Σε απολύσεις περισσότερων των 40 εργαζομένων προχωρά στο τέλος του έτους το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) λόγω των μειωμένων χρηματοδοτήσεων για το προσφυγικό, εντείνοντας τις μορφές επισφαλούς εργασίας με επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και με αναγκαστική διακοπή εργασίας για 45 ημέρες μεταξύ συμβάσεων, το ελάχιστο όριο κάτω από το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι εργαζόμενοι και να διεκδικήσουν αποζημίωση.
Η επέκταση της επισφαλούς εργασίας σε μια από τις παλαιότερες οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, αντανακλά αφενός τη μείωση χρηματοδοτήσεων που χειρίζονται διεθνείς οργανισμοί στην Ελλάδα, καθώς έχει περάσει η περίοδος έκτακτης ανάγκης των προηγούμενων ετών και πρέπει να αποκτήσει σταθερότερη μορφή στο πλαίσιο μιας εθνικής πολιτικής η διαχείριση του προσφυγικού.
Αντικατοπτρίζει επίσης τον τελείως κατακερματισμένο και αποσπασματικό τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης των οργανώσεων τα τελευταία χρόνια, μέσω αυτοτελών προγραμμάτων που διαρκούν ορισμένους μήνες και τελειώνουν. Με τον τρόπο αυτό, δεν καλύπτονται σε βάθος και διάρκεια οι ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού, μένουν ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι, ενώ κουρελιάζονται τα εργασιακά κεκτημένα και ευνοείται η επισφάλεια.
Αυτό είναι το τεράστιο κόστος της πολιτικής επιλογής να μην παρέχει το κράτος μόνιμες υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες, όπως και σε άλλες ευάλωτες κατηγορίες, αλλά να τις εκχωρεί σε οργανώσεις που καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο αποσπασματικό, γραφειοκρατικό και οριακό ως προς την εργατική νομοθεσία.
Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΣΠ, που προχώρησε σε απεργία την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, η οργάνωση κλείνει τα γραφεία της στη Σάμο, τα Ιωάννινα και τη Ρόδο και μειώνει σημαντικά το προσωπικό στη Θεσσαλονίκη, καθιστώντας οριακή τη λειτουργία του. «Ακόμα και όσοι εργαζόμενοι δεν απολυθούν τελικά, θα κληθούν να καλύψουν ένα δυσαναπλήρωτο κενό σκληρής εργασίας συναδέλφων μας που απολύονται», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων και κάνει λόγο για εξαιρετικά επισφαλείς και δυσχερείς συνθήκες εργασίας.
«Διανύουμε μία περίοδο που οι πολιτικές για την υποδοχή και ένταξη των προσφύγων και προσφυγισσών γίνονται όλο και πιο εχθρικές απέναντί τους. Οι πολιτικές αυτές, αυτονόητα, έχουν επιπτώσεις και στα άτομα που παρέχουν υπηρεσίες που απευθύνονται σε πρόσφυγες», υπογραμμίζει.
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό μιλά για απροκάλυπτη χρήση του παραθύρου του νόμου εκ μέρους της οργάνωσης για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους. «Η δημόσια ανακοίνωση από την εργοδοσία του ΕΣΠ προς τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, ότι θα χρησιμοποιήσει σε βάρος τους καταχρηστικά παραθυράκια του εργατικού νόμου για να αποφύγει την αναγνώριση κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις που συνεπάγεται, αποτελεί μνημείο θράσους και στυγνής αντεργατικής πρακτικής», σημειώνει.
Από την πλευρά της, η διοίκηση της οργάνωσης αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ότι οι αλλαγές κρίνονται απολύτως αναγκαίες για την επιβίωση του ΕΣΠ: «Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια εφαρμόζοντας πολλά και διαφορετικά κριτήρια ώστε να εξασφαλιστεί το μέλλον του ΕΣΠ. Αυτό σημαίνει μια ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας του σωματείου και του σεβασμού των εργαζόμενων. Το ΕΣΠ πάγια προσπαθεί να κρατήσει όλους τους ανθρώπους του, έχοντας πάντα υπόψη ότι αυτό έχει να κάνει με μια οικονομική παράμετρο που δυστυχώς στην εποχή μας είναι τρομακτικά δύσκολη και περίπλοκη», σημειώνει.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας