• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.0°C / 1.3°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 4.4°C
  4 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -2°C -3.0°C / -1.9°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -7°C -6.6°C / -5.5°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.8°C
  5 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.5°C
  6 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.1°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.3°C / -1.1°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  1 BF
  63%

«Ο Βασίλης Δημάκης είναι μια εμβληματική μορφή κρατούμενου»

 • A-
 • A+

Στο θέμα του Βασίλη Δημάκη αναφέρεται η «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων», τονίζοντας ότι ο κρατούμενος «με έναν δύσκολο και αδιάκοπο αγώνα, πραγματικά τιτάνιο, διεκδίκησε τα δικαιώματά του απέναντι σε ένα σύστημα κατ' επίφαση σωφρονιστικό».

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι «ο Δημάκης, όντας κρατούμενος, σε ένα παντελώς ακατάλληλο περιβάλλον για σπουδαστή... κατάφερε να φτάσει μέχρι το πτυχίο του και να οφείλει μόνο δύο μαθήματα», υπογραμμίζοντας με νόημα πως αντί οι κυβερνώντες «και οι παρατρεχάμενοί τους να πανηγυρίζουν και  να ρίχνουν το ανάθεμα στους κρατούμενους για παραβίαση των νόμων, καλό θα ήταν  να αναλογιστούν τους νόμους που κατ' εξακολούθηση οι ίδιοι έχουν παραβιάσει και τα  δικαιώματα και τις ελευθερίες που επίσης κατ' εξακολούθηση έχουν περιστείλει».

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας

Ο Βασίλης Δημάκης και το «σωφρονιστικό» σύστημα

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύ θόρυβος από τους πληκτρολογιολάγνους με απαξιωτικές εκφράσεις σχετικά με το ότι ο Βασίλης Δημάκης δεν παρουσιάστηκε στις 17.3.22 στο Πανεπιστήμιο παραβιάζοντας (?) την εκπαιδευτική του άδεια. Φυσικά τα κροκοδείλια δάκρυά τους για τους κρατούμενος περισσεύουν.

Ο Βασίλης Δημάκης είναι μια εμβληματική μορφή κρατούμενου, οποίος με έναν δύσκολο και αδιάκοπο αγώνα, πραγματικά τιτάνιο, διεκδίκησε τα δικαιώματά του απέναντι σε ένα σύστημα κατ' επίφαση σωφρονιστικό. Ένα σύστημα που δεν έχει στόχο την επανένταξη των κρατουμένων αλλά την εξόντωσή τους. Ο Δημάκης το πολέμησε και κατάφερε, όντας στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας, ως κατ' ιδίαν διδασκόμενος  να εισαχθεί στο Πανεπιστήμιο, στο Πολιτικό Τμήμα. Θα περίμενε κανείς ότι το «σωφρονιστικό» σύστημα θα χαιρέτιζε την προσπάθεια του κρατούμενου και θα τον βοηθούσε να συνεχίσει απρόσκοπτα. Φρούδες ελπίδες. Τα εμπόδια και η αναλγησία των ιθυνόντων οδήγησαν τον κρατούμενο να κάνει τρεις φορές απεργία πείνας, διακινδυνεύοντας την υγεία και τη ζωή του για να κερδίσει τα αυτονόητα, αυτά δηλαδή που ορίζει  ο «σωφρονιστικός»  κώδικας του «σωφρονιστικού» μας συστήματος. Τίποτα δεν του χαρίστηκε.

Αυτοί οι οποίοι σήμερα τον κατακρίνουν, θα πρέπει κατ' αρχάς να γνωρίζουν  πώς είναι οι ελληνικές φυλακές. Κάτεργα. Αποθήκες ψυχών. Και επίσης να έχουν την επιθυμία και την ικανότητα να κατανοήσουν τι σημαίνει εγκλεισμός. Η κ. Νικολάου, αντί να πανηγυρίζει στο τουίτερ, γιατί δεν του έδινε εκπαιδευτική άδεια, και εμμέσως πλην σαφώς να ομολογεί τις παρεμβάσεις της στα συμβούλια των φυλακών, θα έπρεπε να σιωπά. Ο απολογισμός της θητείας της δεν την ευνοεί. Ουδέν έπραξε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές,  αντ' αυτού περιόρισε στο έπακρο τα δικαιώματα των κρατουμένων,  οδήγησε σε μαρασμό τις αγροτικές φυλακές και ξετίναξε το δημόσιο ταμείο με τις απευθείας αναθέσεις, φυσικά όχι προς όφελος των κρατούμενων καθώς επί των ημερών της τα κρούσματα covid-19 εκτινάχτηκαν εξαιτίας της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και προστατευτικού υλικού, αλλά και λόγω του ότι αρνιόταν πεισματικά την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ως εκ τούτου, είναι η τελευταία που θα έπρεπε να επαίρεται ότι   «...δεν επέτρεψα σε καταδικασμένο για ληστείες να χρησιμοποιεί προσχηματικά την εκπαιδευτική άδεια...».

Ο Δημάκης, όντας κρατούμενος, σε ένα παντελώς ακατάλληλο περιβάλλον για σπουδαστή και παρά τις αντίξοες συνθήκες και τη δυσμενή αντιμετώπισή του διαχρονικά από τα αρμόδια υπουργεία -Υπουργείο Δικαιοσύνης (Κοντονής) και  Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ και Γενική Γραμματεία (Χρυσοχοϊδης και Σοφία Νικολάου)- κατάφερε να φτάσει μέχρι το πτυχίο του και να οφείλει μόνο δύο μαθήματα.

Κι ενώ ίσως περίμενε κανείς ότι, με την αποχώρηση της κ. Νικολάου και την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο ΠΡΟΠΟ, οι συνθήκες  στις φυλακές έστω και κατ' ελάχιστο θα βελτιώνονταν, εξακολουθούν να είναι οι ίδιες και χειρότερες. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σκιώδης, η μέριμνα για τα κρούσματα covid-19 ανύπαρκτη, η θέρμανση υποτυπώδης, οι αγροτικές φυλακές άδειες, και τα προβλήματα να χρονίζουν.

Εκτός των άλλων, σήμερα στις φυλακές της Κέρκυρας να μην υπάρχει κοινωνικός λειτουργός με αποτέλεσμα, κατά παράβαση του νόμου, εδώ και καιρό το συμβούλιο της φυλακής να αποτελείται από δύο άτομα -τη διευθύντρια και τον εισαγγελέα- με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνον για τις άδειες και τις μεταγωγές των κρατουμένων, αλλά και για τη δυνατότητά τους να απευθυνθούν στην κοινωνική υπηρεσία όταν το έχουν ανάγκη. Όσο για την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ), έχει καταστεί αόρατη! Δεν είναι καταχωρημένη ούτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ούτε στο Υπουργείο ΠΡΟΠΟ, και όσο κι αν ψάξαμε και στα δύο υπουργεία κανείς, δεν  μπορούσε να μας διαφωτίσει πού μπορούμε να τη βρούμε....

Αντί  λοιπόν οι κυβερνώντες και οι παρατρεχάμενοί τους να πανηγυρίζουν και  να ρίχνουν το ανάθεμα στους κρατούμενους για παραβίαση των νόμων, καλό θα ήταν  να αναλογιστούν τους νόμους που κατ' εξακολούθηση οι ίδιοι έχουν παραβιάσει και τα  δικαιώματα και τις ελευθερίες που επίσης κατ' εξακολούθηση έχουν περιστείλει.

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατούμενων στέκεται και θα εξακολουθήσει να στέκεται στο πλευρό των κρατουμένων, στο πλευρό των κολασμένων και αόρατων από την κοινωνία, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους,  ενάντια σε κάθε προσπάθεια εντός και εκτός των φυλακών να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο η βία και καταστολή. Ενάντια στον θεσμικό  και  κοινωνικό ρατσισμό.    

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Το ελληνικό κράτος βασανίζει τον Βασίλη Δημάκη»
Χιλιάδες υπογραφές υπέρ του αιτήματος του απεργού πείνας και δίψας. «Γιατί πεθαίνει ο Δημάκης;» γράφει η διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ Πατρών από όπου αποφοίτησε.
«Το ελληνικό κράτος βασανίζει τον Βασίλη Δημάκη»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξανά σε απεργία πείνας και δίψας ο Β. Δημάκης μετά τον νέο εμπαιγμό
Για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα ο κρατούμενος φοιτητής προχωρά σε απεργία πείνας και δίψας, αφού παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις για 14ήμερη παραμονή στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, δεν τον...
Ξανά σε απεργία πείνας και δίψας ο Β. Δημάκης μετά τον νέο εμπαιγμό
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε τη μεταγωγή του Β. Δημάκη
Μετά τις νέες αντιδράσεις η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής εξέδωσε ανακοίνωση ότι έχει υπογράψει την επαναμεταγωγή του κρατούμενου στον Κορυδαλλό.
Η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε τη μεταγωγή του Β. Δημάκη
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Σκέφτομαι ανθρώπινα, άρα ελεύθερα
Στηρίζω το δικαίωμα στη δικαιοσύνη και στη ζωή του απεργού πείνας Θανάση Χατζηαγγέλου. Για την Επιστροφή της Χαμένης Ανθρωπιάς και του Τέλους της Εποχής της Κτηνωδίας.
Σκέφτομαι ανθρώπινα, άρα ελεύθερα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κινητοποίηση στις Φυλακές Κορυδαλλού ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα
Οι κρατούμενοι από όλες τις πτέρυγες αντιδρούν στον κώδικα που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το δόγμα «Νόμος και Τάξη» και από σήμερα προχωρούν σε ειρηνική κινητοποίηση με επτά αιτήματα.
Κινητοποίηση στις Φυλακές Κορυδαλλού ενάντια στον νέο σωφρονιστικό κώδικα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας