Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τελευταίος σταθμός «Ειδομένη»

Συνεχείς επαφές με το χρέος στο επίκεντρο | Βασίλης Τσαρτσάνης, Γιώργος Γεωργαλίδης

Τελευταίος σταθμός «Ειδομένη»

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

«Ψυχές μαραγκιασμένες από δημόσιες αμαρτίες»

(Γιώργος Σεφέρης, Ο τελευταίος σταθμός)

Δέκα ώρες βροχή ήταν αρκετές για να σταματήσουν οι μηχανές των τραίνων στην Ειδομένη. Έπαψε ο θόρυβος από το ατσάλι και τη θέση του πήρε ο βήχας των μωρών παιδιών.

Βρέφη, έγκυες, ανάπηροι, περίπου 800 πρόσφυγες που τους βρήκε η σαββατιάτικη βροχή εγκλωβισμένους στο δάσος δίπλα στη συνοριογραμμή με την ΠΓΔΜ αναζήτησαν καταφύγιο στο σταθμό της Ειδομένης.

Όχι, δεν έκαναν κατάληψη, όπως έγραψε την Τετάρτη ένας δημόσιος υπάλληλος προς τον δήμαρχο Παιονίας και τον αστυνομικό διευθυντή του Κιλκίς, ζητώντας τους να συλληφθούν οι πρόσφυγες. Όχι κατάληψη, κύριοι· εγκατάλειψη.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ζουν τις τελευταίες ημέρες εγκλωβισμένοι στη συνοριογραμμή. Τα μικρά παιδιά που βρήκαν στο σταθμό μια πρόσκαιρη προφύλαξη από τη βροχή ήταν σχεδόν όλα με πυρετό και κρυωμένα. Ίχνος στεγνού ρούχου.

Κι αν είναι ντροπιαστική η εικόνα των δεκάδων αντίσκηνων και σλίπινγκ μπαγκ στον πρώτο σταθμό μέσα στην ελληνική επικράτεια, είναι κάτι χειρότερο τα καραβάνια των προσφύγων στην εθνική οδό και στους επαρχιακούς δρόμους, που έφτασαν την Τετάρτη τον πρωτοφανή αριθμό των 500 ατόμων.

Η απαγόρευση επιβίβασης σε μέσα μαζικής μεταφοράς αναγκάζει εκατοντάδες πρόσφυγες να περπατούν τα 75 χιλιόμετρα της εθνικής οδού από τη Θεσσαλονίκη προς την Ειδομένη, με κίνδυνο να προκληθεί δυστύχημα.

Εικόνες εγκατάλειψης, λοιπόν. Αλλά και ορισμένες κινήσεις που κρατούν ζωντανή την ανθρωπιά και την ελπίδα. Προς τιμήν τους, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης και ο αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς Ηλίας Μπόλος δεν υπέκυψαν στις απάνθρωπες πιέσεις να συλληφθούν οι πρόσφυγες που κατέφυγαν στο σταθμό.

Η κινητοποίηση οργανώσεων και τα δημοσιεύματα στον διεθνή και ελληνικό Τύπο για όσα συμβαίνουν στα σύνορα ανάγκασαν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ξαναρχίσει να επιτρέπει τη διέλευση των προσφύγων για 72 ώρες.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έκανε αυτοψία σε όλη την περιοχή και είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Παιονίας.

Τέλος, χθεσινή σύσκεψη υπό την αιγίδα του δημάρχου, με συμμετοχή πολλών οργανώσεων, κοινωνικών χώρων και κρατικών φορέων, κατέληξε πως πρέπει να επιτραπεί στους πρόσφυγες η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς η απαγόρευση της χρήσης τους είναι απάνθρωπη και τιμωρητικού χαρακτήρα, ενώ τις συνέπειες υφίστανται τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι κάτοικοι.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ειδομένη όπως... Αφρική
Η κατάσταση των προσφύγων που συνωστίζονται στην Ειδομένη για να περάσουν στην ΠΓΔΜ και από κει σε χώρες της Ευρώπης, αναδεικνύεται στο νέο πεδίο στο...
Ειδομένη όπως... Αφρική
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
«Πραξικοπηματική ενέργεια το κλείσιμο των συνόρων»
Πραξικόπημα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας καθώς «πέντε αρχηγοί αστυνομιών αλλάζουν...
«Πραξικοπηματική ενέργεια το κλείσιμο των συνόρων»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Δυο κόσμοι 548 χιλιόμετρα μακριά
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η παραχώρηση της έκτασης από τον Δήμο Αθηναίων στο Δημόσιο για τη λειτουργία του ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων...
Δυο κόσμοι 548 χιλιόμετρα μακριά
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ντροπής
Τις τρεις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει απομονώσει δεκάδες εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ...
Εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ντροπής