• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 13.5°C
  2 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 15.0°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  98%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.1°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  1 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.7°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  4 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  4 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  2 BF
  97%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράνομος ο αποκλεισμός οργάνωσης δικαιωμάτων από το Μητρώο ΜΚΟ

 • A-
 • A+
Αντίθετη στο διεθνές, στο ενωσιακό και στο εθνικό δίκαιο είναι σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη η απόφαση του ειδικού γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων να μην αναγνωρίσει την εγνωσμένου κύρους οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο».

Να επανεξετάσει την απόρριψη της οργάνωσης «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» από το Μητρώο ΜΚΟ καλεί ο Συνήγορος του Πολίτη τον ειδικό γραμματέα Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων Ευάγγελο-Απόστολο Κωνσταντίνου, επιβεβαιώνοντας ότι η απορριπτική απόφαση «προσκρούει στο [...] κεκτημένο του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού δικαίου».

Η ηχηρή παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής, όπως την καταγράφει η οργάνωση που κατέθεσε αναφορά στον βοηθό Συνήγορο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, βάζει φρένο σε μια εμφανώς αυθαίρετη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, η οποία εντάσσεται σε μια πολιτική στοχοποίησης οργανώσεων που επιμένουν να αναδεικνύουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων και τις παράνομες πρακτικές των ελληνικών αρχών στα σύνορα.

Ο κ. Κωνσταντίνου απέρριψε στις 25 Οκτωβρίου την αίτηση που είχε υποβάλει πριν από ενάμιση χρόνο η οργάνωση, μία από τις πιο ενεργές και έγκυρες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό, με το καινοφανές επιχείρημα ότι αντίκειται στην ελληνική νομοθεσία η διάταξη του καταστατικού της που συμπεριλαμβάνει στους σκοπούς της την «ανάπτυξη δραστηριότητας [...] υπέρ των υπό απέλαση προσώπων».

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις στην Ελλάδα και διεθνώς. Σε κοινή επιστολή διαμαρτυρίας, 19 οργανώσεις επισήμαιναν ότι όχι μόνο δεν είναι αντίθετη στον νόμο η υπεράσπιση όσων τελούν υπό απέλαση, αλλά και ότι ο νόμος προβλέπει ρητά τη νομική υποστήριξή τους. Το ίδιο επισήμαινε και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μέρι Λόλορ, η οποία σημείωνε με νόημα ότι «τα κράτη πρέπει να διευκολύνουν το έργο των υπερασπιστών των δικαιωμάτων όσων βρίσκονται σε τέτοιες καταστάσεις, όχι να το εμποδίζουν».

Μπροστά στις αντιδράσεις, ο κ. Κωνσταντίνου επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή του, επιστρατεύοντας νέα καινοφανή επιχειρήματα. Μιλώντας την Πέμπτη στο 1ο Φόρουμ Ακεραιότητας που διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του υπουργείου η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έκανε ξεκάθαρη τη σαλβινικής έμπνευσης απόπειρα της κυβέρνησης να στοχοποιήσει οργανώσεις που διασώζουν πρόσφυγες στο Αιγαίο και καταγράφουν τις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Αφού σημείωσε ότι απορρίπτονται από το Μητρώο «οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα για έρευνα και διάσωση, υποκαθιστώντας απροκάλυπτα το Λιμενικό Σώμα, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο ανθρώπινες ζωές αλλά και ενθαρρύνοντας και κυκλώματα των διακινητών να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους», στη συνέχεια επιχείρησε παραλληλισμό με την απόρριψη της «Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο». «Προφανώς το ίδιο ισχύει και για όποιον διατείνεται γενικώς και αορίστως ότι σκοπός μπορεί να είναι η ανάπτυξη δραστηριότητας υπέρ των υπό απέλαση προσώπων, εγείροντας σε μας τουλάχιστον ανησυχίες για το είδος και τον σύννομο χαρακτήρα της δραστηριότητας αυτής. Και θέλω να το διαχωρίσω πλήρως από το κομμάτι της νομικής υποστήριξης, που θεωρούμε ότι πραγματικά αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα», είπε.

Παραμένει ανεξήγητο από πού πηγάζουν οι ανησυχίες του υπουργείου, όταν υπάρχει θετική εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου για την εγγραφή της οργάνωσης στο Μητρώο ΜΚΟ και όταν η δράση της επικεντρώνεται στη νομική συνδρομή σε πρόσφυγες και μετανάστες και στην ανάδειξη των παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους. Η οργάνωση σημειώνει ότι παρείχε άμεσα στον ειδικό γραμματέα τις διευκρινίσεις που της ζητήθηκαν την Παρασκευή και αναμένει την απόφασή του στο αίτημα ανάκλησης της απόφασης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
Η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος ερευνά τις πηγές χρηματοδότησης και την οικονομική διαχείριση της οργάνωσης HumanRights360 σε σχέση με το βαρύτατο αδίκημα της επιβουλής της ακεραιότητας της χώρας.
Η ανθρωπιά στο στόχαστρο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Συνέντευξη Τύπου της ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ Μέρι Λόλορ ● Δραματικές οι διαπιστώσεις ύστερα από τη δεκαήμερη επίσκεψή της στη χώρα μας.
Στοχοποίηση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μειωμένες απελάσεις, σε μόνιμη ομηρία οι κρατούμενοι πρόσφυγες
Στην ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη σημειώνεται ότι ενώ μειώνεται ο αριθμός των απελάσεων κατά περίπου 25% μετά το 2020, παραμένει στα ίδια επίπεδα ή και αυξανόμενος ο αριθμός των κρατούμενων προς...
Μειωμένες απελάσεις, σε μόνιμη ομηρία οι κρατούμενοι πρόσφυγες
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
Σε πλήρη αναντιστοιχία με την αρχή της διαφάνειας που ευαγγελίζεται, κινείται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) στο ζήτημα της διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, που της ανέθεσε η κυβέρνηση.
Αναζητείται το πόρισμα-φάντασμα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Αμηχανία για τις επαναπροωθήσεις
Το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη αφήνει έντονη την εντύπωση ότι επιχειρείται συγκάλυψη βαρύτατων παρανομιών εκ μέρους κρατικών αρχών.
Αμηχανία για τις επαναπροωθήσεις
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Τι απαντά η Aegean Boat Report στην επίθεση Μηταράκη
Για αβάσιμη και εσκεμμένα παραπλανητική επίθεση κατηγορεί τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη η οργάνωση Aegean Boat Report, την οποία αποπειράθηκε να συνδέσει ο υπουργός με δίκτυα διακίνησης...
Τι απαντά η Aegean Boat Report στην επίθεση Μηταράκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας