• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.9°C
  2 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 14.5°C
  2 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  1 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  78%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.0°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  1 BF
  91%

Ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι σε παλαιότερη επίσκεψή του στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο

EUROKINISSI/ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χαστούκι» από τον ΟΗΕ για τις επαναπροωθήσεις

 • A-
 • A+
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, με αυστηρή γλώσσα κατήγγειλε την Ελλάδα για εκατοντάδες παράνομες, βίαιες, επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων προς την Τουρκία. ● «Η Υπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει σχεδόν 540 περιστατικά άτυπων επιστροφών από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020», ανέφερε. ● Την... έκπληξη της κυβέρνησης διατύπωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης.

Με μια ασυνήθιστα αυστηρή δήλωση που δεν θυμίζει τη συνήθη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιεί ο διεθνής οργανισμός, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι κατήγγειλε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την Ελλάδα για εκατοντάδες παράνομες βίαιες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων προς την Τουρκία, αποκαλύπτοντας ότι «η Υπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει σχεδόν 540 περιστατικά άτυπων επιστροφών από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020».

Η αποκάλυψη-βόμβα απαντά με τον πιο αποστομωτικό τρόπο στους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για ψευδείς ειδήσεις της τουρκικής προπαγάνδας. Η δήλωση του κ. Γκράντι έγινε λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις τεσσάρων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης («Guardian», «Lighthouse Reports», «Mediapart», «Spiegel») για δολοφονικές πρακτικές του ελληνικού Λιμενικού, που πετά πρόσφυγες απευθείας στη θάλασσα, χωρίς να χρησιμοποιεί τις σχεδίες τύπου liferaft.

«Είμαστε εξαιρετικά θορυβημένοι από τις επαναλαμβανόμενες και συστηματικές αναφορές από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία», συμπλήρωσε ο κ. Γκράντι. Αναφέρθηκε επίσης σε ανησυχητικές αναφορές από κράτη στα σύνορα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

«Με λίγες εξαιρέσεις, τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποτύχει να ερευνήσουν τέτοιες αναφορές, παρά τον μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων. Αντιθέτως, υψώνονται τείχη και φράχτες σε πολλά σύνορα. Εκτός από την άρνηση εισόδου, έχουμε επίσης λάβει αναφορές ότι πρόσφυγες μπορεί να έχουν επιστραφεί στη χώρα καταγωγής τους παρά τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν εκεί, κάτι που είναι αντίθετο με τη διεθνή νομική αρχή της μη επαναπροώθησης», υπογράμμισε.

Ζήτησε να εδραιωθούν πραγματικά ανεξάρτητοι εθνικοί μηχανισμοί επιτήρησης που θα διερευνούν τα περιστατικά και επισήμανε τον κίνδυνο «της κανονικοποίησης των απαράδεκτων αυτών πρακτικών και της εδραίωσής τους στη βάση μιας επίσημης πολιτικής που ενισχύει το επιβλαβές και ανώφελο αφήγημα για την “Ευρώπη-φρούριο”». Πρόσθεσε ότι «είναι απίθανο τα τείχη και οι φράχτες να λειτουργήσουν ως ουσιαστικό μέσο αποτροπής», καθώς το μόνο που καταφέρνουν είναι να μεγεθύνουν τον πόνο των ανθρώπων και να τους ωθούν σε πιο επικίνδυνες και θανατηφόρες διαδρομές.

Απαντώντας, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σημείωσε την έκπληξη της κυβέρνησης και επανέλαβε τις γνωστές αοριστολογίες για «πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο», διανθισμένες με τη διαβεβαίωση ότι «οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες παραβιάσεις και ζητάμε ενεργητικά την παροχή αποδεικτικών στοιχείων», κάτι που δεν φαίνεται να έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα, όταν μάλιστα για μεγάλο διάστημα η κυβέρνηση αρνούνταν ακόμα και να ακούσει τις σχετικές καταγγελίες.

Μάλιστα, σαν να μην κατάλαβε ποια περίοδο αφορούν κυρίως οι καταγγελίες, ο κ. Μηταράκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «μεταξύ 2015 και 2021 διέσωσε περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα» και «παρείχε ασφαλές καταφύγιο σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους». Περίσσεψε η υποκρισία, όταν η Ν.Δ. έχει κάνει σημαία την εναντίωσή της να παρασχεθεί καταφύγιο στους ανθρώπους αυτούς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τριπλό χαστούκι από ΟΗΕ για τις επαναπροωθήσεις
Η έκθεση του Ειδικού Εισηγητή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Μεταναστών διαπιστώνει σωρεία παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας.
Τριπλό χαστούκι από ΟΗΕ για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται στην Ευρώπη ζήτημα δικαστικής παραπομπής της χώρας μας για παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών σε ό,τι αφορά τις επαναπροωθήσεις.
Θέμα παραπομπής της Ελλάδας για τους πρόσφυγες εγείρει το Der Spiegel
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εμμεση παραδοχή για τον Εβρο
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι οι ελληνικές αρχές όχι μόνο δεν επιχείρησαν να διασώσουν την ομάδα των προσφύγων, αλλά και ότι τους εμπόδισαν στην προσπάθειά τους να...
Εμμεση παραδοχή για τον Εβρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Συνέντευξη Τύπου της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Μέρι Λόλορ ● Δραματικές οι διαπιστώσεις ύστερα από τη δεκαήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας.
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αγωνιώδης προσπάθεια να αποτινάξουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες
Δεν απαντούν επί της ουσίας από το αρμόδιο υπουργείο για την έκθεση-κόλαφος σχετικά με την παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων προσφύγων.
Αγωνιώδης προσπάθεια να αποτινάξουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η αντιπροσφυγική πολιτική σε έναν νόμο!
O νέος νόμος κωδικοποιεί σε ενιαίο νομοθετικό κείμενο τις επαχθείς διατάξεις που είχε εισαγάγει ο νόμος του 2019 με στόχο την υποχώρηση των δικαιωμάτων των προσφύγων και την υπονόμευση της διαδικασίας ασύλου...
Η αντιπροσφυγική πολιτική σε έναν νόμο!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας