• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.4°C
  2 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.4°C / 6.3°C
  5 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  84%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.8°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 4.9°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  0 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 13.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.4°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 4.5°C / 8.8°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.5°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 5.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  86%

Φωτογραφία Αρχείου

EUROKINISSI/POOL/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απαγόρευση εξόδου των προσφύγων

 • A-
 • A+
Την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των προσφυγικών κοινοτήτων στο Καρά Τεπέ ότι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί της Δευτέρας, θα μείνουν μέσα στο καμπ.

Με απαγόρευση κυκλοφορίας των προσφύγων ολόκληρο το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς ετοιμάζεται να υποδεχτεί το νέο έτος η Λέσβος, όπου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει πολιτικές που κινδυνεύουν να γυρίσουν το νησί σε άλλες, σκοτεινές εποχές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των προσφυγικών κοινοτήτων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ ότι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί της Δευτέρας, θα μείνουν μέσα στο καμπ και δεν θα δίνονται άδειες εξόδου, παρά μόνο για έκτακτα περιστατικά.

Η διήμερη απαγόρευση εξόδου δεν βασίζεται σε επίσημη απόφαση του υπουργείου, πηγές του οποίου παραδέχονται στην «Εφ.Συν.» ότι «δεν υπάρχει επίσημη απόφαση αποκλεισμού της δομής». Επιβάλλεται όμως στην πράξη, μετατρέποντας την ανοιχτή δομή σε ντε φάκτο φυλακή. Οι πηγές του υπουργείου επικαλούνται το γεγονός ότι τις ημέρες αυτές είναι κλειστά τα καταστήματα και άρα δεν υπάρχει λόγος να βγουν οι πρόσφυγες από τη δομή για να ψωνίσουν, επιχείρημα που καταστρατηγεί το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των προσφύγων της δομής στα όρια του νησιού χωρίς προϋποθέσεις.

Επικαλούνται επίσης την υγειονομική επιβάρυνση της Λέσβου από την πανδημία και την ανάγκη να προστατευτούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Δεν διευκρινίζουν όμως γιατί οι πρόσφυγες του Καρά Τεπέ κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από την πανδημία από τους πρόσφυγες σε άλλα σημεία της χώρας, ούτε γιατί κινδυνεύουν σ’ αυτόν τον βαθμό μόνο τις επίσημες αργίες, ούτε ποιος φορέας δημόσιας Υγείας εισηγείται τέτοια μέτρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλει το υπουργείο απαγόρευση εξόδου από προσφυγικές δομές με παρόμοιο τρόπο, χωρίς επίσημη απόφαση, αλλά με άτυπη οδηγία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και των διοικητών των δομών. Πρόσφατα το υπουργείο κλείδωσε μέσα στη νέα δομή της Σάμου δεκάδες πρόσφυγες, αφαιρώντας τους μέχρι νεωτέρας τις ηλεκτρονικές κάρτες που ενεργοποιούν τις περιστρεφόμενες πόρτες εξόδου.

Αίτηση

Το υπουργείο επικαλέστηκε το γεγονός ότι είχε απορριφθεί η αίτησή τους σε δεύτερο βαθμό. Απέκρυψε όμως το γεγονός ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν συμπληρωματικό αίτημα ασύλου, το λεγόμενο μεταγενέστερο, επειδή δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια υπηρεσία είναι αρμόδια να εισπράξει το απαιτούμενο παράβολο. Αγνόησε επίσης το γεγονός ότι δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία για όσους έχουν απορριπτική απόφαση και ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την κράτηση την έχει η αστυνομία, όχι οι διοικητές των δομών.

Οπως σημείωνε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στην προσφυγή του στη Δικαιοσύνη εκ μέρους Αφγανού πρόσφυγα, «του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη δομή, μέτρο που είχε αποτέλεσμα τον περιορισμό του εντός της κλειστής ελεγχόμενης δομής Σάμου, χωρίς ποτέ να του επιδοθεί έγγραφη απόφαση με το ανωτέρω περιεχόμενο ή να του εξηγηθούν οι λόγοι του μέτρου αυτού». Το διοικητικό πρωτοδικείο δικαίωσε τον πρόσφυγα και καταδίκασε το υπουργείο.

Οπως υπογραμμίζει το δικαστήριο, η κράτηση είναι «επιτρεπτή με απόφαση του οικείου αστυνομικού διευθυντή [...], προϋπόθεση η οποία [...] δεν συντρέχει εν προκειμένω, αφού δεν έχει εκδοθεί απόφαση τέτοιου περιεχομένου». Και κρίνει ότι «ο διοικητής της ανωτέρω ΚΕΔ παρανόμως έλαβε το επίμαχο μέτρο (απαγόρευση εξόδου)». Οπως δείχνει η νέα απαγόρευση εξόδου προσφύγων από το Καρά Τεπέ τις ημέρες των γιορτών, παραμένει ζητούμενο αν πήρε το μήνυμα το υπουργείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο
Να περνούν από μαγνητικές πύλες ελέγχου και ακτίνες Χ κάθε φορά που εισέρχονται στη νέα δομή της Σάμου υποχρεώνει τώρα τους εργαζόμενους το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Επαναπροωθούν και αντιφάσκουν
Υποστηρίζοντας ταυτοχρόνως δύο άκρως αντίθετα πράγματα, κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν ψεύδη τις καταγγελίες για παράνομες επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία και την ίδια στιγμή τις δικαιολογούν.
Επαναπροωθούν και αντιφάσκουν
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εύσημα και δολάρια για τον κορονοϊό στις προσφυγικές δομές από Τζέφρι Πάιατ
Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ «για την αντιμετώπιση των συνεπειών του covid-19 στις δομές μεταναστών».
Εύσημα και δολάρια για τον κορονοϊό στις προσφυγικές δομές από Τζέφρι Πάιατ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Χωρίς σχέδιο και οργάνωση η επανέναρξη της υπηρεσίας Ασύλου
Με αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής επιχειρείται η επαναλειτουργία της υπηρεσίας Ασύλου τη Δευτέρα για το κοινό, χωρίς τα προβλεπόμενα...
Χωρίς σχέδιο και οργάνωση η επανέναρξη της υπηρεσίας Ασύλου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα μέτρα εγκλωβισμού παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκκένωση
Νέα μέτρα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών στις δομές ανακοίνωσε το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου για την προστασία των ίδιων και της δημόσιας υγείας.
Νέα μέτρα εγκλωβισμού παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για εκκένωση
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία
Κυβέρνηση και φιλικά της ΜΜΕ ζητούν τα ρέστα για τους 38 του Εβρου, προσπαθούν να κατασκευάσουν εσωτερικούς εχθρούς και συγκαλύπτουν τις εγκληματικές επαναπροωθήσεις.
Νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα και επενδύει στην ξενοφοβία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας