονής, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη, εργασία, σχολείο. Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει την ενεργοποίηση της οδηγίας, καθώς έχει επανειλημμένα ζητήσει την ενεργοποίησή της και σε προηγούμενες κρίσεις, με πιο πρόσφατη την περίπτωση του Αφγανιστάν. Παρ' όλα αυτά, ο περιορισμός αυτής της βοήθειας κυρίως σε Ουκρανές/ούς υπηκόους αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τα όρια τις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, και το νέο προσφυγικό κύμα, είναι ακόμα μια τραγική υπενθύμιση ότι οι ένοπλες συγκρούσεις και οι επιπτώσεις τους παραμένουν εκκωφαντική πραγματικότητα τα τελευταία πολλά χρόνια σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη.

Σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να εκτοπίζονται από τους τόπους διαμονής τους και αναγκάζονται να μετακινηθούν για να σωθούν από πολέμους ή σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Προσφύγισσες και πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Αιθιοπία, την Υεμένη προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ένοπλες συγκρούσεις υπό τις οποίες ζουν και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες αλλά και την Ευρώπη. Περνούν από περάσματα ιδιαίτερα επισφαλή για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα, στη θάλασσα και την ξηρά, αφού αυτή είναι η μόνη τους ελπίδα για επιβίωση. Στη χώρα μας συνεχίζουμε να μετράμε νεκρούς από ναυάγια – ενήλικες, μητέρες, παιδιά. 

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, η προσέγγιση της Ε.Ε. και της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτό μαρτυρούν οι καταγεγραμμένες βίαιες επαναπροωθήσεις και η αγνόηση διαδικασιών ασύλου και εγγυήσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπως στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Και εν μέσω αυτών των συνθηκών, σε όλη την Ευρώπη, εκατοντάδες άτομα τιμωρούνται επειδή βοηθούν ή δείχνουν αλληλεγγύη σε άτομα που μετακινούνται. Στην Ελλάδα, εμβληματική είναι η ποινική δίωξη δύο εθελοντών διασωστών, της Sarah και του Sean, που έπρατταν το αυτονόητο σώζοντας ζωές παιδιών και ενηλίκων στη θάλασσα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού έρχεται επιπλέον να μας θυμίσει και την επιλεκτική καταγγελία παραβιάσεων και την αδιαφορία της ίδιας της διεθνούς κοινότητας συνολικά απέναντι σε κραυγαλέες μορφές ρατσισμού και διακρίσεων. Το απαρτχάιντ του Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων είναι ένα θεσμοθετημένο ρατσιστικό καθεστώς καταπίεσης και κυριαρχίας, που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και που εδώ και χρόνια υποβάλλει τις Παλαιστίνιες και τους Παλαιστίνιους σε συστηματικούς εκτοπισμούς και απαλλοτριώσεις.

Κανείς και καμία όμως δεν μπορεί να επιλέγει ποιες παραβιάσεις θα καταγγέλλει.

«Κανείς και καμία δεν μπορεί να ορίζει ποιοι είναι "πραγματικοί" πρόσφυγες και προσφύγισσες βάσει του χρώματος του δέρματος, της φυλής, της καταγωγής ή της χώρας προέλευσης. Κανείς και καμία δεν μπορεί να ορίζει ποια αλληλεγγύη προς τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες θα επαινεθεί και ποια θα τιμωρηθεί, ποια συμπόνια είναι ανθρωπισμός και ποια είναι έγκλημα», δήλωσε η Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, υψώνουμε τη φωνή μας απέναντι σε κάθε αντίληψη και πρακτική που εισάγει διακρίσεις.

Η αντίδραση της Ε.Ε. στο προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία αποδεικνύει ότι η Ευρώπη διαθέτει εδώ και καιρό τα εργαλεία για να προστατεύει τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο και να βοηθά τους νεοαφιχθέντες. Η συνήθης προσέγγιση της «Ευρώπης-φρούριο» είναι μια πολιτικά υποκινούμενη επιλογή. Καλούμε την Ελλάδα, την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα συνολικά να προστατεύσει το δικαίωμα στη ζωή, την ασφάλεια και την πρόσβαση στο άσυλο ισότιμα για όλους τους ανθρώπους.

Καλούμε την κοινωνία των πολιτών να δείξει την αλληλεγγύη της σε κάθε άνθρωπο που δοκιμάζεται από τις ένοπλες συγκρούσεις σε κάθε γωνιά της γης, και να αγωνιστούμε μαζί για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, συμπεριληπτική, με θεμέλια στην ισότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ανησυχία ΕΕΔΑ για το καμπ του Ελληνικού
Την ιδιαίτερη ανησυχία της εκφράζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την κατάσταση στο άτυπο κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό, με αφορμή πρόσφατη σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας....
Ανησυχία ΕΕΔΑ για το καμπ του Ελληνικού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ελλάδα να «συμμορφωθεί επειγόντως»....
Οι βίαιες επαναπροωθήσεις παραμένουν ανεξέλεγκτες στα σύνορα της Ελλάδας και ατιμώρητες, ενώ η ποινικοποίηση των ομάδων βοήθειας συνεχίζεται, τονίζει η Δ.Α., αναφερόμενη στο θέμα που ανέδειξε η «Εφ.Συν.».
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ελλάδα να «συμμορφωθεί επειγόντως»....
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΚΕΕΡΦΑ: Πόσους μικρούς Αϊμάν θα πνίξετε ακόμη στον Έβρο και στο Αιγαίο;
Κάλεσμα στο αντιρατσιστικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 3 το μεσημέρι, στην Ομόνοια.
ΚΕΕΡΦΑ: Πόσους μικρούς Αϊμάν θα πνίξετε ακόμη στον Έβρο και στο Αιγαίο;
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιμένει ο Μηταράκης στον ρατσιστικό διαχωρισμό των προσφύγων
Eντονη κριτική στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους πρόσφυγες σε καλούς και κακούς με βάση την προέλευσή τους άσκησε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας.
Επιμένει ο Μηταράκης στον ρατσιστικό διαχωρισμό των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Πιο ευάλωτοι, πιο εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες
Σχεδόν δυόμισι με τρεις φορές περισσότερο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό είναι οι πρόσφυγες, ωστόσο η πρόσβασή τους σε ιατρικές υπηρεσίες είναι αντιστρόφως ανάλογη προς τις...
Πιο ευάλωτοι, πιο εκτεθειμένοι οι πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση φασιστών σε μετανάστες στην Κοκκινιά
Φασιστική ομάδα, αφού ξυλοκόπησε άγρια τρεις μετανάστες, επιχείρησε να εισβάλει σε σπίτι που είχαν καταφύγει, προξενώντας καταστροφές.
Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση φασιστών σε μετανάστες στην Κοκκινιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας