Με απαγόρευση κυκλοφορίας των προσφύγων ολόκληρο το Σαββατοκύριακο της Πρωτοχρονιάς ετοιμάζεται να υποδεχτεί το νέο έτος η Λέσβος, όπου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει πολιτικές που κινδυνεύουν να γυρίσουν το νησί σε άλλες, σκοτεινές εποχές.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής ενημέρωσε τους εκπροσώπους των προσφυγικών κοινοτήτων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ ότι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί της Δευτέρας, θα μείνουν μέσα στο καμπ και δεν θα δίνονται άδειες εξόδου, παρά μόνο για έκτακτα περιστατικά.
Η διήμερη απαγόρευση εξόδου δεν βασίζεται σε επίσημη απόφαση του υπουργείου, πηγές του οποίου παραδέχονται στην «Εφ.Συν.» ότι «δεν υπάρχει επίσημη απόφαση αποκλεισμού της δομής». Επιβάλλεται όμως στην πράξη, μετατρέποντας την ανοιχτή δομή σε ντε φάκτο φυλακή. Οι πηγές του υπουργείου επικαλούνται το γεγονός ότι τις ημέρες αυτές είναι κλειστά τα καταστήματα και άρα δεν υπάρχει λόγος να βγουν οι πρόσφυγες από τη δομή για να ψωνίσουν, επιχείρημα που καταστρατηγεί το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των προσφύγων της δομής στα όρια του νησιού χωρίς προϋποθέσεις.
Επικαλούνται επίσης την υγειονομική επιβάρυνση της Λέσβου από την πανδημία και την ανάγκη να προστατευτούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Δεν διευκρινίζουν όμως γιατί οι πρόσφυγες του Καρά Τεπέ κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από την πανδημία από τους πρόσφυγες σε άλλα σημεία της χώρας, ούτε γιατί κινδυνεύουν σ’ αυτόν τον βαθμό μόνο τις επίσημες αργίες, ούτε ποιος φορέας δημόσιας Υγείας εισηγείται τέτοια μέτρα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλει το υπουργείο απαγόρευση εξόδου από προσφυγικές δομές με παρόμοιο τρόπο, χωρίς επίσημη απόφαση, αλλά με άτυπη οδηγία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και των διοικητών των δομών. Πρόσφατα το υπουργείο κλείδωσε μέσα στη νέα δομή της Σάμου δεκάδες πρόσφυγες, αφαιρώντας τους μέχρι νεωτέρας τις ηλεκτρονικές κάρτες που ενεργοποιούν τις περιστρεφόμενες πόρτες εξόδου.
Αίτηση
Το υπουργείο επικαλέστηκε το γεγονός ότι είχε απορριφθεί η αίτησή τους σε δεύτερο βαθμό. Απέκρυψε όμως το γεγονός ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταθέσουν συμπληρωματικό αίτημα ασύλου, το λεγόμενο μεταγενέστερο, επειδή δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια υπηρεσία είναι αρμόδια να εισπράξει το απαιτούμενο παράβολο. Αγνόησε επίσης το γεγονός ότι δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία για όσους έχουν απορριπτική απόφαση και ότι την αποκλειστική αρμοδιότητα για την κράτηση την έχει η αστυνομία, όχι οι διοικητές των δομών.
Οπως σημείωνε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στην προσφυγή του στη Δικαιοσύνη εκ μέρους Αφγανού πρόσφυγα, «του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη δομή, μέτρο που είχε αποτέλεσμα τον περιορισμό του εντός της κλειστής ελεγχόμενης δομής Σάμου, χωρίς ποτέ να του επιδοθεί έγγραφη απόφαση με το ανωτέρω περιεχόμενο ή να του εξηγηθούν οι λόγοι του μέτρου αυτού». Το διοικητικό πρωτοδικείο δικαίωσε τον πρόσφυγα και καταδίκασε το υπουργείο.
Οπως υπογραμμίζει το δικαστήριο, η κράτηση είναι «επιτρεπτή με απόφαση του οικείου αστυνομικού διευθυντή [...], προϋπόθεση η οποία [...] δεν συντρέχει εν προκειμένω, αφού δεν έχει εκδοθεί απόφαση τέτοιου περιεχομένου». Και κρίνει ότι «ο διοικητής της ανωτέρω ΚΕΔ παρανόμως έλαβε το επίμαχο μέτρο (απαγόρευση εξόδου)». Οπως δείχνει η νέα απαγόρευση εξόδου προσφύγων από το Καρά Τεπέ τις ημέρες των γιορτών, παραμένει ζητούμενο αν πήρε το μήνυμα το υπουργείο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας