• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.3°C / 34.0°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.7°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 34.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 33.0°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 30.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.9°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.3°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.0°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  43%

«Σε πιστεύω Γεωργία»

 • A-
 • A+

Στο πλευρό της 24χρονης Γεωργίας απ' τη Θεσσαλονίκη, που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού την Πρωτοχρονιά, δηλώνουν γυναικείες οργανώσεις και συλλογικότητες, που παράλληλα με αφορμή την περίπτωση της κοπέλας ζητούν την ενίσχυση των δομών και καυαθέτουν προτάσεις ώστε να παρέχεται πραγματική προστασία και βοήθεια στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού.

«Με τη Γεωργία»

Όταν τα φώτα της δημοσιότητας που διψούν για θέαμα χαμηλώνουν σκοπίμως,   εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη  Γεωργία Μπίκα, γιατί δεν θέλουμε καμία πράξη βιασμού και κακοποίησης  εις βάρος των γυναικών να μένει στο σκοτάδι.

Αγωνιζόμαστε, ενθαρρύνοντας την καταγγελία, που προφυλάσσει και μπορεί να αποτρέψει τα χειρότερα, την καταγγελία, που εμποδίζει την εκ νέου θυματοποίηση και οδηγεί στην προστασία και δικαίωση της επιζώσης. 

Η Γεωργία Μπίκα αντέδρασε με θάρρος, όπως πρέπει να πράττει κάθε θιγόμενη πολίτης ενός ευνομούμενου κράτους, καταγγέλλοντας τον ομαδικό βιασμό της, ζητώντας τιμωρία για τους ενόχους και προστασία και για άλλες γυναίκες. Μας υποχρέωσε ως κοινωνία να σταθούμε  στο ύψος των περιστάσεων, να αντιληφθούμε ότι χωρίς αμφιβολία το βάρος της ενοχής αφορά τους θύτες ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής ισχύος ή πολιτικής επιρροής και ότι η αποτελεσματικότερη προστασία των θυμάτων βιασμού επιτυγχάνεται με τα γρήγορα ανακλαστικά των Αρχών και την επάρκεια των κοινωνικών δομών.  

Σε αντίθετη περίπτωση διευκολύνεται η συγκάλυψη και δυσχεραίνεται η διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και η εξέταση της γυναίκας θύματος, η στήριξη και η προστασία της. Ο υπάρχων μηχανισμός αποδείχθηκε απροετοίμαστος έως ανεπαρκής, ύποπτα δυσκίνητος, απρόθυμος, προβληματικός και απάνθρωπος, χαρακτηριστικά, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αποτρέπουν τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων στη χώρα μας να τις καταγγείλουν. Από την χρονοβόρα, εκ των πραγμάτων επώδυνη, βασανιστική και άνευ νομικής και ψυχολογικής στήριξης κατάθεσή της Γεωργίας, έως την με μεγάλη καθυστέρηση εξέτασή της από τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες και διεξαγωγή των τοξικολογικών εξετάσεων καταδεικνύεται ένα διάτρητο σύστημα, το οποίο τελικώς λειτουργεί υπέρ των δραστών και διαιωνίζει την κουλτούρα της βίας. 

Είναι απολύτως αναγκαίο σήμερα να εκσυγχρονισθούν οι υφιστάμενες κοινωνικές δομές για κακοποιημένες γυναίκες και σε κάθε νομό και περιφέρεια να δημιουργηθούν άμεσα νέες, ευέλικτες και επαρκείς δομές, στελεχωμένες με εκπαιδευμένους/ες επαγγελματίες, οι οποίοι/ες θα ανταποκρίνονται άμεσα σε τέτοια συμβάντα και θα τελούν υπό κρατική εποπτεία. Ως άτομα, φορείς και συλλογικότητες,  επαναλαμβάνουμε με αυτή την ευκαιρία τα πάγια αιτήματα του φεμινιστικού κινήματος:

1. Ιατροδικαστικές υπηρεσίες σε όλους τους νομούς και άμεση κάλυψη των κενών στις υφιστάμενες, ενώ παράλληλα να διασφαλίζεται ότι οι γυναίκες θύματα θα έχουν επί 24ωρου βάσεως πρόσβαση σε ιατροδικαστή/ρια

2. Όλα τα νοσοκομεία και οι δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στη χώρα να εφοδιαστούν με κουτί βιασμού. Παράλληλα, να εκπαιδευτεί κατάλληλα το ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικού, στο οποίο θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση τα θύματα και να τους διασφαλίζεται φροντίδα και μέριμνα. Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να διενεργούνται και όλες οι επιπλέον συναφείς εξετάσεις (για πιθανότητα εγκυμοσύνης, μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για πιθανή χορήγηση αγωγής κ.λπ.)

3. Δημιουργία ειδικών πολυδύναμων Κέντρων Αντιμετώπισης Βιασμών σε πόλεις ή/και νοσοκομειακές μονάδες, σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία. Πρόκειται για κέντρα αντιμετώπισης περιστατικών βιασμού που λειτουργούν σε  ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απασχολείται εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και τα οποία συνεργάζονται θεσμικά με δομές υγείας, ψυχιατρεία και δικαστικές Αρχές, ώστε να στηρίζονται άμεσα και πολύπλευρα οι επιζώσες βιασμού.

4. Δημιουργία ως εναλλακτική, Κέντρων Αναφοράς Σεξουαλικών Επιθέσεων, όπου προσφέρεται ιατρική φροντίδα, διενεργούνται ιατροδικαστικές εξετάσεις  και παρέχεται πρακτικά, συναισθηματικά-ή και ψυχολογικά η στήριξη. Σε τέτοια Κέντρα μία γυναίκα απευθύνεται, χωρίς να απαιτείται εντολή της αστυνομίας.

5. Δημιουργία σχετικής βάσης δεδομένων, όπου επιπλέον αποδεικτικό υλικό μπορεί να διατηρείται, ούτως ώστε η επιζώσα να μπορεί να το αξιοποιήσει στην καταγγελία της σε ύστερο χρόνο και όποτε/εάν το αποφασίσει.

6. Η πολιτεία, μέσω του συστήματος παιδείας, να εφοδιάσει  επιτέλους με τις απαραίτητες γνώσεις τους νέους και τις νέες,  ώστε  να προλαμβάνονται τέτοια γεγονότα. Η σεξουαλική   αγωγή  είναι αναγκαιότητα με σκοπό την πρόληψη από την  σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών και γυναικών.      
7. Άμεση επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, η οποία συνιστά και τον αρμόδιο Φορέα παρακολούθησης της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελλάδα, και η επανένταξή της στο Υπουργείο Εσωτερικών ως αυτοτελή, διακριτή και ορατή  κρατική δομή, με την άμεση εποπτεία του  Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας(ΚΕΘΙ) και με τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία.

8. Διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών (Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες Φιλοξενίας, Γραμμή 15900) και του δημόσιου χαρακτήρα τους. Επέκταση του Δικτύου Δομών και σε άλλες πόλεις, ώστε κάθε γυναίκα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες των Δομών και

9. Εκπαίδευση δημοσιογράφων και δημιουργία οδηγού δεοντολογίας για τα ΜΜΕ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ  ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ/ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ
1. Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μάρτη
2. ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων 
3. Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά
4. Ομάδα Γυναικών του Συλλόγου  Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης Θρυαλλίδα
5. Οι μαμάδες Mother's Wings Greece  Mother's Wings  
6. Σύλλογος εργαζομένων Γενικής Γραμματείας  Ισότητας των Φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»   
7. Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»
8. Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ   

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ξανά στο δρόμο ενάντια σε βιασμούς και έμφυλη βία
Η φεμινιστική συλλογικότητα Sabbat, καλεί -μαζί με άλλες συλλογικότητες- σήμερα, στις 19:00 στα Προπύλαια, σε συγκέντρωση ενάντια στη συγκάλυψη και την ανοχή των βιασμών που διαπράττουν πρόσωπα εξουσίας, όπως...
Ξανά στο δρόμο ενάντια σε βιασμούς και έμφυλη βία
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ολοκληρωμένο ορισμό του βιασμού
Ανεπαρκή και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά τον...
Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ολοκληρωμένο ορισμό του βιασμού
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Την πρόταση για τον ορισμό του βιασμού καταδικάζουν οι υπάλληλοι της ΓΓΙΦ
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων καταδικάζει την πρόταση για τον νέο Ποινικό Κώδικα όσον αφορά τον βιασμό και επιρρίπτει ευθύνες προς την κυβέρνηση.
Την πρόταση για τον ορισμό του βιασμού καταδικάζουν οι υπάλληλοι της ΓΓΙΦ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»
«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Είναι τόσο απλό. Ή τουλάχιστον, θα έπρεπε να είναι», τονίζει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, που ξεκίνησε νέα καμπάνια με αίτημα να αναθεωρηθεί το άρθρο 336 του...
«Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Σε πόλεμο για κάθε Ελένη»
Με αφορμή τη δολοφονία της Ελένης στη Ρόδο που κακοποιήθηκε και βασανίστηκε επειδή δεν συναίνεσε στις αρσενικές ορέξεις, που δολοφονήθηκε επειδή ήταν γυναίκα, έξι οργανώσεις καλούν σε πορεία στην Καπνικαρέα,...
«Σε πόλεμο για κάθε Ελένη»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με δύο σχέδια νόμου
Δύο νομοσχέδια με βασικό θέμα την έμφυλη βία σύντομα αναμένεται να γίνουν νόμοι. Το πρώτο αφορά την εξειδίκευση και ενσωμάτωση στη νομοθεσία της Σύμβασης της Κων/πολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των...
Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών με δύο σχέδια νόμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας