• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.5°C
  1 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 19.1°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.3°C / 15.9°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.5°C / 19.0°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 15.4°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.5°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.9°C / 16.1°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  16°C 15.4°C / 18.8°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.2°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  63%

Παρά τη μείωσή της ακραίας φτώχειας 836 εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να πεινούν

AP Photo/Jae C. Hong

Κάτω από το όριο της φτώχειας 836 εκατομ. άνθρωποι

 • A-
 • A+

Μπορεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας -με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα με αποτέλεσμα να υποφέρουν από την πείνα να έχει μειωθεί κατά 50% από το 1990 οπότε και ανερχόταν σε 1,9 δισεκατομμύρια, ωστόσο 836 εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να είναι αντιμέτωποι με την πείνα και να ζουν σε κάτω από το όριο της φτώχειας.

Με αυτά τα στοιχεία ο ΟΗΕ θεωρεί ότι αφενός ήταν πετυχημένο το πρόγραμμα για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετηρίδας (MDGs), αλλά αφετέρου εκθέτει και τις σύγχρονες προκλήσεις.

«Έπειτα από βαθιά και σταθερά κέρδη, γνωρίζουμε τώρα ότι η ακραία φτώχεια μπορεί να εξαλειφθεί μέσα σε ακόμη μια γενιά» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν σε ανακοίνωσή του.

Στην πρόσφατη έκθεσή του για την πορεία των οκτώ αναπτυξιακών στόχων που είχε θέσει ο διεθνής οργανισμός στην Διακήρυξη για την Χιλιετηρίδα το 2000 σημειώνει ότι η πρόοδος είναι άνιση ανάλογα με την περιοχή και την χώρα, και η νέα ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη θα πρέπει να επικεντρώνεται στις ανισότητες, ώστε να βελτιωθεί η ζωή των φτωχότερων και πιο ευάλωτων ανθρώπων.

Με στόχο την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας ως το 2030, το Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί σχετική σύνοδος του ΟΗΕ όπου οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας αναμένεται να εγκρίνουν τους νέους αναπτυξιακούς στόχους - που είναι γνωστοί ως Στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDGs).

 Οι προκλήσεις

 • Σύμφωνα με την έκθεση, οι συρράξεις παραμένουν η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ανάπτυξη καθώς οι πληγείσες από τους πολέμους χώρες καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας ενώ μόνο πέρσι είχαν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό 60 περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Νιγηρία ή το Πακιστάν.
 • Οι γυναίκες συνεχίζουν να βιώνουν διακρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο παρά το γεγονός ότι κέρδισαν έδαφος στην αντιπροσώπευση στα κοινοβούλια του 90% των 174 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση.
 • Ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν πριν κλείσουν τα πέντε τους χρόνια έχει επίσης μειωθεί περισσότερο από 50% από το 1990 κι όμως ακόμα και σήμερα 16.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από αίτια που θα μπορούσαν να προληφθούν, επισημαίνεται.

Ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την αύξηση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης για παιδιά που πλήττονται από κρίσεις, καθώς ο αριθμός των προσφύγων μικρής ηλικίας αυξάνεται ραγδαία.

«Την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται, η βοήθεια μειώνεται» τόνισε σε σχετική διάσκεψη ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας και σήμερα ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την παγκόσμια εκπαίδευση Γκόρντον Μπράουν καλώντας σε γενναιόδωρη βοήθεια για την εκπαίδευση σε χώρες όπου υπάρχουν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και τα σχολεία δεν συμπεριλαμβάνονται στα είδη πρώτης ανάγκης - την τροφή, το πόσιμο νερό, τη στέγη και τα φάρμακα.

Η βοήθεια για τη βασική εκπαίδευση μειώθηκε το 2013 στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 4,5 δισεκ. δολάρια το 2010, παρότι η βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες συνολικά αυξήθηκε, διευκρίνισε ο Μπράουν.

Τον περασμένο μήνα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφερε πως ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν εγκαταλείψουν τις εστίες τους αυξήθηκε σε 59,5 εκατομμύρια στο τέλος του 2014, με τα 30 εκατ. να είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, από 51,2 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να στρατολογηθούν από εξτρεμιστικές και ένοπλες οργανώσεις επισήμανε το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες καλώντας επίσης να αυξηθεί σημαντικά η βοήθεια στα παιδιά που πλήττονται από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, συνολικά 59 εκατ. παιδιών δεν είχαν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 2013, ένας αριθμός που ήταν αυξημένος κατά 2,4 εκατ. εν σχέσει με το 2010, αλλά αρκετά μειωμένος από τα 99 εκατ. που καταγράφονταν το 2000, σύμφωνα με έκθεση της UNICEF που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον υπουργό εξωτερικών της Νορβηγίας, Μπέργκε Μπρέντε, η βοήθεια για την εκπαίδευση υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό των στόχων που είχαν τεθεί για να είναι διαθέσιμη σε όλους τους ανθρώπους στον πλανήτη η εκπαίδευση το 2015. Όπως τόνισε «χωρίς παιδεία δεν υπάρχει ανάπτυξη».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
UNICEF: Παρά τα μεγάλα βήματα πρόοδου, οι προκλήσεις παραμένουν
Εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως στερούνται ακόμη τα βασικά τους δικαιώματα, ενώ τη UNICEF απασχολούν ολοένα και περισσότερο οι λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες, όπου υπάρχουν πολλοί νεόπτωχοι λόγω κρίσης.
UNICEF: Παρά τα μεγάλα βήματα πρόοδου, οι προκλήσεις παραμένουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι γυναικείες οργανώσεις εγκαλούν την κυβέρνηση για τις αλλαγές στους Κώδικες 
Με θέμα την ακόμα χειρότερη τροποποίηση των νέων Κωδίκων που στοχεύει και στο να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη ζωή των διαζευγμένων ζευγαριών και παιδιών, συνεδρίασε η επιτροπή των γυναικείων οργανώσεων.
Οι γυναικείες οργανώσεις εγκαλούν την κυβέρνηση για τις αλλαγές στους Κώδικες 
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί την έκθεση Κουντουρά για τις συνέπειες της ενδοσυζυγικής βίας
«Ζητούμε μεταρρυθμίσεις ώστε καμία γυναίκα και κανένα παιδί να μην εκτίθενται στον κίνδυνο επαναλαμβανόμενης βίας από τον κακοποιητή τους», δήλωσε η Ευρωβουλευτής Ε. Κουντουρά- Για πρώτη φορά τα παιδιά...
Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθετεί την έκθεση Κουντουρά για τις συνέπειες της ενδοσυζυγικής βίας
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
112 οργανώσεις ζητούν απ' τον Μητσοτάκη να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια
Στην επιστολή τους εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και τονίζουν ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο που αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα για ασφάλεια και προστασία όλων των θυμάτων...
112 οργανώσεις ζητούν απ' τον Μητσοτάκη να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία γυναικών στο Σύνταγμα κατά της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας παιδιών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα πραγματοποιούν απ' τις 5 το απόγευμα γυναικεία σωματεία και φεμινιστικές οργανώσεις, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης...
Διαμαρτυρία γυναικών στο Σύνταγμα κατά της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας παιδιών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Κίνηση αστυνομικών PASSPORT: «Κανένα παιδί σε κελί»
Αλληλεγγύη στις μωρομάνες κρατούμενες των Φυλακών Ελαιώνα Θηβών και στα βρέφη τους έδειξε η κίνηση αστυνομικών PASSPORT, παραδίδοντας στις κρατούμενες είδη προσωπικής υγιεινής, διασκέδασης, ψυχαγωγίας και...
Κίνηση αστυνομικών PASSPORT: «Κανένα παιδί σε κελί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας