Σε νέα καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη κατά της «άτυπης», αλλά σε κάθε περίπτωση παράνομης, κράτησης προσφύγων στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου προχωρούν τέσσερις νομικές οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται στο νησί. Παρά την ξεκάθαρη απάντηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου που δικαίωσε Αφγανό πρόσφυγα σε προσφυγή του κατά της απαγόρευσης εξόδου, και ενάμιση μήνα μετά η διοίκηση της ΚΕΔ, συνεχίζει την ίδια τακτική, απαγορεύοντας σε άλλους πρόσφυγες την έξοδο ακόμα και για στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας όπως καταγγέλλουν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Human Rights Legal Project, οι Avocats sans Frontieres France και η «Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες-Σάμος».
Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο πολυδιαφημισμένο Κέντρο και η γεωγραφική του απομόνωση από το υπόλοιπο νησί έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την ψυχική υγεία των κρατούμενων εκεί. «Η Διοίκηση της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής εξακολουθεί και επιβάλλει αδιακρίτως το συγκεκριμένο μέτρο απαγόρευσης εξόδου σε όλους τους διαμένοντες της Δομής που στερούνται δελτία αιτούντων άσυλο, παρά τις διαψεύσεις και τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από πλευράς της Διοίκησης, χωρίς να επιδίδει εγγράφως αποφάσεις επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου και χωρίς να παρέχει εξηγήσεις που να δικαιολογούν την επιβολή του μέτρου αυτού, ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με το σκεπτικό της Απόφασης του Δικαστηρίου», επισημαίνουν οι οργανώσεις.
Όπως εξηγούν, στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι νεοεισερχόμενοι μετά την καταγραφή της αίτησης ασύλου και σε αναμονή έκδοσης κάρτας, οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο σε β’ βαθμό που δεν έχουν καταθέσει ή αδυνατούν να καταθέσουν μεταγενέστερη αίτηση ασύλου, όσοι έχουν καταθέσει μεταγενέστερη αίτηση ασύλου και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης παραδεκτού, οι απορριφθέντες σε α’ βαθμό μέχρι την κατάθεση προσφυγής. O αριθμός των ατόμων που στερούνται την ελευθερία τους μεταβάλλεται διαρκώς - ανάμεσά τους και πολυμελείς οικογένειες με μικρά παιδιά και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όπως αναφέρουν οι οργανώσεις.
Ετσι, παρόλο που ο προσφεύγων Αφγανός δικαιώθηκε (αφού έλαβε θετική απάντηση επί του μεταγενέστερου αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλλει και εφοδιάστηκε με δελτίο αιτούντος άσυλο, οπότε και στη βάση αυτή του επετράπη η έξοδος από τη Δομή), δεκάδες διαμένοντες αποστερούνται το δικαίωμά τους να εξέλθουν από αυτήν. Όπως τονίζουν οι οργανώσεις, οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν από εμπόλεμες ζώνες σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου και βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από διπλά συρματοπλέγματα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Στο θέμα που είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» (20.01.2022, «Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο»), από την πλευρά του υπουργείου είχε διατυπωθεί η απάντηση ότι απαγόρευση εξόδου ουσιαστικά δεν υφίσταται. Αντίθετα -έλεγαν- αυτό που νομικά πλέον «απαγορεύεται» είναι η επιστροφή των ανθρώπων στη δομή αφού στερούνται κάρτας εισόδου-εξόδου κι έτσι, αν βγουν, κανονικά δεν θα μπορούν να τους δεχτούν πίσω. Απάντηση που δημιουργεί ερωτήματα στον βαθμό που ισχύει η καταγγελία ότι εκτός των απορριφθέντων, η έξοδος πλέον απαγορεύεται ακόμα και σε νεοεισερχόμενους στη δομή που -λογικά- θα έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου.
Οι οργανώσεις καλούν τις Αρχές «να σταματήσουν την εφαρμογή της παράνομης πρακτικής της απαγόρευσης εξόδου από την ΚΕΔ και να συμμορφωθούν άμεσα με τις εθνικές και ευρωπαϊκές επιταγές, επιτρέποντας επιτέλους την ελεύθερη έξοδο και είσοδο των διαμενόντων από και προς τη Δομή χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας