• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.3°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.6°C / 17.8°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.9°C / 18.2°C
  0 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.0°C / 17.0°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 13.4°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 17.8°C
  5 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.8°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 16.2°C
  3 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.6°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 12.3°C / 17.1°C
  0 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.7°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  0 BF
  50%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον «αέρα» εργαζόμενοι και πρόσφυγες

 • A-
 • A+
Επέκταση της επισφαλούς εργασίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ● Οι απολύσεις στο τέλος του χρόνου περισσότερων των 40 εργαζομένων αντανακλούν την προβληματική χρηματοδότηση των οργανισμών, ενώ δεν καλύπτονται σε βάθος και διάρκεια οι ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού

Σε απολύσεις περισσότερων των 40 εργαζομένων προχωρά στο τέλος του έτους το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) λόγω των μειωμένων χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό, εντείνοντας τις μορφές επισφαλούς εργασίας με επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και με αναγκαστική διακοπή εργασίας για 45 ημέρες μεταξύ συμβάσεων, το ελάχιστο όριο κάτω από το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι εργαζόμενοι και να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Η επέκταση της επισφαλούς εργασίας σε μια από τις παλαιότερες οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, αντανακλά αφενός τη μείωση χρηματοδοτήσεων που χειρίζονται διεθνείς οργανισμοί στην Ελλάδα, καθώς έχει περάσει η περίοδος έκτακτης ανάγκης των προηγούμενων ετών και πρέπει να αποκτήσει σταθερότερη μορφή στο πλαίσιο μιας εθνικής πολιτικής η διαχείριση του προσφυγικού.

Αντικατοπτρίζει επίσης τον τελείως κατακερματισμένο και αποσπασματικό τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης των οργανώσεων τα τελευταία χρόνια, μέσω αυτοτελών προγραμμάτων που διαρκούν ορισμένους μήνες και τελειώνουν. Με τον τρόπο αυτό, δεν καλύπτονται σε βάθος και διάρκεια οι ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού, μένουν ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι, ενώ κουρελιάζονται τα εργασιακά κεκτημένα και ευνοείται η επισφάλεια.

Αυτό είναι το τεράστιο κόστος της πολιτικής επιλογής να μην παρέχει το κράτος μόνιμες υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες, όπως και σε άλλες ευάλωτες κατηγορίες, αλλά να τις εκχωρεί σε οργανώσεις που καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο αποσπασματικό, γραφειοκρατικό και οριακό ως προς την εργατική νομοθεσία.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΣΠ, που προχώρησε σε απεργία την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, η οργάνωση κλείνει τα γραφεία της στη Σάμο, τα Ιωάννινα και τη Ρόδο και μειώνει σημαντικά το προσωπικό στη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας οριακή τη λειτουργία του. «Ακόμα και όσοι εργαζόμενοι δεν απολυθούν τελικά, θα κληθούν να καλύψουν ένα δυσαναπλήρωτο κενό σκληρής εργασίας συναδέλφων μας που απολύονται», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων και κάνει λόγο για εξαιρετικά επισφαλείς και δυσχερείς συνθήκες εργασίας.

«Διανύουμε μία περίοδο που οι πολιτικές για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων και προσφυγισσών γίνονται όλο και πιο εχθρικές απέναντί τους. Οι πολιτικές αυτές, αυτονόητα, έχουν επιπτώσεις και στα άτομα που παρέχουν υπηρεσίες που απευθύνονται σε πρόσφυγες», υπογραμμίζει.

Σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό μιλά για απροκάλυπτη χρήση του παραθύρου του νόμου εκ μέρους της οργάνωσης για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους. «Η δημόσια ανακοίνωση από την εργοδοσία του ΕΣΠ προς τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, ότι θα χρησιμοποιήσει σε βάρος τους καταχρηστικά παραθυράκια του εργατικού νόμου για να αποφύγει την αναγνώριση κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις που συνεπάγεται, αποτελεί μνημείο θράσους και στυγνής αντεργατικής πρακτικής», σημειώνει.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της οργάνωσης αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ότι οι αλλαγές κρίνονται απολύτως αναγκαίες για την επιβίωση του ΕΣΠ: «Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια εφαρμόζοντας πολλά και διαφορετικά κριτήρια ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον του ΕΣΠ. Αυτό σημαίνει μια ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας του σωματείου και του σεβασμού των εργαζόμενων. Το ΕΣΠ πάγια προσπαθεί να κρατήσει όλους τους ανθρώπους του, έχοντας πάντα υπόψη ότι αυτό έχει να κάνει με μια οικονομική παράμετρο που δυστυχώς στην εποχή μας είναι τρομακτικά δύσκολη και περίπλοκη», σημειώνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Παγώνουν» οι απολύσεις
Στην εργασία τους αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), καθώς φαίνεται πως δόθηκε λύση -έστω προσωρινή- στο ζήτημα των απολύσεων που ανακοινώθηκαν...
«Παγώνουν» οι απολύσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στις ελληνικές αρχές οι πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Εβρου
Υστερα από παραμονή μιας εβδομάδας στην Τουρκία, υπό την απειλή της επαναπροώθησής τους στη Συρία, οι περισσότεροι πρόσφυγες ξαναβρέθηκαν σε νησίδα του Εβρου όπου τελικώς τους αναζήτησαν οι ελληνικές αρχές.
Στις ελληνικές αρχές οι πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του Εβρου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης
Εντονες αντιδράσεις προκαλούν σε εργαζομένους στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου τα νέα ασφυκτικά μέτρα ελέγχου της εισόδου, που εγκαινίασε αιφνιδιαστικά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο
Να περνούν από μαγνητικές πύλες ελέγχου και ακτίνες Χ κάθε φορά που εισέρχονται στη νέα δομή της Σάμου υποχρεώνει τώρα τους εργαζόμενους το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο «ψυγείο» η πολιτική στέγασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο
Παγώνει η εφαρμογή της πολιτικής στέγασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, ύστερα από τις επικρίσεις εργαζομένων που διαμαρτύρονταν ότι η πολιτική αυτή δημιουργεί εσωτερικές διακρίσεις.
Στο «ψυγείο» η πολιτική στέγασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελίες για εργασιακές διακρίσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Οι εργαζόμενοι σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι κινδυνεύει να βρεθεί στον δρόμο γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, που εργάζεται καιρό στην οργάνωση και μπορεί να παρέχει την εργασία της στην καθαριότητα και στη...
Καταγγελίες για εργασιακές διακρίσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας