• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.6°C / 27.3°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 24.4°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.5°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 25.0°C
  1 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 26.6°C
  0 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  3 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 25.5°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.5°C
  0 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.7°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  82%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν για εκβιασμό τη διοίκηση

 • A-
 • A+

Για εκβιαστικές πρακτικές καταγγέλλουν τη διεθνή διοίκηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργαζόμενοι της οργάνωσης σε αποστολές εκτός έδρας στα ελληνικά νησιά, καθώς καλούνται να δεχτούν να καταβάλουν από την τσέπη τους το ενοίκιο για τη στέγασή τους στον τόπο εργασίας ή να χάσουν τη δουλειά τους.

Η οργάνωση είχε προσπαθήσει πέρσι το Μάρτιο να περάσει τη νέα πολιτική μετεγκατάστασης, σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι εκτός έδρας από την Ελλάδα πρέπει να αναζητήσουν οι ίδιοι στέγη στην περιοχή εργασίας τους και να καταβάλουν οι ίδιοι το ενοίκιο, ύστερα από τους πρώτους τρεις μήνες που παρέχεται σχετική επιδότηση. Εργαζόμενοι από την Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες, κατήγγειλαν την οργάνωση για πολιτική διακρίσεων, καθώς οι εργαζόμενοι από χώρες του εξωτερικού που έρχονται σε αποστολές στην Ελλάδα απολαμβάνουν δωρεάν στέγαση και επιδόματα εκτός από υψηλότερους μισθούς.

Μπροστά στις αντιδράσεις, η οργάνωση πάγωσε τη νέα πολιτική, προκειμένου να πάρει υπόψη τις ανησυχίες των εργαζομένη, όπως δήλωνε. Επανήλθε όμως τις τελευταίες εβδομάδες, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι με επιστολή τους στην «Εφ.Συν.» («Ξανά διακρίσεις και εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», 29/11/21).

Σε απάντησή της μέσω της «Εφ.Συν.», η οργάνωση επέμεινε στη διακοπή της παροχής στέγης και καλούσε τους εργαζόμενους «να προσαρμοστούν στην εξέλιξη του συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος» («Απάντηση από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα», 30/11/21).

Σήμερα οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η οργάνωση αγνοεί τις φωνές τους και τις ίδιες τις αρχές της, μιλούν για εκβιασμό των μεγαλοστελεχών σε Βέλγιο και Ελβετία και διαμηνύουν ότι δεν θα περάσουν οι διακρίσεις και οι εκβιαστικές πρακτικές.

Η νέα επιστολή των εργαζομένων έχει ως εξής:

Από ανθρωπιστική οργάνωση σε εκβιαστές

Σε συνέχεια της προηγούμενης επιστολής-άρθρου μας, και της επίσημης απάντησης της οργάνωσης, εμείς οι εργαζόμενοι των ΓΧΣ στα προγράμματα στα νησιά του Αιγαίου, αναγκαζόμαστε να μπούμε σε δημόσιο διάλογο με την ίδια μας την οργάνωση.

Την πρώτη φορά που η διοίκηση προσπάθησε να περάσει την πολιτική μετεγκατάστασης, αυτή την πολιτική διάκρισης μεταξύ εργαζομένων, μας έριξαν στάχτη στα μάτια. Αυτή τη φορά εφαρμόζουν εκβιαστικά την ίδια πολιτική αγνοώντας τις φωνές μας. Αναγκαζόμαστε από την διοίκηση είτε να υπογράψουμε τη νέα πολιτική μετεγκατάστασης, είτε να χάσουμε τις δουλειές μας. Ως εργαζόμενοι ανθρωπιστικής οργάνωσης, αρνούμαστε να δεχτούμε διακρίσεις μεταξύ συναδέλφων-συνανθρώπων με βάση την εθνική καταγωγή, είτε αυτοί λέγονται Έλληνες, πρόσφυγες, μετανάστες, ή expats. Εν μέσω πανδημίας, οι συνάδελφοι που λήγουν οι συμβάσεις τους το Δεκέμβριο, τους εκβιάζουν είτε να υπογράψουν την πολιτική μετεγκατάστασης, η να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε οτι δεν κατηγορούμε την οργάνωση αυτή καθεαυτή αλλά κατηγορούμε τα μεγάλα στελέχη σε Βέλγιο και Ελβετία που ανέχονται την διάκριση και τον εκβιασμό, και αφήνουν τις αρχές της οργάνωσης στα συρτάρια τους.

Απαιτούμε την κατάργηση της πολιτικής του διχασμού και να σταματήσει ο εκβιασμός των εργαζομένων άμεσα. Ο εκβιασμός και οι διακρίσεις δεν θα περάσουν.

Εργαζόμενοι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα  

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στο «ψυγείο» η πολιτική στέγασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο
Παγώνει η εφαρμογή της πολιτικής στέγασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, ύστερα από τις επικρίσεις εργαζομένων που διαμαρτύρονταν ότι η πολιτική αυτή δημιουργεί εσωτερικές διακρίσεις.
Στο «ψυγείο» η πολιτική στέγασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Καταγγελίες για εργασιακές διακρίσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Οι εργαζόμενοι σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι κινδυνεύει να βρεθεί στον δρόμο γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, που εργάζεται καιρό στην οργάνωση και μπορεί να παρέχει την εργασία της στην καθαριότητα και στη...
Καταγγελίες για εργασιακές διακρίσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Απολύσεις και κινητοποιήσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Σε έντονο αναβρασμό και απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκεται το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ύστερα από τις απολύσεις 4 εργαζομένων την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχει γίνει γνωστό πως θα...
Απολύσεις και κινητοποιήσεις στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης
Εντονες αντιδράσεις προκαλούν σε εργαζομένους στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου τα νέα ασφυκτικά μέτρα ελέγχου της εισόδου, που εγκαινίασε αιφνιδιαστικά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Νέα υπερβολικά μέτρα επιτήρησης
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο
Να περνούν από μαγνητικές πύλες ελέγχου και ακτίνες Χ κάθε φορά που εισέρχονται στη νέα δομή της Σάμου υποχρεώνει τώρα τους εργαζόμενους το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Μια δυστοπία για πρόσφυγες και εργαζόμενους στη Σάμο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στον «αέρα» εργαζόμενοι και πρόσφυγες
Επέκταση της επισφαλούς εργασίας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες ● Οι απολύσεις στο τέλος του χρόνου περισσότερων των 40 εργαζομένων αντανακλούν την προβληματική χρηματοδότηση των οργανισμών.
Στον «αέρα» εργαζόμενοι και πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας