• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 26.2°C
  1 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 25.2°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  1 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 19.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  0 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.2°C
  3 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.2°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 25.6°C
  0 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.9°C
  1 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 18.3°C / 22.7°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 22.3°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  88%
EUROKINISSI

Παράνομη η απαγόρευση εξόδου προσφύγων από τη δομή της Σάμου

 • A-
 • A+
Νέα καψόνια σε πρόσφυγες από την αστυνομία που εισέβαλε στη δομή τα χαράματα της Δευτέρας και μετέφερε στο κρατητήριο του ΑΤ Σάμου 9 πρόσφυγες χωρίς καμία εξήγηση, για να τους αφήσει ύστερα από τρεις ημέρες, μετά την κινητοποίηση οργανώσεων

Φρένο βάζει το Διοικητικό Πρωτοδικείου Σύρου στην στην πρωτοφανούς αυθαιρεσίας απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να απαγορεύσει χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα την έξοδο προσφύγων από τη νέα δομή της Σάμου και να τους κλειδώσει στην κυριολεξία μέσα, αφαιρώντας τους τις ηλεκτρονικές – κάρτες κλειδιά που ανοίγουν τις περιστρεφόμενες πόρτες εξόδου.

Το δικαστήριο δικαίωσε Αφγανό πρόσφυγα που είχε κινηθεί δικαστικά κατά της ιδιότυπης κράτησής του μέσω του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και έκρινε ότι ο διοικητής της δομής «παρανόμως έλαβε το επίμαχο μέτρο (απαγόρευση εξόδου)» σε βάρος του, ενώ διατάσσει την άρση της απαγόρευσης.

Ο πρόσφυγας σημείωνε στην προσφυγή του ότι δεν υπάρχει απόφαση κράτησης από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, ούτε συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να επιβληθεί περιορισμός στην ελευθερία κίνησης στο νησί, ούτε και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία. Υπογράμμιζε επίσης ότι η απαγόρευση εξόδου επιβάρυνε σημαντικά την ψυχική του υγεία, τον οδήγησε στην ανάγκη να πάρει φαρμακευτική αγωγή, καθώς ανατράπηκαν «όλες οι δραστηριότητες τις οποίες είχε αναπτύξει κατά την διετή του παραμονή στη Σάμο και οι οποίες του επέτρεπαν να διατηρεί μία αίσθηση κανονικότητας και ψυχικής ισορροπίας».

Η πρωτοφανής ενέργεια του υπουργείου εφαρμόστηκε σε όσους έχουν απορριπτική απόφαση ασύλου σε δεύτερο βαθμό, τη στιγμή που λόγω ανεπαρκούς διατύπωσης του νόμου, δεν δίνεται στους πρόσφυγες η δυνατότητα να καταθέσουν συμπληρωματικό αίτημα ασύλου με νέα στοιχεία, το λεγόμενο μεταγενέστερο αίτημα. Κι αυτό γιατί, ενώ το υπουργείο επέβαλε πρόσφατα παράβολο 100 ευρώ για την κατάθεση του μεταγενέστερου αιτήματος, δεν όρισε από ποια αρχή πρέπει να εισπράττεται το παράβολο, προκαλώντας χάος και παράλυση της διαδικασίας.

Ωστόσο, οι αυθαιρεσίες και τα καψόνια των ελληνικών αρχών στους ήδη επιβαρυμένους πρόσφυγες δεν έχουν τέλος. Αχάραγα την περασμένη Δευτέρα, στις 4 τα ξημερώματα, η αστυνομία εισέβαλε μέσα στην κλειστή και ελεγχόμενη δομή, μπήκε σε σειρά κοντέινερ και πήρε μαζί της εννιά πρόσφυγες διαφορετικής εθνικής καταγωγής, χωρίς να τους δώσει την ευκαιρία ούτε να αλλάξουν ρούχα. Χωρίς να δώσει μέχρι και σήμερα καμία εξήγηση ούτε στους ίδιους ούτε σε δικηγόρους οργανώσεων που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, τους κράτησε στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης Σάμου και τους άφησε πάλι ελεύθερους τρεις μέρες μετά, την Τετάρτη, και πάλι χωρίς καμία εξήγηση.

Αλληλέγγυοι μετέφεραν στην «Εφ.Συν.» το αίσθημα ματαίωσης, φόβου και απελπισίας που έζησαν για τρεις μέρες οι πρόσφυγες χωρίς να ξέρουν ούτε τι θα τους συμβεί ούτε το λόγο που βρέθηκαν στα κρατητήρια.

«Στην ήδη επιβαρυμένη ψυχική κατάσταση των προσφύγων αυτού του είδους τα γυμνάσια δείχνουν ότι οι αρχές λειτουργούν χωρίς σχέδιο, στην τύχη, με σκοπό να τους τσακίσουν ψυχολογικά. Οι ενέργειες είναι κατά τη γνώμη μας παράνομες, γιατί δεν προκύπτει κίνδυνος φυγής αυτών των ανθρώπων, αντιθέτως περιμένουν καρτερικά δύο χρόνια να τελειώσει η διαδικασία ασύλου, η οποία καθυστερεί καθώς εδώ και τρεις μήνες μετά την εισαγωγή του νόμου δεν ξέρουμε πού πρέπει να κατατεθεί το παράβολο. Κινητοποιήθηκαν άμεσα όλοι οι δικηγόροι των οργανώσεων που βρίσκονται στο νησί και οι άνθρωποι αφέθηκαν», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σαμιώτης δικηγόρος Δημήτρης Χούλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης
Εντονες αντιδράσεις προκαλούν σε εργαζομένους στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου τα νέα ασφυκτικά μέτρα ελέγχου της εισόδου, που εγκαινίασε αιφνιδιαστικά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο
Να περνούν από μαγνητικές πύλες ελέγχου και ακτίνες Χ κάθε φορά που εισέρχονται στη νέα δομή της Σάμου υποχρεώνει τώρα τους εργαζόμενους το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζήλεψε τη... Μόρια η δομή του Ελαιώνα
Με γρήγορο ρυθμό αυξάνονται οι πρόχειρα στημένες σκηνές στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, την άλλοτε δομή-πρότυπο που σήμερα αρχίζει να παρουσιάζει εικόνα υπερσυνωστισμού.
Ζήλεψε τη... Μόρια η δομή του Ελαιώνα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Από τον ΑΜΚΑ κρέμεται η ζωή των ασθενών προσφύγων και μεταναστών
Σημαντικά προβλήματα υγείας των προσφύγων και μεταναστών του ΚΥΤ της Σάμου, δημιουργεί η έλλειψη πρόσβασης σε φάρμακα εξαιτίας της συνεχιζόμενης καθυστέρησης της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα του ΑΜΚΑ για...
Από τον ΑΜΚΑ κρέμεται η ζωή των ασθενών προσφύγων και μεταναστών
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εκατόν πενήντα λυόμενα σε Κω, Λέσβο και Σάμο
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα είναι έτοιμα τα νέα κέντρα κράτησης στην Κω και τη Σάμο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ενώ θα συνεχίσει να λειτουργεί ο χώρος κράτησης μέσα στο Κέντρο...
Εκατόν πενήντα λυόμενα σε Κω, Λέσβο και Σάμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας