• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.8°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 23.8°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 25.6°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 25.4°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.4°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%
EUROKINISSI/ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εωλα τα greek statistics Μηταράκη

 • A-
 • A+
Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί έρχονται με συντεταγμένο τρόπο, με χαρτιά, με διαβατήρια, στα νόμιμα σημεία εισόδου της χώρας. ● Ομως ο μόνος λόγος που έρχονται συντεταγμένα και νόμιμα στην Ελλάδα είναι επειδή η Ελλάδα και η Ε.Ε. αποφάσισαν να δημιουργήσουν νόμιμες διαδρομές τις οποίες κρατούν περίκλειστες για τους πρόσφυγες από άλλες εθνικότητες.

Mε τις γνωστές λογικές ακροβασίες, ανακρίβειες και στατιστικές αλχημείες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επιχείρησε άλλη μία φορά στη Βουλή να τεκμηριώσει τάχα με αριθμούς τον ρατσιστικό διαχωρισμό μεταξύ των πραγματικών προσφύγων από την Ουκρανία και των άλλων, δήθεν μη πραγματικών.

Το μόνο που κατάφερε είναι να κάνει άλλη μία επίδειξη στη Βουλή των περιβόητων greek statistics που βγάζει εδώ και δύο χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αντικαθιστώντας τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία, παράδειγμα διεθνώς για την ακρίβειά τους, που έβγαζε μέχρι τότε η Yπηρεσία Ασύλου.

Στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει τάχα με στοιχεία τον αυθαίρετο διαχωρισμό μεταξύ πραγματικών προσφύγων από την Ουκρανία και δήθεν μη πραγματικών από τις άλλες χώρες, ο υπουργός ισχυρίστηκε: «Η Ουκρανία βρίσκεται σε πόλεμο, συνορεύει με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι Ουκρανοί που φεύγουν από τη χώρα τους έρχονται με συντεταγμένο τρόπο, με χαρτιά, με διαβατήρια, στα νόμιμα σημεία εισόδου της χώρας. Παρουσιάζονται, δηλαδή, άμεσα στις ελληνικές αρχές, όπως προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης, στα σύνορα, και μετά εισέρχονται στη χώρα μας. Σε αυτά δεν άκουσα αντίθετες απόψεις. Αρα συμφωνείτε με τη δήλωσή μου. Είναι πραγματικοί πρόσφυγες».

Αλλά μόνο το γεγονός ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία προέρχονται από εμπόλεμη χώρα αρκεί για να θεωρηθεί ότι έχουν εξ αρχής πολύ υψηλό προσφυγικό προφίλ και να τους παρασχεθούν όλες οι διευκολύνσεις για την υποδοχή και τη φιλοξενία τους, με τον ίδιο τρόπο που θεωρήθηκε ότι έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ οι πρόσφυγες από τη Συρία το 2015.

Τα υπόλοιπα που αναφέρει ο κ. Μηταράκης -σύνορα με την Ε.Ε., χαρτιά, συντεταγμένη είσοδος στα νόμιμα σημεία εισόδου- δεν έχουν καμία σχέση με την αναγνώριση της ιδιότητας του πρόσφυγα, ούτε με τη Σύμβαση της Γενεύης την οποία παραπλανητικά επικαλείται ο υπουργός.

Συνοριακά φυλάκια

Ο μόνος λόγος που έρχονται συντεταγμένα και νόμιμα στην Ελλάδα οι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι επειδή η Ελλάδα και η Ε.Ε. αποφάσισαν να δημιουργήσουν νόμιμες διαδρομές εισόδου για τους Ουκρανούς, ανοίγοντας τα συνοριακά φυλάκια που κρατούν περίκλειστα για τους πρόσφυγες από άλλες εθνικότητες, αναγκάζοντάς τους να έρχονται στην Ελλάδα από άλλες διαδρομές.

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες είναι νόμιμοι επειδή αποφάσισε να τους αφήσει η κυβέρνηση να περάσουν νόμιμα στην Ελλάδα. Ο κ. Μηταράκης επιχειρεί μια ταυτολογία χωρίς κανένα νόημα παρά μόνο για δημιουργία εντυπώσεων.

Εκανε και άλλη μία λαθροχειρία ο κ. Μηταράκης, όταν ισχυρίστηκε ότι «νομικά η ίδια η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθορίζει ποσοστό αναγνώρισης στους Ουκρανούς 100%, άρα νομικά τους διαφοροποιεί η ίδια η ευρωπαϊκή νομοθεσία από αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες».

Αλλά μόλις πριν από μερικές ημέρες, η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. Ιλβα Γιόχανσον σε διαδικτυακή ομιλία της (CEPS) υπογράμμισε ότι η Οδηγία Προσωρινής Προστασίας που ενεργοποιεί σήμερα η Ε.Ε. για τους Ουκρανούς «έπρεπε κατά τη γνώμη μου να είχε ενεργοποιηθεί το 2015, αλλά αυτό τότε δεν ήταν πολιτικά δυνατό». Ποιες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αντιτάσσονταν τότε στην ενεργοποίηση της οδηγίας που θα αναγνώριζε νομικά και άλλες εθνικότητες ως πρόσφυγες είναι εύκολο να το θυμηθεί κανείς.

Ο υπουργός ισχυρίστηκε επίσης και άλλα παραπλανητικά: «Το 70% των αιτήσεων ασύλου το 2021 απορρίφθηκε από τις αρμόδιες αρχές. Αρα οι επτά στους δέκα που πέρασαν παράνομα τα σύνορά μας, βάσει των αποφάσεων αυτής της χώρας και του διεθνούς δικαίου, δεν είναι πρόσφυγες». Αλλά η ανάλυση των στοιχείων ασύλου για το 2021 που πραγματοποίησε η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο δείχνει, αντιθέτως, ότι από τις αιτήσεις ασύλου που εξετάστηκαν επί της ουσίας σε πρώτο βαθμό το 60% είχε θετική απόφαση, ποσοστό παρόμοιο με αυτό του 2020, ενώ οι θετικές αποφάσεις σε δεύτερο βαθμό σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Υπήρξε αυξημένος αριθμός αιτήσεων που δεν εξετάστηκαν επί της ουσίας, αλλά κρίθηκαν απαράδεκτες στη βάση της αμφιλεγόμενης ΚΥΑ για την ασφαλή τρίτη χώρα Τουρκία, όπως και μεγάλος αριθμός αιτήσεων που θεωρήθηκε ότι διακόπηκαν ή αρχειοθετήθηκαν χωρίς να κριθούν, αλλά αυτές δεν μπορούν να συμψηφιστούν με τις αιτήσεις που κρίθηκαν επί της ουσίας, ώστε να βγει το βεβιασμένο και αναληθές συμπέρασμα ότι δεν αφορούν πρόσφυγες.

Σύστημα υποδοχής

Κατά τα άλλα, το υπουργείο ανακοίνωσε χτες ότι μετατρέπει τη δομή της Ελευσίνας, χωρητικότητας 150 ατόμων, σε δομή μόνο για πρόσφυγες από την Ουκρανία. Πρόκειται για την τρίτη δομή που δημιουργείται μόνο για Ουκρανούς, ύστερα από αυτές στις Σέρρες και στη Σιντική, που προορίζονται για βραχύβια φιλοξενία.

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε στη Βουλή ότι το σύστημα υποδοχής διαθέτει άμεσα 15.000 θέσεις και δυνητικά τις διπλάσιες. Επέμεινε όμως ότι το πρόγραμμα ESTIA για τη φιλοξενία ευάλωτων προσφύγων σε διαμερίσματα θα κλείσει μέσα στο έτος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αντιπροσφυγική πολιτική σε έναν νόμο!
O νέος νόμος κωδικοποιεί σε ενιαίο νομοθετικό κείμενο τις επαχθείς διατάξεις που είχε εισαγάγει ο νόμος του 2019 με στόχο την υποχώρηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και την υπονόμευση της διαδικασίας ασύλου...
Η αντιπροσφυγική πολιτική σε έναν νόμο!
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση.
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι ισχύει στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία
Προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχει το ελληνικό κράτος στους Ουκρανούς πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα.
Τι ισχύει στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επιμένει ο Μηταράκης στον ρατσιστικό διαχωρισμό των προσφύγων
Eντονη κριτική στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους πρόσφυγες σε καλούς και κακούς με βάση την προέλευσή τους άσκησε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας.
Επιμένει ο Μηταράκης στον ρατσιστικό διαχωρισμό των προσφύγων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
H διοίκηση της Frontex κατηγορείται ευθέως από την πλέον αρμόδια και έγκυρη ευρωπαϊκή αρχή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης, τη γνωστή OLAF, για παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ιστορίες συγκάλυψης στο Αιγαίο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δεκτοί με διαδικασίες-εξπρές οι Ουκρανοί στην Ελλάδα
Αντιμέτωπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα, η κυβέρνηση εξαιρεί από τη γνωστή αντιπροσφυγική ρητορική και πολιτική της τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και δηλώνει...
Δεκτοί με διαδικασίες-εξπρές οι Ουκρανοί στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας